Af Maja Grønholdt Jensen - 13/01-16 07:27

Sådan slipper du for reklamer på FacebookSådan slipper du for reklamer på Facebook

Facebook overvåger dine søgninger, interesser og indkøb over nettet, også uden for Facebook, med henblik på personligt, målrettede annoncer.

Bildstrecke im Grossformat »

Hver gang du "Synes godt om" en artikel, et band, en person, et firma, en video eller et spil på Facebook, så bliver dit klik registreret, lagret og brugt i Facebooks system, der målretter fremtidige annoncer til dig.

Du efterlader dig digitale spor overalt på internettet, og det er de såkaldte "cookies", også uden for Facebook, som det gigantiske sociale medie bruger til at skræddersy de mange reklamer og deres indhold til lige præcis dig efter dine interesser og indkøbsvaner. For Facebook holder øje med dig.

Ny iPhone-opdatering hjælper dig med at falde i søvn
Ny iPhone-opdatering hjælper dig med at falde i søvn

- Ud over at være et socialt medie, så er Facebook et enormt stort annoncebureau. Det er også et trendbureau og et reklamebureau, som sælger information om store grupper af befolkninger. På den måde kan annoncørerne købe sig til den nødvendige viden om, hvem deres annoncer skal henvendes til, forklarer Anders Kjærulff, der er teknologikritiker og redaktør på Radio24syv-programmet "Aflyttet".

- Facebook bruger ikke kun dine likes til at analysere dig. Facebook læser alle dine beskeder. Og den chat, du sidder og skriver direkte med dine venner, bliver også læst og analyseret. Ikke af mennesker, men det bliver kørt igennem Facebooks algoritmer og analyseret, så du fremover kan få annoncer, der handler om de emner, I taler om, siger Anders Kjærulff fra Radio24syv.

13 helt skøre beskeder fra bedsteforældre
13 helt skøre beskeder fra bedsteforældre

Selv om nogen brugere måske kan unde Facebook, som jo er en gratis tjeneste, at tjene penge på annoncer og videresalg af oplysninger om dig, dine interesser og behov, så er det ikke alle, der gider se på annoncerne. Men det behøver de heller ikke. Det kræver ikke en uddannelse som it-programmør at slippe for Facebooks bannerreklamer på din skærm.

Du kan enten slå de skræddersyede reklamer fra en ad gangen, eller du kan blokere alle annoncer fuldstændigt. Desuden kan du også blokere Facebook fra at kigge med på din færden på internettet, som intet har med Facebook at gøre, men som alligevel bliver indsamlet og solgt videre i kommercielt øjemed. For selv om Facebook ikke direkte kræver penge af brugerne, så tager firmaet sig stadig betalt for dit medlemskab.

- Problemet er: Hvad betyder "gratis"? Du betaler med dine data, som du ikke selv kender værdien af. Hvis du giver Facebook dine ægte data, så betaler du en pris, som jeg synes, er alt for høj, siger Pernille Tranberg, presseetisk rådgiver for Digital Identitet.

- Facebook har viden om din fødselsdag, dit fulde navn, samtlige lokationer du har været på, hele din vennekreds og dine interesser. Du sælger faktisk hele dit sociale liv for at få adgang til Facebook. Så spørgsmålet er: Hvilken pris betaler du for en "gratis" tjeneste? Personligt benytter jeg mig af et pseudonym på Facebook. Jeg giver dem ikke mine ægte data, forklarer Pernille Tranberg.


Kilder: Anders Kjærulff/Radio24syv, Pernille Tranberg/Digital Identitet.

/ritzau/FOKUS

LÆS OGSÅ: Politiet advarer: Ring ikke tilbage til dette nummer

LÆS OGSÅ: Politiet deler dating-advarsel: Pas på denne type

LÆS OGSÅ: Piger bliver ranglistet efter udseende på nettet uden de ved det - nu bliver siden anmeldt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx