Af Soundvenue/Mette Holm - 15/09-14 17:21

Er U2 stadig relevante?Er U2 stadig relevante?

U2’s nye album har fået blandede ord fra anmelderne, og nogen mener, at gruppen har udspillet sin rolle som verdens største rockgruppe. Her er tre argumenter for, at Bono og co. fortsat er i en liga for sig – og tre for at de er passé.

storybild

(Billede: Polfoto)

For:

Bundsolidt bagkatalog
På 13 studiealbum siden 1980 har Bono og co. holdt et solidt bundniveau. De har desuden introduceret en original, storladen rocklyd og således sat en høj standard for mainstreamrocken. Det er svært at forestille sig bands som Coldplay, Oasis og Kings of Leon uden U2.

Humanitære helte
Gruppen, og især Bonos, politiske og humanitære indsats er ikke til at komme udenom. Fra deltagelse i Live Aid og Nelson Mandela-støttekoncerter til rollen som Greenpeace-ambassadører og utallige besøg i verdens brændpunkter har irerne brugt deres stjernestatus til at gøre verden til et bedre sted.

Stilskabende koncerter
De har været stilskabende ved at gøre arenarockkoncerter til spektakulære udstyrsstykker, og trods medlemmernes fremskredne alder er U2 still going strong med udsolgte kæmpekoncerter verden over. De har altså stadig fat i deres kernemålgruppe.

Imod:

Kreativ stilstand
Siden 90’erne er de fleste enige om, at det mere eller mindre er gået ned ad den kreative bakke for bandet. U2’s seneste album har hængt fast i en suppe af middelmådige rocksange skåret over den samme læst. Nogle bands forstår bare ikke at stoppe, mens legen er god.

Dobbeltmoral
At et band, der slår sig selv op på at bruge deres berømmelse til velgørenhed, vælger at drage i skattely i Holland, virker hyklerisk. Irske politikere hævdede i 2006, at U2 snød Irland for millioner af skattekroner, der kunne have gået til velfærdsydelser og ulandshjælp. Bonos kommentar? »De anklager os bare, fordi de ikke kan lide vores musik«.

Selvfedme
Der er en god grund til, at U2 er et band, som mange elsker at hade. Bono er notorisk kendt for sine arrogante kommentarer, som »Vi er det mest unikke band i verden« og »Nej, jeg vil aldrig flytte til et mindre hus« til spørgsmålet om, hvorvidt han kunne se sig selv som præsident i Det Hvide Hus. Hvem sagde storhedsvanvid?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Japanere knuser dansk drøm om ny...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx