Af John Fogde / NorthSide - 14/04-15 13:26

KLUMME: Velkommen til hipster Grøn KoncertKLUMME: Velkommen til hipster Grøn Koncert

Programmet til dette års udgave af NorthSide er endnu engang fyldt med fuldstændig ukendte hipsterbands, som alle har set 100 gange før.

storybild

Det endelige program til den sjette udgave af NorthSide blev præsenteret i dag, og for tredje år i streg præsenterer vi over tre dage 41 navne fordelt på tre scener i Ådalen lidt uden for Aarhus.

Vi offentliggjorde de første fem navne i oktober 2014, og siden da er der blevet kommenteret ivrigt på de sociale medier samt i kommentarsporene på de danske nyhedssider hver eneste gang, der er blevet føjet et nyt navn til programmet.

Dansk festival snyder fans for kæmpe hovednavn: - Det var en svipser
Dansk festival snyder fans for kæmpe hovednavn: - Det var en svipser

Vi har modtaget masser af positive tilkendegivelser, og billetsalget indikerer, at folk generelt er virkelig godt tilfredse med de navne, der er med på årets plakat.

Men når man på daglig basis sidder med hovedet dybt nede i de sociale medier, så er det nu engang kritikken, der ender med at stikke mest ud. Udover hovedrysten over, hvorfor i alverden vi har valgt specifikke navne til programmet, når vi lige så let bare kunne have smidt Foo Fighters på plakaten, så lægger den sig overordnet i to lejre.

1. NorthSide præsenterer kun kedelige mainstream-bands, der har spillet i Danmark en million gange før

2. Programmet på NorthSide er fyldt med ligegyldige hipsterbands, som ingen mennesker nogensinde har hørt om

Vi kan ikke tvinge viden om bands (hipsteragtige eller ej) ind i hovedet på folk, men tjekker man eksempelvis salgstal eller afspilningstallene på P3, P6, Youtube og Spotify, så vil jeg mene, at det er ret uretfærdigt at smide navne som Sam Smith, The Black Keys, Ben Howard, Grace Jones, Incubus, Years & Years, The Parov Stelar Band samt størstedelen af vores danske program ind i denne kategori.

Underskrifter skal stoppe Kayne som hovednavn på festival
Underskrifter skal stoppe Kayne som hovednavn på festival

Men for os som programlæggere er det da interessant at se, hvordan vi er lykkedes med udelukkende at booke bands, der på en gang er både over- og undereksponerede. Så da vi som altid er åbne for kritik, synes jeg, vi skal kigge lidt på årets program, der i år indeholder 41 navne, hvoraf 31 af dem er udenlandske.

På årets plakat har vi placeret ni internationale navne øverst, hvoraf kun Alt-J tidligere har spillet på NorthSide. Blandt de øvrige otte har Sam Smith aldrig spillet i Danmark før, og The Black Keys og Ben Howard har til dato kun givet en enkelt dansk koncert.

Wu-Tang Clan spillede retfærdigvis på Vanguard i 2013 (helt uden at aflyse først), men har udsendt et nyt album siden da, og samme år spillede Placebo da også i København – de har dog ikke besøgt en dansk festival siden 2010.

DEBAT: Hvorfor bruger festivalerne så mange penge på dj's?
DEBAT: Hvorfor bruger festivalerne så mange penge på dj's?

Antony and the Johnsons har aldrig spillet på en dansk festival før, og deres sidste danske koncerter blev afviklet i 2011. Grace Jones’ sidste danske koncert var i 2009, og Underworld har ikke været i landet siden 2000.

Så med fare for at lyde pernitten vil jeg hævde, at man blandt hovednavnene ikke finder mange forsuttede bolsjer.

Blandt de øvrige 22 internationale navne finder man to NS-veteraner (Interpol og Little Dragon), der dog har udgivet nyt materiale, siden de sidst var på besøg hos os, og 20 NS-debutanter, hvoraf seks aldrig har spillet i Danmark før, og navne som FKA Twigs og Earl Sweatshirt med flere, der kun har en enkelt dansk koncert på samvittigheden.

Northside Festival jubler: The Black Keys på plakaten
Northside Festival jubler: The Black Keys på plakaten

Derudover skal vi tilbage til henholdsvis 1998 og 2004 for at kunne grave sætlister frem fra danske shows med The Jesus & Mary Chain og Incubus.

Blandt de 10 danske navne får syv af dem deres debut på NorthSide i år, mens kun The Minds of 99, De Eneste To og MØ tidligere har spillet på festivalen.

Men det er nok i genkendeligheden blandt de danske navne samt vores opbygning på pladsen, hvor der aldrig er overlap mellem koncerterne på de to store scener, at vi skal finde grunden til sammenligningen med Grøn Koncert – en sammenligning som vi ikke er enige i, men umuligt kan acceptere som den nedsættende kritik, den er tiltænkt som.

Det er klart, at synes du navnene på plakaten stinker, så er det lidt lige meget, hvor mange gange de tidligere har spillet i landet, eller om de er helt nye og ukendte. Så har vi desværre skudt forbi din musiksmag, og så er det jo helt fair, at du ikke er imponeret over plakaten.

Cobains datter til musiker med dødsønske: Det er IKKE sejt at dø ung
Cobains datter til musiker med dødsønske: Det er IKKE sejt at dø ung

Men skal jeg selv sætte ord på sammensætningen af programmet, så viser vi med tilføjelsen af Alt-J og The Black Keys, der begge var på gæsternes top 10 liste, at vi lytter til vores særdeles musikinteresserede publikum, og med navne som Placebo, Interpol, The Jesus & Mary Chain, Savages, Death Cab for Cutie og Carl Barât, at vi kender forventningerne til vores evne til at booke et stærkt indie-program.

Vi vil desuden som altid gerne finde de rigtige navne med crossover-potentiale indenfor pop (Sam Smith), hiphop (Wu-Tang og Earl Sweatshirt) og elektronisk musik (Underworld, GusGus med flere). Samtidig forbeholder vi os også retten til at kunne byde velkommen til det exceptionelle (Antony and the Johnsons sammen med Aarhus Symfoniorkester) og det forbløffende (Grace Jones) og meget mere, der viser, at selvom vi gerne vil have en rød tråd gennem programmet, så skal der være plads til ting, der kan falde udenfor og overraske.

Quadron giver Danmark en sidste chance
Quadron giver Danmark en sidste chance

Jeg er meget stolt af, hvad jeg synes er vores mest fokuserede program til dato og modsat rygterne er skovhuggerskæg, sailor tattoos og komplicerede sko altså ikke et krav for at komme ind. Så jeg håber virkelig, at så mange forskellige mennesker som muligt vil møde op i Ådalen til juni og opleve alle disse utrolige kunstnere sammen med os. Fordi jeg er ret overbevist om, at det bliver en fantastisk weekend.

NorthSide 2015 afvikles i Ådalen ved Aarhus i dagene 12.-14. juni.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx