Af - 12/11-15 15:26; Opdateret: 12/11-15 16:00

Fup-Matas og svindel-Fona: IT-svindlere står bag falske Facebook-konkurrencerFup-Matas og svindel-Fona: IT-svindlere står bag falske Facebook-konkurrencer

IT-ekspert slår alarm. Utallige falske konkurrencer florerer i øjeblikket på det populære sociale medie Facebook.

Bildstrecke im Grossformat »

IT-svindlere er i fuld gang med at oprette falske konkurrencer i kendte firmaers navne, som de i sidste ende kan tjene penge på.

Senest ramt er butikskæderne Fona og Matas, der har været ofre for en række falske Facebook-konkurrencer, hvor der udloddes store pengebeløb, som ”vinderen” kan bruge til at tømme butikken.

Også Canon, Audi og Svane Køkkenet har været ramt.

Pas på: Fupfirmaer går på rov på nettet
Pas på: Fupfirmaer går på rov på nettet

Tjener penge på dit like

Svindlerne, der opretter siderne, beder brugere om at like, dele og tagge deres venner i konkurrencerne. På den måde bliver opslagene spredt som ringe i vandet og i løbet af ingen tid er de nået ud til tusindvis af brugere. Samtidig ligger de links til andre konkurrencer i kommentarfelterne, som man ikke skal klikke på.

- Kort og godt er svindlernes formål at få Facebook-brugere til at hoppe i en fælde ved at lave en attraktiv konkurrence, hvor de narrer brugere til at give deres like, siger IT- og Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen, der er direktør for IT-firmaet www.anytech365.com

Svindlerne kan nemlig i sidste ende tjene penge på dit like. Når en Facebook-side har fået omkring 10.000 likes har den potentiale til at blive solgt videre, da den er attraktiv for reklamefolk, der får mulighed for at vise reklamer for produkter i dine nyheder på Facebook.

Spot de falske sider

IT-firmaet AnyTech365 bliver dagligt kontaktet af frustrerede kunder, der er i tvivl om konkurrencerne og Facebook-siderne er ægte eller ej.

- Lige netop de falske konkurrencer fra Fona og Matas skiller sig ud fra de mange andre falske sider, da der ikke er betydelige stave- og tastefejl, som vi for nylig har set i falske mails fra PostNord, siger Janus R. Nielsen.

Skummel phishing-mail fra 'Facebook' i omløb
Skummel phishing-mail fra 'Facebook' i omløb

Der er dog huskeregler for, hvordan en falsk Facebook-side spottes.

- Tjek først og fremmest hvad der står om selve virksomheden på siden og om der er skrevet åbningstider eller om der er et link til deres hjemmeside. En anden god huskeregel er at kigge på hvor langt tilbage du kan finde opslag på siden, da de ældste opslag på falske sider ofte bare er et par uger gamle, forklarer Janus R. Nielsen.

Det skal oplyses, at både Fona og Matas meddeler på deres officielle Facebook-sider, at de ikke står bag de falske konkurrencer.

LÆS OGSÅ: Anklager: Fup med leasingkontrakter for 375 millioner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superligaens bedste: Her er de 11...
bt.dk
Mand omkommet - faldt i vandet ved havn
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx