Af Jeppe Pedersen - 29/11-17 18:53

Gemen virus spreder sig via Facebook Messenger - sådan genkender du den Gemen virus spreder sig via Facebook Messenger - sådan genkender du den

Pas på disse beskeder!

En ny ondsindet virus florerer netop nu på Facebook.

Virussen bliver sendt gennem Facebooks chat-program 'Messenger'. Her vil der typisk blive sendt et link til en YouTube-video sammen med teksten:

'Er det her dig'? eller: 'se her [dit navn]'. Der er to eksempler af virussen herunder:

Forbrugerrådet Tænk advarer om virussen gennem appen Mit digitale forsvar.

'Vi modtager i øjeblikket mange tips om mistænkelige links via Messenger. Disse links bliver sendt fra Facebook-venner, som kan være blevet hacket. Tryk ikke på links i beskeder, som virker utroværdige. Det er desuden en god idé at gøre afsenderen opmærksom, så de kan kontakte Facebook,' skriver forbrugerrådet i appen.

Det sker der, hvis du trykker

Det hollandske medie Telegraaf beskriver, hvad der sker, hvis man trykker på linket.

Først bliver man lokket ind på et nyt vindue, der ligner Facebook, hvor man bliver bedt om at logge ind. Gør man det, modtager hackerne bag virussen ens login-oplysninger til Facebook.

Dernæst dukker der et popup-vindue frem på skærmen, hvor man bliver bedt om at opdatere Adobe Flash Player. Accepterer man dette, vil der blive downloadet en virus ned på ens computer.

Over tusinde danskere ramt

Peter Kruse, der er IT-ekspert i firmaet CSIS Security Group, har undersøgt virussen de seneste par dage. Han fortæller, at mange tusinde danskere er blevet ramt.

»Målet er at få folk ind på nogle yderst følsomme hjemmesider med blandt andet hård pornografi og så få dig til at installere programmer. Hvis du installerer programmet, lægger den sig ind som en browser-hijacker, der får fuld kontrol over, hvad der sker i browseren. Så kan den for eksempel dele sig via din Facebook- messenger,« siger Peter Kruse, der siger, at målet med det hele er at tjene penge.

»De sider, man bliver lokket ind på, vil være fyldt med reklamer, som hackerne tjener penge på. Og jo flere, de kan få lokket ind ved at dele sig i messenger, desto flere penge tjener de,« siger han og oplyser, at det umiddelbart kun sker i Windows. Så hvis man har en Mac, er man i sikkerhed.

Peter Kruse tror, at hackerne kommer fra østeuropæiske lande, og han fortæller, at hele Europa er blevet ramt - herunder over tusinde danskere.

Sådan fjerner man virussen

Hvis man er så uheldig at blive ramt, anbefaler Peter Kruse, at man straks logger ud af Facebook og skifter ens kodeord.

Dernæst skal man køre en scanning med sit antivirus-program. Og samtidig åbne ens browsers og fjerne de udvidelser, man ikke kender.

Hvis intet af det hjælper, bliver man nødt til at reinstallere sin computer, fortæller Peter Kruse.

Ikke første gang

Tilbage i begyndelsen af november advarede Sydsjællands Politi advarede om, at der florerede en lignende Facebook-virus på nettet.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

30 millioners forskel: Her er de...
bt.dk
Finn Nørbygaard åbner op om dyster...
bt.dk
Så du ham? Verdensstjerne rendte...
bt.dk
Den verdenskendte svenske musiker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx