Af Katrine Frederikke Wandrup - 08/09-17 10:19

Disse virksomheder kan se ALT på din Facebook - sådan blokerer du demDisse virksomheder kan se ALT på din Facebook - sådan blokerer du dem

Halvdelen af dem vidste du formentlig ikke engang havde adgang til dine private oplysninger på Facebook.

storybild

(Billede: Scanpix)

De fleste glemmer hurtigt, at de har brugt deres Facebook-login på en app eller en hjemmeside og på den måde givet firmaet bag adgang til alle data.

En Facebookprofil indeholder en del personlig information, som for eksempel din e-mailadresse, telefonnummer, nuværende og tidligere arbejdspladser og din nøjagtige position lige nu, skriver Independent.

Selvom det kan føles som om, disse firmaer ved alt om lige præcis dig, så er det ikke helt rigtigt. Facebook gør lidt for at beskytte deres brugeres informationer, og derfor krypterer de oplysningerne og sender dem i en stor anonymiseret bunke til firmaerne bag apps og hjemmesider.

Og selvom firmaerne ikke finde frem til lige netop dig, kan de bruge den bunke af informationer, de har fået, til blandt andet at målrette reklamer.

Hvis du ikke har lyst til at dele alle disse informationer med firmaer, så er der nogle simple skridt, du kan tage.

For det første kan du indstille Facebook, så de ikke kan målrette annoncer mod netop dig.

1. Vælg drop down-menuen i øverste højre hjørne og klik på 'Indstillinger'. Vælg 'Annoncer' i menuen til venstre.

2. Vælg hvert punkt under 'Annonceindstillinger' og vælg 'Fra'.

3. Under 'Annoncer med dine sociale handlinger' kan du se et ekspempel på dit Facebook ID, som bliver brugt i reklamer, dine venner kan se. Her et tilfældigt eksempel. For at undgå det i fremtiden skal du vælge 'Ingen'.

Så langt så godt. Nu går vi videre til de apps, der har adgang til dine personlige oplysninger.

4. Vælg igen drop down-menuen i øverste højre hjørne og klik på 'Indstillinger'. Vælg 'Apps'

5. Her kan du se en liste over alle de apps, der får personlige informationer om dig. Sørg for at klikke på 'Vis alle', så du får et fuldt overblik.

6. Nu har du to muligheder. Enten kan du rette i, hvilke oplysninger app'en har om dig, eller du kan slette den helt.

7. Nogle apps ved rigtig meget om dig. For eksempel kan Trip Advisor både se billeder, venner og e-mail. Ved at klikke på de blå 'godkend'-tegn til højre kan du bestemme, hvilke oplysninger app'en må og ikke må have om dig. Sørg for at gøre dette med alle appsne.

8. Lidt længere nede på samme side kan du vælge 'Apps, andre bruger'. Tryk 'Rediger'.

9. Her kan du se alle de informationer, du lader dine venner se og informationer, som de apps, dinne venner bruger, kan se om dig. Fjern fluebenet ved de informationer, du ikke ønsker at dele.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx