Af - 29/04-14 08:55

Dit Instagram-feed flyder over med skjult reklameDit Instagram-feed flyder over med skjult reklame

I jagten på opmærksomhed bruger firmaer kendte med massevis af følgere til at sætte fokus på deres produkter - de “glemmer” bare at markere indholdet som reklame.

storybild

(Billede: Polfoto)

Hvidere bisser med en ny tandpasta. Lækre cremer. Flotte nye jeans. Der mangler ikke rosende ord om produkter, hvis man kaster et blik på kendte danskeres Instagram-profiler.

I mange tilfælde er der tale om skjult reklame, siger Nathalie C. Larsen, der blandt andet arbejder med sociale medier og digital markedsføring hos kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.

- De kendte skriver langt fra altid åbenlyst, at de har indgået en form for aftale, hvor de giver produkter omtale mod betaling. Blandt andet ser jeg flere i mit Instagram-feed, der tydeligt har indgået sponsoraftaler. Det er ikke umuligt at afkode, at der er tale om en reklame, men aftalen er ikke formuleret eksplicit, og det fører i princippet brugerne bag lyset, siger hun.

- Jeg tænker, at der er gråzoner i spil her. For når man som almindelig bruger kører igennem sit feed, vil man måske ikke kunne aflæse, at det i virkeligheden en reklame.

- Det lyser jo ikke ud af de opdateringer, at der er tale om markedsføring. Hvis det er en reklame, så burde det jo være tydeligt angivet, siger Nathalie C. Larsen.

Gaver uden forpligtelser er ikke skjult reklame
Reglerne på området er egentlig enkle nok.
- Paragraf fire i markedsføringsloven siger, at en reklame skal fremstå som en reklame, uanset hvilket medie, der er tale om, siger Danielle Berggreen, fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden.

- Hvis der er indgået en aftale om eksponering af et produkt, så er der tale om en reklame og så skal det fremgå tydeligt for modtageren, at der faktisk er tale om en reklame, siger hun.

Men hvis man får tilsendt et produkt uden at have forpligtet sig til at beskrive, vise eller på anden måde omtale det, er det ikke skjult reklame.

Sjælden, ærlig markedsføring
Ekspert i online markedsføring Fabiola Christensen mener ligeledes, at der er plads til forbedring.

- Som bruger kan man godt tænke ‘Er det her en gave, de har modtaget? Eller får de penge for at vise det?’. Men når man bruger Instagram meget, er det ret tydeligt, når et produkt ‘pushes’ lige lovlig meget.

- Det er meget få gange, jeg har set ærlig promovering af et produkt igennem kendte på Instagram. Det kunne godt gøres tydeligere. At tagge firma er selvfølgelig ikke at være fuldkommen ærlig, hvis det er et produkt, man har fået penge for at omtale, siger hun.

Flotte fotos: Danmark springer ud på Instagram
Flotte fotos: Danmark springer ud på Instagram

De sociale medier er i krig - og du vinder på det
De sociale medier er i krig - og du vinder på det

Madbilleder er moderne hulemalerier
Madbilleder er moderne hulemalerier

STEM: Hvad er den største kliché på Instagram?
STEM: Hvad er den største kliché på Instagram?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kunder evakueret fra stort...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Stort område brændt af: Nu advarer...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx