Af - 13/01-14 09:20

Nyeste forskning: Spil er gavnligt for børnNyeste forskning: Spil er gavnligt for børn

Nyere psykologiske undersøgelser viser, at spil er gavnlige for børn og unge.

storybild

Forskeren Carsten Jessen opfordrer til et mere nuanceret syn på computerspillene. (Billede: Toben Nielsen)

Tiden er inde til at gøre op med flere års negativt syn på børns brug af computerspil, fastslår lektor og forsker Carsten Jessen.

Han henviser til, at en række nyere psykologiske undersøgelser viser, at der ikke er grund til den store bekymring, som tidligere har været fremherskende blandt udviklingspsykologer.

Stem om årets spil
Stem om årets spil

- Forskerne kan påvise positive effekter i form af bedre evner til samarbejde, problemløsning, øget koncentration, mere selvtillid og gå-på-mod. Selv udskældte skydespil som 'Counter-Strike' og 'Call of Duty' har positive effekter i form af bedre visuelle og rumlige færdigheder hos spillerne, påpeger Jessen, der også slår hul i myten om, at spil er skyld i, at børn i dag leger mindre.

- Det er en udbredt misforståelse. Det har andre årsager, herunder at vi har færre børn og passer bedre på dem, så de ikke har lov til at løbe eller cykle omkring for at møde hinanden som for et par generationer siden. I stedet sidder de inde og keder sig. Computerspil er gode legeredskaber, der især har vist sig velegnede til at skabe socialt samvær mellem børn. Spil på nettet bryder den isolation, som børneværelset kan være. 

Pokémon holder stadig: Går som varmt brød!
Pokémon holder stadig: Går som varmt brød!

Carsten Jessen påpeger endvidere, at spil og digitale medier er en uhyre vigtig del af børns legekultur i dag og vigtige for at opnå samme erfaringsverden som de jævnaldrende for ikke at blive ekskluderet fra fællesskabet.

- Computerspil er med til at definere de generationer, der vokser op nu, og det vil præge dem som voksne. Indhold er selvfølgelig ikke ligegyldigt i forhold til alder, men børns samvær omkring spillene i dag grundlægger f.eks. en måde at samarbejde på, hvor problemer løses i fællesskab, og hvor viden helt naturligt deles i netværk. Det er noget, vi taler om som vigtigt i fremtiden, men børn og unge praktiserer det her og nu. 

‘Ender’s Game’: Som at se andre spille computer
‘Ender’s Game’: Som at se andre spille computer

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fem danskere fortæller: Jeg var utro...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
'Badehotellet' mister sin stjerne: Nu...
bt.dk
Pizzeria-ejer idømt to års fængsel:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx