Af - 13/03-14 19:29; Opdateret: 13/03-14 20:15

Basims vindersang i fare: Bryder den Eurovision-reglerne?Basims vindersang i fare: Bryder den Eurovision-reglerne?

Der er usikkerhed om, hvorvidt 'Cliché Love Song' overholder reglerne for Eurovision Song Contest. Afgørelsen falder i næste uge.

storybild

(Billede: Polfoto/Mogens Flindt)

Først var det flaget, der var tvivl om. Basim sagde, han ikke måtte have det med på scenen – EBU, der står for afholdelsen af Eurovision Song Contest, sagde, han måtte.

Nu er det sangteksten, der skaber problemer. Det viser sig nemlig, at 'Cliché Love Song' i to tilfælde muligvis strider imod EBUs regler.

Drop bandeordene
Hele 10 gange formår Basim at synge 'a fucking cliché, baby' i den indspillede version, og det er ikke tilladt. Derfor var teksten også ændret til 'another cliché, baby' ved showet i lørdags.

For ved Eurovision Song Contest er brug af bandeord ikke tilladt. Og i sangen gemmer der sig endnu et, som var med på scenen.

Det engelske udtryk 'damn' (forbandet, sgu) opfattes generelt som et bandeord. Derfor er ordet i princippet et brud på EBUs regler. Men det faktum, at ordet er udbredt i unges sprogbrug, kan måske gå hen at redde Basim fra at skulle omskrive. For måske er bandeordet slet ikke 'slemt nok'.

Basim og EBU i Dannebrog-forvirring: Hvad er reglerne?
Basim og EBU i Dannebrog-forvirring: Hvad er reglerne?

Hvem kyssede?
'Like Katy Perry (so sexy), she could kiss a lucky girl', lyder teksten.

Katy Perry er scenenavnet for den succesfulde, amerikanske sangerinde Katheryn Elizabeth Hudson. Og det vil kunne betegnes som et brand.

Det efterfølgende indhold refererer til Perrys sang 'I kissed a girl'. Og det kan stride imod reglen om 'intet indhold, der promoverer […] brand'.

I 2012 blev San Marino tvunget til at omskrive sit bidrag, fordi sangen indeholdt ordet 'Facebook'. Sidste år var det armenske bidrag 'Lonely Planet' tæt på at komme i problemer, fordi titlen havde samme navn som et kendt forlag.

Backstage med Basim: Sådan havde han det op til showet
Backstage med Basim: Sådan havde han det op til showet

EBU: Kan være problematisk
Om sangen ender i problemer, er dog uklart. Jarmo Siim, kommunikationskoordinator for EBU, forklarer, at det afhænger af mange faktorer.

- Som udgangspunkt er vores regler gældende, og de skal selvfølgelig overholdes. Men det handler i høj grad om henholdsvis kontekst, og i hvilken grad en eventuel overtrædelse optræder i, fortæller han.

- Vi har endnu ikke gennemgået og evalueret de forskellige landes bidrag. Derfor kan jeg ikke udtale mig om specifikt indhold i en sang. Vores 'Reference Group' (en ekspertkomité, red.) tager i næste uge stilling til sangene, forklarer han.

I værste fald kan en regelovertrædelse betyde diskvalificering. Mere realistisk vil Basim blot blive tvunget til at omskrive teksten.

Basims vinderreaktion: Jeg synes vi skal bruge Dannebrog mere
Basims vinderreaktion: Jeg synes vi skal bruge Dannebrog mere

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx