Af - 13/05-16 11:38; Opdateret: 13/05-16 11:51

Chris Cornell: 'Én koncert i Danmark var vildere end et barslagsmål'Chris Cornell: 'Én koncert i Danmark var vildere end et barslagsmål'

I aften gæster en af rockens helt tunge drenge Danmark. Metroxpress har eksklusivt mødt Chris Cornell, forsanger i Soundgarden og aktuel med sit femte soloprojekt.

storybild

Chris Cornell her i front for Soundgarden. (Billede: Scanpix)

Chris Cornell, en af rockens største inspirationskilder fra midten af firserne til et godt stykke op i halvfemserne, giver i aften og i morgen aften solokoncert i Danmark.

Et land, som Soundgarden-forsangeren sætter stor pris på og i et eksklusivt interview med metroxpress kalder 'a home away from home' - som løst oversat betyder et andet hjem.

Til spørgsmålet, om han har et særligt minde fra Danmark, som har bidt sig fast, refererer han uden at tøve til en morgenkoncert, han gav i Go'Morgen Danmark tilbage i 2009.

- At spille om morgenen var noget af det mest sindssyge, jeg har prøvet. Med Soundgarden spillede vi næsten altid om aftenen, fordi den type rock føltes mærkelig at spille i dagslys. Så bare det, at jeg var vågen på det tidspunkt, og at jeg skulle give koncert i et studie midt på en banegård var helt vildt, siger Chris Cornell og fortsætter:

- Tro mig, for mig var det meget vildere end at være med i et barslagsmål. Det sker jo hele tiden, siger rockmusikeren dog uden at mene, at barslagsmål er noget han deltager i hver dag.

Se Chris Cornells optræden i Go'Morgen Danmark fra 2009 herunder:

Når Chris Cornell i aften giver en udsolgt koncert i Musikkens hus i Aalborg, er det i forbindelse med sit femte soloprojekt, 'Higher Truth'. Et album og en stil, der i høj grad afviger fra Soundgardens hårdtslående og betændte grungerock fra 90'erne, men som ifølge Cornell har en vigtig og særdeles aktuel plads i hans musikalske univers:

- Soloprojektet giver mig en mulighed for at møde publikum på en helt ny og anderledes måde. Alt er så stille og nedtonet, og rammerne, som altid er i symfonihaller eller teatre, hvor folk kan sidde ned, tillader faktisk, at jeg kan have en samtale med hvem som helst i rummet, hvis jeg vil. Det aspekt er helt modsat, når jeg spiller med Soundgarden, hvor der kan være en nærmest sonisk væg mellem dig og publikum, siger Chris Cornell til metroxpress.

At Chris Cornell gennem sine soloprojekter har bevæget sig væk fra den tunge og Soundgarden-lignende rock er ingen hemmelighed, og på nummeret 'Wrong Side' på Higher Truth, fristes man til at spørge, om der ligger en dybere selvbiografisk mening bag ordene: I ran three years and finally stopped, cut my hair and found a job - og om disse er et endegyldigt farvel til den hårde rock, som han var med til at redefinere med grungebølgen i starten af 90'erne.

- Jeg tror ikke, jeg siger farvel, men måske snarere i endnu højere grad åbner op for, at jeg kan spille flere typer af musikalske genrer. For mig handler det om at spille og nyde at spille. Alt det, jeg nogensinde har lavet, kan lidt betragtes som et soundtrack til den verden, jeg lever i, siger Chris Cornell og fortæller samtidig, at han altid har lavet musik, der afveg fra den type musik, han først lavede med Soundgarden og senere Audioslave:

- Lige siden vi skabte Soundgarden, har jeg altid indspillet numre derhjemme ved siden af, som jeg vidste ikke passede ind i det univers, vi havde med bandet. Jeg gjorde det, fordi jeg syntes, det var sjovt. Også selvom det ikke havde en destination, fortæller Chris Cornell og understreger endnu en gang, hvor meget han som person og som performer har lært af den 'blødere' side af musikken:

- Fordi jeg under mine akustiske tours møder publikum på en helt ny og anderledes måde har jeg lært, at lige meget hvilket ansigt eller humør du udviser publikum, når du træder ud på scenen, så er det det samme ansigt, du får igen. I mange år var jeg ikke rigtig klar over det her, men det giver jo mening, at hvis man som et aggressivt band kommer ud på den måde, så oplever du også, at publikum kigger tilbage på dig på den måde. Kommer du derimod ud med et smil på læben og er afslappet, så er det også den reaktion, du får fra publikum. Og det er jeg glad for, at jeg har lært efter alle disse år.

Om hele musik- og underholdningsbranchen har taget et skridt væk fra den beskidte rock n' roll i dens klassiske form og blevet mere mainstream og rund i kanterne, som det er gået Danmarks største radiostation P3 på DR, der stort set ikke har spillet et rock-nummer i årevis, men udelukkende uddanner og underholder deres lyttere i strømlinet popmusik, har Chris Cornell svært ved at svare på. Som han ser det, er branchen lige nu helt klart blevet mere mainstream, men der vil altid være en plads til musik, der er lavet med guitar, bas og trommer:

- Rock vil altid have en plads i musikken, men det kan sagtens være, at den aldrig kommer til at spille den vigtigste kulturelle rolle i samfundet, som den har gjort. Som jeg ser det, handler det meget om menneskerne bag musikken. Dem, der spiller skal have noget særligt at byde på, og de skal skabe en kemi mellem dem selv og publikum, før det kan ske, siger Chris Cornell og understreger, at selvom de store radiostationer - også i USA - ikke har det samme øje for rockmusikken som tidligere, så vil den altid finde vej til dem, der er interesseret i den:

- Den unge generation er så teknologisk dygtig, at den sagtens kan navigere og udforske alle de tilbud, der måtte være derude. Det er unge menneskers natur at udforske. Det samme skete for mig, dengang jeg var ung. Her var det meste kommerciel rock fra 70'erne og popmusik, som jeg hadede. Så jeg brugte rigtig lang tid på mit værelse, hvor jeg sad og lyttede og ledte efter forskellige former for musik, hvilket resulterede i, at jeg fandt lige præcis den type musik, der passede til mig og som gjorde, at jeg senere kunne skabe mig en karriere inden for musikken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
TV 2-kommentator Rolf Sørensen har...
bt.dk
Nikolaj Jacobsens mareridt: 'Det er...
bt.dk
Se listen: Her er fraværet højest på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx