Af Kristian Dam Nygaard - 02/09-17 13:47

Han fik sommerens største hit: Mød den mystiske hitmager fra VestegnenHan fik sommerens største hit: Mød den mystiske hitmager fra Vestegnen

Sommerens største, danske hit blev i år den salsa-varme 'Rica' af den 25-årige rapper Gilli. Hitmageren er forgudet af en hel ungdomsgeneration, alligevel gør han alt for ikke at være en popstjerne.

storybild

Gilli spiller på stjernescenen lørdag den 12. august, 2017 på Skanderborg Festival.. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) (Billede: Sarah Christine Nørgaard)

Jo mere succes han får, jo mere trækker han sig væk fra rampelyset.

Den 25-årige danske rapper Gilli er lidt af et mysterium.

Han har med singlen 'Rica' lavet årets suverænt største danske sommerhit, men selv her på toppen af sin karriere, har han aldrig virket mere utilgængelig.

Siden han i 2012 brød igennem på Youtube som en af frontfigurerne for en ny rap-generation, der hurtigt overhalede etablerede navne som L.O.C., Jokeren og Clemens i popularitet, har han undgået alt, hvad der hedder medier, røde løbere og kendis-liv.

Gilli er vokset op på Vestegnen på kanten af loven. Når han optræder, råber han 'fuck systemet, regeringen og korrupt politi', og han har udtalt til musikmagasinet Soundvenue, at hvis ikke han havde musikken, var han endt som kriminel.

I 2014 udsendte han sit debutalbum 'Ækte Vare' og demonstrerede endnu engang sin manglende autoritetstro ved at give sit album gratis væk på internettet, uden pladeselskabet vidste det.

Metroxpress har forsøgt at få et interview med Gilli i forbindelse med kåringen som sommerens største hitmager, men traditionen tro, er han ikke til at få fat på.

Musikjournalist Kristian Karl fra Soundvenue er en af de få, der har haft held med at få Gilli i tale. Sidste år blev han inviteret med i studiet hos rapperen og hans venner på Vesterbro i København, og her oplevede han en venlig, men også meget sky popstjerne

- Han var vildt sød, og så talte han næsten helt uden floskler, hvilket jeg også synes, man kan høre i hans tekster, der nærmest er fri for klicheer. Han virkede lidt tilbageholdende og sky, men det tror jeg ændrer sig, når han er sammen med sine venner. Han har masser af humor, han sætter bare en grænse over for eksempel journalister, fortæller Kristian Karl, der mener, Gilli sætter en dyd i at bevare jordforbindelsen trods den stigende popularitet.

- Han er meget bevidst om ikke at glemme, hvor man kommer fra og ikke lade sig suge ind i en falsk showbusiness-verden. Den klassiske rap-myte går jo på, at man laver musik for at blive rig nok til at slippe ud af ghettoen. Gilli går i den helt anden retning. Han laver musik til sine kvarterer og fortæller blandt andet de unge på Nørrebro og Vestegnen, at de skal blive ved med at gå i skole. Mange rappere rapper om, at man skal huske sine rødder, Gilli praktiserer det i ekstrem grad.

Kristian Karl tøver ikke med at udråbe Gilli til Danmarks største rapper lige nu.  Og kalder det skæbnens ironi, at den tilbageholdende hitmager samtidig er så populær.

- Det er jo også det, der gør ham spændende. At han er så autentisk. Jo mere, han insisterer på at blive i sit kvarter, jo mere vokser hans popularitet.

At Gillis sydamerikansk-inspirerede 'Rica'-nummer går hen og bliver sommerens største danske hit, giver ifølge Kristian Karl god mening.

- De sidste fem år er det Gilli, der har præget lyden herhjemme. Selv når det lyder som om, at han ikke går efter at lave et hit, gør han det alligevel. Han er en ledestjerne for en hel generation, så det passer meget godt med, at han har taget endnu en sommer på toppen.

FAKTA: Kian 'Gilli' Rosenberg

Født: 27. juni 1992. Dansk rapper og skuespiller der siden 2012 har været en af Danmarks mest indflydelsesrige og populære musikere. Vandt sidste år en Danish Music Award for årets hit for nummeret 'C'est La Vie', der er blevet afspillet 18 millioner gange på Spotify. Har hjulpet navne som Medina, Xander og Nik & Jay med at nå ud til et yngre publikum.

FAKTA: Sådan blev hittet til

Hvem skulle have troet, at et sydamerikansk-inspireret-salsa-nummer på en blanding af dansk og spansk rap, skulle gå hen og bliver sommeren 2017's største danske hit?

Gillis sommerhit 'Rica', der har rap-vennerne S!vas og Kesi med som feature, udkom den 6. juni og er pt. blevet streamet over 8,5 millioner gange på Spotify.

Produceren Hennedub, der lige nu er en af Danmarks hotteste hitsnedkere, fandt i foråret på 'Rica' sammen med Gilli og fortæller her om hittets tilblivelse.

- Jeg kan ikke huske, om det var planlagt, for nogle gange er det lidt tilfældigt, hvem der er i studiet, men den dag var vi samlet alle fire: Mig Gilli, S!vas og Kesi. Gilli havde fundet på en melodi-stump, og så gik jeg ellers i gang med beatet. Det var en meget sydamerikansk lyd, som vi ikke havde arbejdet med før, så det tog lige et par sessions, før vi alle fandt ud af, præcis hvordan vi skulle knække den.

Et par dage senere var Gilli og Hennedub alene i studiet, og så gav de nummeret en chance til.

- Ligeså snart Gilli fandt på omkvædet og sit vers, fungerede det. Vi fik det sendt til de andre, og mens S!vas hurtigt fik sendt sit vers hjemmefra, kom Kesi i studiet og fik lavet sin del. Vi kunne godt mærke, at vi havde ramt noget unikt og var fuldstændig høje på det. Vi havde det bare for fedt, og det har været sjovt hele sommeren at battle 'Despacito' om førstepladsen.

Hennedub elsker at arbejde sammen med Gilli, som han beskriver har en hel unik evne for at udnytte øjeblikket.

- Han er ret vild til at finde på noget ud af det blå. Nogle gange, når vi er i studiet, sidder han og tænker lidt, og så kommer han op med noget, som kan indspilles. Andre sidder tit og bruger lang tid på at skrive, før de er klar. Han går bare direkte op til mikrofonen og indspiller sine tanker.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensstjerne med ultimativ hyldest...
bt.dk
Tre personer reddet op af vandet...
bt.dk
Advarsel! Frygtet sygdom spreder sig...
bt.dk
Kæmpe strejke nærmer sig: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx