Af - 04/08-15 19:12; Opdateret: 04/08-15 21:11

Københavner-guiden: Sådan overlever du SmukfestKøbenhavner-guiden: Sådan overlever du Smukfest

Jyllands største musikfestival er i fuld gang. Du kender en masse gode jyder og vil gerne være med til skovfest, men har hørt, musikken er helt håbløs provinsiel. Her guider 14 seje københavner-typer dig igennem Smukfests musikprogram.

Bildstrecke im Grossformat »

'Det er jo Grøn koncert en hel uge,' rynkede en Politiken-journalist sidste år på næsen, da han besøgte årets Skanderborg festival - også kendt som Smukfest.

Har han ret? Er Danmarks næststørste festival blottet for det, kultureliten vil betegne som "rigtig" musik?

Er du en Politiken-læsende-københavner-snude med billet til årets Smukfest, så har vi gjort hjemmearbejdet for dig og fået 14 af hovedstadens seje kulturfolk til at gennemgå musikprogrammet for dig, så du ved, hvad du SKAL se, og hvad du skal UNDGÅ, hvis du vil overleve festivalen, som den københavner du er.

Sådan bliver vejret på Smukfest
Sådan bliver vejret på Smukfest

Tre du skal se:

Beck, Bøgescenen, lørdag 21:30
Et musikalsk geni. Grammy-vinder der satte Kanye lakonisk på plads, efter han blamerede sig ved at sige, at Beck ikke fortjente prisen for årets album. Han må være årets hovednavn, og en booking man kan undre sig over, at Roskilde ikke havde.

Lars H.U.G., Bøgescenen, torsdag 17:45
Måske en af rigets mest stilede, cool, men samtidig inderlige mænd, som er tilbage med et fantastisk album efter mange års pause. Jeg glæder mig til 'Elsker dig for evigt' i skumringstimen.

Citybois, TV Scenen, søndag 16:00
De kan hverken synge eller danse, men de har en selvtillid og charme, som vi danskere godt kunne lære noget af. Jeg vil grine med dem og ikke af dem.

Tre du skal springe over:

The Minds Of 99, P3 Teltet, onsdag 23:00
Jeg så dem åbne Orange scene og var ikke så imponeret. Bagkataloget er ikke interessant nok, og synthpop-lyden synes jeg ikke er skarp nok.

Rasmus Walter, Rytmescenen, fredag 18:00
Jeg er ikke så meget til dansk tuderock. Desuden mangler hans musik lidt sjæl. Jeg kan ikke mærke ham i hans musik. Men er du gal en charmetrold.

Ulige Numre, Bøgescenen, lørdag 15:45
Igen et bandt med et tyndt bagkatalog. Så dem fornyligt på Musik i lejet, og de brændte langt fra igennem, og lyden var mildest talt forfærdelig. De virker som en efterskoleudgave af TV-2 både i tekst og musik.

Smukfest inden Citybois-koncert: - Vi kønsopdeler ikke publikum
Smukfest inden Citybois-koncert: - Vi kønsopdeler ikke publikum

Tre du skal se:

Roisin Murphy, Rytmescenen, fredag 21:45
Siden 90'erne har hun sammen med sine kumpaner i Moloko fyret op for de vildeste dansefester. Som soloartist er hun intet mindre end et epicenter af craziness og energi.

Beck, Bøgescenen, lørdag 21:30
Jeg håber, han vil tage os i hånden på en musikalsk tidsrejse tilbage fra min tidlige ungdom og følge os helt frem til i dag. Hans musik kan alt fra det helt enkle til det vildt komplekse. Han er en legende i min bog.

Turboweekend, Bøgescenen, søndag 15:00

Med frygt for nepotisme vælger jeg også Turboweekend. Jeg har efterhånden set 20-30 koncerter, og gutterne skuffer aldrig. Det er svært at komme uden om, hvor tight de spiller, hvor vild en vokalpræstation Silas leverer, og ikke mindst hvor stort og solidt deres bagkatalog af store ørehængere efterhånden er.

Tre du skal springe over:

Avicii, Bøgescenen, fredag 01:30
Medmindre du er til skumdiskoteks-stemning, mokaï og IKEA-techno, så vil jeg styre uden om.

Tiësto, Bøgescenen, onsdag 23:30
Fordi han spiller samtidig med de fabelagtige The Minds Of 99, og så smager det lidt af Avicii, trods den liiiidt hårdere lyd.

Hardwell, Bøgescenen, torsdag 01:30
Det er helligbrøde mod god techno (minimal, deephouse osv.). Mainstream med mainstream på.

Tre du skal se:

Lars H.U.G., Bøgescenen, torsdag 17:45
Jeg bryder mig egentlig ikke så meget om at gå til koncerter. Der er ofte for mange mennesker, som ikke kan finde ud af at lytte til musikken og for megen ufrivillig kropskontakt. Men Lars H.U.G. bør man altid se, når muligheden byder sig.

Beck, Bøgescenen, lørdag 21:30
Jeg kan som de fleste andre fornuftsvæsner godt lide Beck. Han har ikke lavet ét dårligt album, og så virker han til at være en sød fyr. Desuden har hans single 'Dreams' ikke uventet gjort gode ting ved mit stereoanlæg.

D/Troit, Rytmescenen, lørdag 12:30
Jeg faldt over den her nye, danske gruppe, da de udsendte singlen 'The 45' tidligere på året. Den er som resten af debut-ep'en rigtig god. Det er groovet, soulet og så lyder de til også at kunne finde ud af at spille på deres instrumenter i virkeligheden.

Tre du skal springe over:

Kato, Bøgescenen, søndag 19:00
Jeg kan ganske vist ikke bryste mig af at have et indgående kendskab til Katos musik, men det som jeg har hørt får mig på ingen måder til at tro på, at der venter meget andet end en rigtig træls oplevelse.

Hedegaard & Brandon Beal, Rytmescenen, torsdag 17:45
Jeg kan ikke forestille mig, at det bliver den store musikalske oplevelse at være vidne til en reklame for en herredeodorant udspille sig i levende live. Faktisk slet ikke.

Djämes Braun, P3 Teltet, lørdag 22:45
De af deres numre, jeg har lagt øre til, gør intet godt for mit helbred. De lyder som en dårlig parodi på noget fra et højskoleophold, som alle involverede burde have lagt bag sig for lang tid siden.

Bliv 'spulet i måsen': Smukfest satser på guldtoiletter
Bliv 'spulet i måsen': Smukfest satser på guldtoiletter

Tre du skal se:

Ukendt Kunstner, Bøgescenen, fredag 17:30
Hans Philip forstår at gøre et godt album til en fantastisk liveoplevelse. Udsøgt underholdning.

Bottled In England, P3 Teltet, lørdag 17:15
Du kender dem sikkert ikke, men du glemmer aldrig at have set dem live. De leverer musikalsk håndværk i særklasse med Manky fra Psykofarmakarisma som MC.

Dizzy Mizz Lizzy, Bøgescenen, søndag 21:00
Fordi jeg ikke kan få nok af efterskole/folkeskole-nostalgien, som er at synge med på sange. Alle sange.

Tre du skal springe over:

Marie Key, Bøgescenen, fredag 12:00
Fordi let og elegant popmusik sjældent er interessant live. Specielt ikke i dette tilfælde. Og fordi jeg ikke kan udtale hendes efternavn.

Emil Stabil, P3 Teltet, torsdag 19:30
Fordi hverken fugle eller mennesker burde gennemgå en hel koncert med ham.

Jokeren, Rytmescenen, lørdag 16:00
Definitionen af en stodder er officielt ændret til at være udbrændt.

Narko-razzia rammer Smukfest: Gav sine 'venner' en Heroin-rygsæk
Narko-razzia rammer Smukfest: Gav sine 'venner' en Heroin-rygsæk

Tre du skal se:

Dj Er Du Dum Eller Hvad, TV Scenen, lørdag 18:45
Selvom det er lidt tidligt på aftenen, så synes jeg, du skal finde dine bestjernede snabeltysker-sko og få din vilde tonser på. Også hvis det, Gud forbyde det, regner.

Tove Styrke, P3 Teltet, lørdag 20:45
Jeg synes, hun er svært mild imod mine øjne og øre, og så har hun det sejeste for og efternavn ever.

Simon Juls Blå Time, TV Scenen, Fredag og lørdag 16:00/15:30
Uanset hvor blå Simon bliver, er alle de andre farver ligeså stærkt markerede. Han er et festfyrværkeri, en regnbue. No homo, som man siger i hæphåp.

Tre du skal springe over:

Citybois, TV Scenen, søndag 16:00
Nok mest fordi jeg mistænker, at min ældste datter måske muligvis berører sig selv hemmelige steder, imens hun tænker på dem. Eller okay, det er måske mere Jack White, hun fantaserer om, men stadig...De har flot hår ikke?

Mø, Bøgescenen, torsdag 21:45
Fordi hun har vundet alle priser i hele verden de sidste tre år, og jeg er en smålig fyr. Også fordi det der med at hun ville spille for apartheidstyret i Israel for ussel mammon. Men jeg var fan dengang, hun kaldte sig Mor og skrev om fisse og den slags.

Christopher, Bøgescenen, torsdag 15:45
Jeg ved godt, det er letkøbt ikke at gide ham. Letkøbt ligesom hans musik tøhø. Ej, for at været helt ærlig, så er det fordi, jeg godt kan lide kvalitet. Men man kunne jo tage hen forbi hans gig for at tjekke piger ud. Eller fyre, hvis det er sådan, man ruller.

Tre du skal se:

Ukendt Kunstner, Bøgescenen, fredag 17:30
Jeg har fulgt dem fra starten, og de er så satans dygtige, at man bliver helt rørt, lykkelig og meget feststemt af at se dem live.

Roisin Murphy, Rytmescenen, fredag 21:45
Roisin Murphy er så dejlig underlig, at man ikke kan lade være med at elske hende. Hun laver pop, men mikser forskellige genre ind i musikken, så det bliver interessant uden at blive utilgængeligt. Hun er også et interessant stilikon.

Patrick Dorgan, Rytmescenen, lørdag 14:15
Når Patrick åbner munden, klapper alle andre i. Jeg kender ham fra musikmiljøet i København, som han nærmest altid har været en del af. Han synger fuldstændig latterligt godt, og så har han et fantastisk band bag sig. Det bliver helt sikkert en oplevelse, der kan mærkes helt ned i maven.

Tre du skal springe over:

TopGunn, Rytmescenen, torsdag 23:30
Til forskel fra Ukendt Kunstner synes jeg slet ikke, der er noget dybere at hente hos TopGunn. Han henvender sig også til en yngre målgruppe, og teenagerne kan nok godt få en fest. Der skal lidt mere til at gejle mig op. Han gav mig engang thumps up for min røv, og det blev jeg naturligvis rigtig glad for, så er du kvinde og mangler et kompliment, kan du trygt gå til koncert med TopGunn.

Avicii, Bøgescenen, fredag 01:30
Jeg forstår ikke den slags musik og slet ikke live. Hvordan kan han være et af de største navne på plakaten? For mig er sådan en koncert ligeså inspirerende og nyskabende som et hår i maden, lige så sjov som en latterkonsulent. Det er som at få påduttet en fest, som slet ikke er festlig. Han virker ærligt talt lidt anmassende.

Mads & Monopolet, TV Scenen, lørdag 09:00
Jeg elsker Mads & Monopolet, men det er et radioprogram, og derfor skal du ikke bruge din tid på at kigge på det. Du skal sove, og hvis du er vågen skal du spise morgenmad, drikke fadøl, få nogle venner eller prøve at score. Du skal ikke se et radioprogram.

Bliv 'spulet i måsen': Smukfest satser på guldtoiletter
Bliv 'spulet i måsen': Smukfest satser på guldtoiletter

Tre du skal se:

10CC, Rytmescenen, fredag 23:30
Nok en af de fedeste festivalbookinger jeg har set længe. De står bag sangen 'I'm Not In Love', som nok er en af de bedste kærlighedssange nogensinde. Det er ren 70'er ømhed. Hvis du kunne lide soundtracket til 'The Virgin Suicides' så vug blidt til 10CC.

Lenny Kravitz, Bøgescenen, torsdag 23:45
Han er ikke helt alternativ nok til at blive booket på Roskilde, men det er en kæmpe fejl. Lenny Kravitz er evigt cool. Han har lige brugt de sidste år på at være med i fede film som The Hunger Games. Mama Said' er en af de første plader, der gav mig liv, som fik mig til at tænke, at jeg skulle tage og få mig en fløjlsjakke med pels, store solbriller og noget mere selvrespekt.

Niels Skousen, Rytmescenen, torsdag 14:30
Han er evigt dope. Jeg er kæmpe Skousen og Ingemann-fan, og så bliver Niels Skousen bare ved med at lave solide plader. Jeg vil gå så langt som at kalde ham Danmarks svar på Leonard Cohen.

Tre du skal springe over:

Avicii, Bøgescenen, fredag 01:30
Avicii gør mig ked af det. Ked af det han gør ved moderne musik. Det minder mest om sådan noget schlagermusik med et dancebeat til. Jeg er virkelig forvirret over, at det er så populært. Han minder mig om, at jeg inderst inde er en gammel, sur og sær person. Jeg vil vædde med, at folk bare står og klapper ude af takt til den her koncert. Æv.

Tiësto, Bøgescenen, onsdag 23:30
Tror egentlig det kunne være ret underholdende at se, men lad være. Tror bare det ender med for meget vodka og juice og muligvis en masse dårlig dømmekraft med brede refleksbukser, masser af hårmascara, en selvlysende navlepiercing og sugemærker. Jeg synes, vi skal glemme det, vi havde gang i med eurodance fra 1998 til 2002.

Citybois, TV Scenen, søndag 16:00
De var mine favoritter under 'X Factor', men jeg tror, jeg vil føle mig ekstremt gammel til deres koncert. Jeg kan ikke relatere til 'first like', hysteri og den følelse af massetilbedelse. Sidst jeg havde den slags følelser for det modsatte køn var i Leonardo Dicaprios 'Titanic'-æra. Det var voldsomt, og jeg tror ikke, mine nerver vil kunne holde til alt det skrigeri.

Tre du skal se:

Beck, Bøgescenen, lørdag 21:30
Beck er så god, at man ikke hader ham, selvom han er scientolog. Han har mestret mange genre i løbet af sin karriere, men dét er uden tvivl kunstnerens mest imponerende bedrift.

Rangleklods, P3 Teltet, lørdag 15:30
Deres seneste album 'Straitjacket' er rigtigt fint. Duoen er et af de bedste navne på programmet i år og vil helt sikkert imponere festivalgæsterne med deres elektroniske lagerhals-melankoli.

Oddhead From The Eighties, TV Scenen, onsdag 11:30
OFTE er årets vinder af en lokal musikkonkurrence. Der er kommet fantastisk mange fremragende bands ud af Aarhus-scenen, så tag derhen og se om Oddhead kunne være et nyt skud på stammen.

Tre du skal springe over:

Scarlet Pleasure, P3 Teltet, fredag 20:45
Du er efter al sandsynlighed for gammel til at svinge teenagere rundt på dansegulvet.

Tiësto, Bøgescenen, onsdag 23:30
Du holder dig normalt fra at gå på skovtur og tage amfetamin. Den regel bør du holde fast i.

Future Islands, Bøgescenen, lørdag 19:30
Bandet, der essentielt set slog igennem med en dansevideo på YouTube. Det tog dem meget lang tid at slå igennem. Hovedsageligt fordi de ikke er særligt dygtige.

Tre du skal se:

CHIC feat. Nile Rodgers, Bøgescenen, fredag 23:30
Vi har fået alt for meget CHIC via Daft Punk de sidste par år, og det er jo kernen i den dødsyge sølvbryllupsfunk, men jeg har set dem live, og WOW Nile Rodgers har hyret et vanvittigt band. Sidst havde han for eksempel Miles Davis og David Bowies trommeslager Omar Hakim med. Rigtig ond, live disco.

Lars H.U.G., Bøgescenen, torsdag 17:45
Han er den dansk Brian Ferry/Bowie og heldigvis ude af sin klamme café-muzak fase tilbage som den vildste, krukkede, tossede kussehvisker.

Jokeren, Rytmescenen, lørdag 16:00
Han har det for vildt. Han lever jo gaden ud, hvor andre leger gangstere eller bare fyrer danskhall-hash-vrøvl af. Hver gang Jokeren laver noget Harry-dukke-reklame-pop, vender han om og narrer os ved igen at ramme tiden og udvide sproget på næste single.

Tre du skal springe over:

Avicii, Bøgescenen, fredag 01:30
Jeg hader country og radio-EDM. Blandet er det bare den laveste fællesnævner, man kan finde inden for musik i dag. Klam, dumt og kalkuleret.

Gnags, Rytmescenen, fredag 16:00
Jeg kan bare ikke med ham den selvoptagede gøgler, der tror, han er en slags præst. Hvide mennesker skal lade være med at prøve at spille reggae. Sorry, Mr. non-Swingking.

Mads & Monopolet, TV Scenen, lørdag 09:00
Hvad fanden laver nogle selvfede, medieseksuelle underholdningsorakler på en festivalscene? Medina spiller heller ikke med landsholdet vel?

Smukfest aflyser i København
Smukfest aflyser i København

Tre du skal se:

10CC, Rytmescenen, fredag 23:30
80'er-bandet, der med deres spidse treble, bløde eyeliner synth og OCD stramme lyd, forfører dig tilbage til årtiet, hvor coke, polyester og neon var et must på natklubberne.

Future Islands, Bøgescenen, lørdag 19:30
Må og skal opleves. De er ægte. Deres perfomance, deres ord og lyd mærkes på kroppen, så blodet koger. Det er rasende. Det er smukt.

Beck, Bøgescenen, lørdag 21:30
Alle, som Kanye West sviner til, er genier. Beck er ingen undtagelse. Han er et multitalent, et fænomen, en sindstilstand. Han skal opleves.

Tre du skal springe over:

Tiësto, Bøgescenen, onsdag 23:30
Vi skriver ikke 2000 længere, og det smagløse levn fra 90'erne må altså stoppe nu. Inklusiv (især) techno.

Christopher, Bøgescenen, torsdag 15:45
Du kan støde ind i ham på Sunday, og det vil være en ligeså givende oplevelse som at se ham på scenen.

Joey Moe, Rytmescenen, fredag 20:00
Moes musik er så blødt, at det har brug for viagra. Dyrk hellere noget musik, som dyrker bæstet i dig. Det vil kun gøre dit sexliv stærkere.

Tre du skal se:

Klub 27, Kærligheden, tirsdag 19:00
Energisk, psykedelisk garage rock/pop med pondus. Klub 27 formår at vække 60'erne med knivskarpe referencer, og det er bestemt en koncert, man ikke vil gå glip af.

Benal, Kærligheden, mandag 23:00
En af de bedste hiphop-projekter der er kommet ud af undergrunden i lang tid. Unikt, mystisk og gennemført er den bedste måde at beskrive Benjamin og Alberts vellykkede projekt.

D/Troit, Rytmescenen, lørdag 12:30
Hvis du er til soul og funk så tjek D/Troit, som i juni udgav debut-ep'en 'Do The Right Thing'. Det er glad og autentisk musik, der får gang i fødderne.

Tre du skal springe over:

Rammstein Jam, Rytmescenen, lørdag 21:30
Selvom jeg synes, Rammsteins musik er fedt, så mener jeg altid, at man skal opleve 'the real deal'. Især hvis man er på festival. Har dog hørt, at de har et vildt show.

Beth Hart, Rytmescenen, onsdag 20:30
Jeg er ikke stor fan af 'Sultry blues & touching ballads'. Selvom hun er en populær dame, så ville jeg personligt foretrække at finde noget med mere gang i.

Page Four, TV Scenen, lørdag 12:15
Selvom det er godt eksekveret, så bliver jeg udfordret for lidt af musikken.

Northside for dummies: Guiden til os der ikke ved ALT om musik
Northside for dummies: Guiden til os der ikke ved ALT om musik

Tre du skal se:

Future Islands, Bøgescenen, lørdag 19:30
Future Islands er rigtig dygtige live, uanset om man kender deres musik, som ellers også er super skarp.

Roisin Murphy, Rytmescenen, fredag 21:45
Hun var en rigtig god live performer, da det hed Moloko. Jeg har ikke set hende siden.

The Minds Of 99, P3 Teltet, onsdag 23:00
Mange taler så godt om dem. Vi har prøvet at booke dem to gange til Karrusel festival uden held.

Tre du skal springe over:

Lenny Kravitz, Bøgescenen, torsdag 23:45
Han var engang indbegrebet af kikset-hed.

CHIC feat. Nile Rodgers, Bøgescenen, fredag 23:30
Jeg kender det ikke særlig godt, men forestiller mig, at det enten bliver fantastisk eller helt forkert.

Djämes Braun, P3 Teltet, lørdag 22:45
Djämes Braun gør så ondt i øjnene, at jeg slet ikke tør høre deres musik.

Tre du skal se:

Roisin Murphy, Rytmescenen, fredag 21:45
Jeg elsker hende både, når hun er sig selv, og når hun gemmer sig inde i Moloko.

Jokeren, Rytmescenen, lørdag 16:00
Jeg har svært ved at vælge mellem smukfestens enorme rap-lineup, så i min ubeslutsomhed ender jeg i stodderkongens klør og lader Jokeren forføre mit øre.

Kim Larsen, Rytmescenen, torsdag 21:30
Håber at din far giver dig lov.

Tre du skal springe over:

Rammstein Jam, Rytmescenen, lørdag 21:30
Hvad er forskellen på en frysepizza og Skanderborg? Jeg kommer ikke på Skanderbog. Men skulle det ske, at jeg blev kidnappet og bortført i en Toyota Hiace og muligheden pludselig bød sig til at springe ud i høj eller mindre høj fart og undslippe kun for at opdage, at jeg var sluppet fri midt i smukfesten til lyden af Rammstein Jam, ville jeg ønske mig tilbage til Toyotaens hårde, kolde gulv.

De Eneste To, Bøgescenen, fredag 21:30
Samme længsel ville uden tvivl melde sig, hvis jeg trillede ud midt under en koncert med De Eneste To.

Avicii, Bøgescenen, fredag 01:30
De Eneste To havde for nogle år siden et hit med nummeret 'Jeg har ikke lyst til at dø'. Jeg må indrømme, at det har jeg, når jeg hører Avicii, og skulle det ske, at det var her, jeg kastede mig ud af Toyotaen, ville jeg ønske, at jeg landede forkert og i det mindste brækkede noget eller mistede min bevidsthed.

Festivaler udsolgt: Pas på griske billetfuskere
Festivaler udsolgt: Pas på griske billetfuskere

Tre du skal se:

Roisin Murphy, Rytmescenen, fredag 21:45
Helt klart én af de artister som jeg vil mene er værd at opleve live. Hun har på det seneste haft flere co-ups med diverse house-producere. Et af de numre jeg personligt har rykket en del på er 'Flash Of Light' produceret af Luca C & Brigante remixet af Solomun.

Beck, Bøgescenen, lørdag 21:30
Beck har jeg været kæmpefan af siden landeplagen 'Loser' fra start 90'erne. Jeg så ham live på Roskilde Festival i 1997, og det er en koncert, jeg sent glemmer. Beck fyrede den af på scenen med James Brown-agtige dansetrin. Hans meget markante vokal indover de elektroniske indie-produktioner fungerer perfekt på en scene.

S!vas, Rytmescenen, lørdag 17:45
Det er ikke meget dansk hiphop, jeg lytter til. S!vas er en undtagelse. Han har sat en ny standard indenfor genren i Danmark, og han skuffer aldrig live. Med et ganske fint bagkatalog og ofte med et stærkt hold af gæsterappere, leverer S!vas en fest på scenen, som man bør komme til, hvis man er i nærheden.

Tre du skal springe over:

Tiësto, Bøgescenen, onsdag 23:30
Jeg så ham engang ved en tilfældighed på Skive Festival, og ham har jeg ikke lyst til at opleve live igen. Hans show består af store trance-temaer og catchy melodier indover hurtige beats.

Rammstein Jam, Rytmescenen, lørdag 21:30
Jeg har altid haft det ufatteligt svært med jam bands. Et jam band kommer aldrig i nærheden af det originale, og det er noget, jeg forbinder med halbal. Derfor hører det ikke hjemme på en anerkendt festival som Skanderborg.

Avicii, Bøgescenen, fredag 01:30
Avicii er en af bannerførerne inden for EDM-genren. En genre som jeg synes ikke har det store at byde på, ud over at det kan skabe en fest, når en EDM dj optræder open air på en festival. Det er trance temaer ind over tunge beats. Lidt a la en luftballon. Prikker man hul på den, er der ikke anden end varm luft indeni.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx