Af - 08/10-15 21:27

Unges it-sikkerhed halter: Begår du også denne klassiske fejl?Unges it-sikkerhed halter: Begår du også denne klassiske fejl?

'123456' og 'password' er to af de mest brugte adgangskoder i Danmark. Danskernes it-sikkerhed - og især de unges - skrænter. 'Det er ikke forbrugernes skyld', siger seniorjurist for Forbrugerrådet Tænk.

Bildstrecke im Grossformat »

Klik dig gennem denne guide til, hvordan du laver et it-sikkert kodeord, og hvordan du holder styr på dine forskellige kodeord. Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Bruger du den samme adgangskode til flere af dine nettjenester?

Hvis du gør, så er du langt fra alene. Gennemsnitligt genbruger 41 procent af danskerne deres adgangskode, og blandt de unge under 20 år er tallet 56 procent.
En tendens, der er medvirkende til, at danskerne i stigende grad bliver udsat for angreb på nettet.

Det viser en række data, som Digitaliseringsstyrelsen har indsamlet.

- Unge har langt flere konti til forskellige net-tjenester, og de genbruger derfor deres adgangskoder. Men det er dumt at genanvende passwords på tværs af tjenester, da du for eksempel ofte vil være mere afslappet med, hvem der lurer bag dig, når du logger ind på Facebook, siger Cecile Christensen, kontorchef med ansvaret for informationssikkerheden i Digitaliseringsstyrelsen.

Ekspert: Undvigende svar af Rigspolitiet i hackersag
Ekspert: Undvigende svar af Rigspolitiet i hackersag

Men vi er ikke bare dårlige til at finde på forskellige adgangskoder til vores konti. Opfindsomheden halter tilsvarende.

- '123456' og 'password' er to af de mest brugte adgangskoder i Danmark, fortæller Cecile Christensen.

Hun anbefaler en god teknik til at lave et unikt password og huske det:

Lav en huskekode, der kan være bundet op på en sætning, du nemt kan huske, og brug forbogstaverne i sætningen i samme rækkefølge.

Datatilsyn om hackersag: Politiet svigtede it-sikkerhed
Datatilsyn om hackersag: Politiet svigtede it-sikkerhed

En anden tendens, der forringer it-sikkerheden er, at det er mindretallet, der beskytter deres smartphones mod virus og hacking. Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at kun en tredjedel af danskerne beskytter deres smartphone, mens hele 84 procent beskytter deres computer.

Men de farlige links bliver langt fra kun serveret i e-mails:

- Lige nu skal danskerne især være opmærksomme på det, vi kalder ”smishing”, hvor brugerne via et link i en sms på smartphones og tablets narres til at udlevere fortrolige oplysninger til it-kriminelle. Mange brugere lever med en falsk tryghed om, at de er beskyttet mod virus og hacking på tablets og telefoner, siger Cecile Christensen.

Et ekstremt godt tilbud: Få 98 procent i rabat
Et ekstremt godt tilbud: Få 98 procent i rabat

Anette Høyrup, der er seniorjurist for Forbrugerrådet Tænk fortæller til metroxpress, at der mangler en bedre indsats til at oplyse forbrugerne om it-sikkerhed.

- Man kan ikke give forbrugerne skyld for, at deres it-sikkerhed er for dårlig. Der er for ringe, at man ikke har nogen 'it-minister' eller nogen styrelse, som har forbrugernes it-sikkerhed som hovedopgave. Det ligger meget spredt rundt omkring. Vi efterlyser, at man giver brugerne mere information.

LÆS OGSÅ: Sikkerhedsbrist blotlægger cpr-numre på 10.000 elever

LÆS OGSÅ: IT-bøller vil tage din data som gidsel: Sådan sikrer du dig

LÆS OGSÅ: Tjek din computer: Bliver du elektronisk stalket?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny drejning i sagen: Årets boksebrag...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Så vildt bliver det i ‘Divaer i junglen’
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx