Af - 29/01-16 08:00; Opdateret: 29/01-16 08:17

Derfor får du mærkelige venneanmodninger på FacebookDerfor får du mærkelige venneanmodninger på Facebook

Svindel på Facebook er i kraftig stigning - og falske profiler, der vil være venner med dig, er en af de hyppigst brugte fiduser.

Bildstrecke im Grossformat »

Har du på det seneste modtaget mange nye venneanmodning på Facebook? Folk, som du ikke kender, ingen venner har til fælles med - og som du aldrig nogensinde har hørt om?

Det er med al sandsynlighed falske profiler - og de er kun ude efter én ting. Det forklarer Peter Kruse, der er it-sikkerhedschef hos CSIS.

- Der er en meget stor stigning i falske profiler på de sociale medier - og specielt Facebook. De oprettes kun med det formål, at snyde dig for penge, siger han.

Bagmændene bag de falske profiler ansøger om at blive venner med dig, for derefter at forsøge at skabe tillid mellem jer.

- Det kan være nogen, der ser søde og rare ud. Men meningen er, at de skal vække følelser i dig - og måske endda forelskelse, når I begynder at kommunikere. Herefter opfinder de en kreativ historie, hvor de fortæller, at de mangler penge, lyder det fra Peter Kruse, der fortæller, at det er en populær metode for tiden.

Sådan snyder din hjerne dig hver dag
Sådan snyder din hjerne dig hver dag

Men der er også en anden type, som du skal være opmærksom på. Det er de såkaldte lånehajer.

- Det er folk, der enten i din indbakke eller i grupper tilbyder meget billige lån. Men i virkeligheden er det dig, der ender med at blive snydt, siger Peter Kruse.

Han forklarer, at du oftest indbetaler et gebyr for at få lånet gemnemført, men at du aldrig modtager pengene, du skulle have lånt.

Tricket du SKAL kende: Sådan får du overblik over Netflix-kataloget
Tricket du SKAL kende: Sådan får du overblik over Netflix-kataloget

En tredje fidus, der for tiden florerer på de sociale medier er folk, der vil lokke dig til at klikke på links.

- Efter I har skabt en relation, kan de sende dig links, og når du klikker på dem eller åbner en fil, kan du afgive følsomme oplysninger, der kan misbruges eller installere en virus.

Og virussen kan blive brugt til afpresning, forklarer Peter Kruse.

- Lige nu ser vi mange tilfælde af sexstortion (sexafpresning red.). De kan aktivere dit kamera på din computer og herefter afpresse ved at sige, at kompromitterende billeder vil blive spredt til dine venner, hvis du ikke betaler dem penge.

It-sikkerhedschefen anbefaler, at man aldrig godkender folk, som man ikke kender på Facebook. Du kan se rådene til at spotte en falsk profil i galleriet øverst.


LÆS OGSÅ: Denne udbredte vane giver dig tre gange større risiko for at få en forstyrret søvn

LÆS OGSÅ: LOL: Gør dine venner forvirrede med denne lamme Snapchat-prank

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx