Af - 05/05-14 20:28

Facebook registrerer alt: \Facebook registrerer alt: "Jeg har ingen tillid til dem"

Facebook registrerer mere, end de fleste aner, og det har fået en digital rådgiver til at oprette en falsk profil.

storybild

(Billede: Polfoto)

Diskussionen om databeskyttelse er blevet et glødhedt emne i forbindelse med skandalen om Nets og Se og Hør, hvor kendte og kongeliges kreditoplysninger er blevet lækket, og sagen har medført en større principiel debat om, hvordan myndigheder og virksomheder opbevarer fortrolige informationer.

Sociale medier hænger uløseligt sammen med debatten om databeskyttelse, og f.eks. Facebook registrerer stort set al din private færden.

Eksperter om Se og Hør-sag: Nemt at stjæle private data
Eksperter om Se og Hør-sag: Nemt at stjæle private data

Det har Pernille Tranberg fokuseret på i årevis og bruger selv en falsk profil på Facebook.

- Jeg er typen, der bruger alle sociale medier, men jeg tager mange forholdsregler, for lige præcis en virksomhed som Facebook har jeg ingen tillid til. Og derfor hedder jeg ikke mit eget navn, jeg har ikke min egen alder, siger Pernille Tranberg, der på sin profil også oplyser, at hun bor i Shanghai, og at hun er lesbisk. Det er løgn. Men hun understreger, at alle hendes venner ved, at det er hende og at hun gør det fordi hun ikke vil fodre Facebook med sine data.

Hun er journalist og rådgiver i digital identitet, og lige siden Facebook dukkede op i hendes liv for 7-8 år siden, har hun været mere end skeptisk omkring Facebook og mediets datapolitik.

- Jeg har researchet på dem og læst deres terms of conditions, som nok de færreste har, og hvis du har læst dem, ville du nok også have lyst til at løbe skrigende væk, siger hun.

Udlandet truer Danmark: Spionerer og angriber virksomhedsgiganter
Udlandet truer Danmark: Spionerer og angriber virksomhedsgiganter

Metroxpress har som et forsøg downloadet al den data, som Facebook har registreret om en enkeltperson, og det viser, at mediet har lagret de ip-adresser, man har brugt gennem tiden. Man kan derfor kortlægge ens færden rundt om i verden.

Facebook lagrer også alle de samtaler, man haft med sine venner, og en annoncehistorik oplyser dig om, hvilke reklamer man har klikket på.
Man kan derudover se, hvilke venner man har skjult eller slettet.

Hackere afpresser danskere og tjener millioner
Hackere afpresser danskere og tjener millioner

Alt sammen fortrolig data, der kan misbruges ved et hackerangreb

- Vi lever i begyndelsen af en ny tidsalder, der hedder big data. Data er det nye betalingsmiddel på mange digitale tjenester. Når noget er gratis, er du produktet, siger Pernille Tranberg, der råder folk til at rense sine digitale fodspor løbende.

- Facebook lever af dig og mig og vores data, og hvis du er chokeret over, at Facebook ved så meget om dig, ville jeg slette din konto. Alt for mange bruger Facebook til alt. Det skal man ikke, hvis gerne vil have et privatliv.
Der er mange fede ting ved Facebook, hvis man f.eks. skal sælge noget eller have et godt tip til en restaurant. Men det er en virksomhed, som promoverer, at vi skal fortælle hinanden alt. Det er en data-høstmaskine, og det kan være farligt, siger hun.

Har danskerne været for ukritiske, da de i sin tid oprettede en Facebook?

- Ja, vi har været alt for ukritiske, men det er klart, for sådan er det, når man går ind i en ny tidsalder. I 1960erne tænkte vi os heller ikke om i forhold til miljøet. Vi smid alt muligt affald ud af bilen og ud i naturen. Det kan du sammenligne med Facebook i dag, hvor vi smider om os med data uden at tænke over, hvad det kan bruges til om ti år, siger Pernille Tranberg.

Identitetstyveri er det nye sort blandt hackere
Identitetstyveri er det nye sort blandt hackere

- Folk sender alle mulige intime billeder ud på Facebook og andre platforme og skriver om private ting som var det en dagbog. Mange siger, at de er ligeglade, fordi de ikke har noget at skjule, men det passer jo ikke. Vi har alle noget at skjule. Det afhænger af situationen og hvem du taler med. Privatliv i dag er retten til selv at bestemme, hvem der ved hvad om dig hvornår.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael er sporløst forsvundet:...
bt.dk
Torben Steno begræder stort tab fra...
bt.dk
Nye Anja og Viktor-stjerner søges:...
bt.dk
Stålsat Michael Laudrup: 'Jeg ønsker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx