Af Rasmus Junge - 06/07-15 07:47

MUSIKANMELDELSE: Uafrysteligt opråb fra ghettoenMUSIKANMELDELSE: Uafrysteligt opråb fra ghettoen

De seneste år har gangsterrappen fået en renæssance, hvor navne som Schoolboy Q, YG og Kendrick Lamar har rapporteret fra en desværre fortsat aktuel afroamerikansk ghetto-virkelighed præget af arbejdsløshed, bander, stoffer og fraværende forældre.

storybild

Vince Staples ‘Summertime ’06’
Pladeselskab: Universal
5/6 stjerner

Nu melder en ny ulv sig i koblet, hans navn er Vince Staples, og med sin fuldlængdedebut leverer den 22-årige rapper ubesværet et af årets allerbedste hiphopalbum.

MUSIKANMELDELSE: Lil Waynes uafhængighedsalbum er en blandet fornøjelse
MUSIKANMELDELSE: Lil Waynes uafhængighedsalbum er en blandet fornøjelse

Staples er – ligesom Snoop Dogg – opvokset i Long Beach, et af Los Angeles’ hårdeste kvarterer, og hans tekster er fulde af illusionsløse observationer, som disse fra den knugende ’Birds & Bees’: 'I’m a gangsta like my daddy / My mamma caught another problem when she had me / They found another dead body in the alley'.

MUSIKANMELDELSE: Fred, kærlighed og tung guitarrock
MUSIKANMELDELSE: Fred, kærlighed og tung guitarrock

Musikalsk er tonen mørk, melankolsk, men også underspillet groovy, og tankerne sendes i retning af The Neptunes’ kongeniale minimalisme på Clipses hiphophovedværk, ’Hell Hath No Fury’ fra 2006. Ikke mindst fordi Staples og hans producere har sans for at sammensmede et nakkenikkende beat og forløse den dystre grundtone i catchy omkvæd, ikke mindst på den vanedannende banger ’Jump Off the Roof’, den slæbende urovækkende ‘Señorita’ og den mere inderligt prædikende ’Summertime’.

MUSIKANMELDELSE: Lagengymnast og svigermors drøm
MUSIKANMELDELSE: Lagengymnast og svigermors drøm

’Summer ’06’ er en hård nyser, et uafrysteligt opråb fra en virkelighed fjernt fra trygge Velfærdsdanmark, men først og fremmest er det et overlegent musikalsk værk, der udsiger sine sandheder med autoritativt eftertryk. Tro mig, vi kommer til at høre meget mere til Vince Staples.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu tjener Michelinrestauranterne...
bt.dk
Bankfolk deler dramatisk foto efter...
bt.dk
DMI med iskold prognose: Usædvanlig...
bt.dk
'Jeg får også tit ondt i hovedet af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx