Af - 01/09-14 14:46; Opdateret: 02/09-14 14:58

Efter nøgenbillede-skandale: Apple har svigtetEfter nøgenbillede-skandale: Apple har svigtet

En lang række stjerner har angiveligt fået stjålet nøgenbilleder gennem deres konti hos Apple. Eksperter mener, at Apple har fejlet med deres mangelfulde sikkerhed.

storybild

101 stjerner har fået nøgenbilleder lækket på nettet. Blandt de mest prominente er blandt andet modellen Kate Upton, skuespilleren Jennifer Lawrence og Bar Refaeli, der ligeledes er model. (Billede: Polfoto/AP/Collage)

I nat lagde en bruger flere hundrede nøgenbilleder ud af verdens største kvindelige stjerner på forummet 4CHAN - heriblandt Jennifer Lawrence, Kate Upton, Kirsten Dunst og Bar Refaeli.

Ifølge hackeren selv er billederne stjålet fra iCloud hos Apple - en tjeneste der eksempelvis bruges til at lave sikkerhedskopier af iPhones.

- Det er ikke 100 procent dokumenteret, at billederne kommer fra iCloud, men meget tyder på det. Hvis det er tilfældet, så har Apple fejlet. Det ligner et stort svigt i deres sikkerhed, siger Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos CSIS.

Lækket er på mange måder historisk. Først og fremmest er det aldrig sket før, at så mange stjerner har fået stjålet nøgenbilleder på en gang.

Samtidig er det hidtil uhørt, hvis hackerne taler sandt, og Apples sikkerhed i den grad er blevet kompromitteret.

Tjenesten iCloud er nemlig hovednerven i Apples produkter, da den lagrer alt fra brugernes beskeder, billeder og data fra iPads, iPhones og Macs.

- Stjernerne har selv det overordnede ansvar for at vælge et sikkert kodeord. Men hvis billederne er lækket fra iCloud har Apple et problem, siger Peter Kruse.

Han fortæller, at hackere tidligere i år har udviklet et værktøj, der prøver samtlige mulige kodeord, som en bruger kan have valgt på iCloud.

Derved kræver det ikke andet end offerets emailadresse, og lidt tålmodighed at få adgang til en brugers private data på iCloud.

- Med det værktøj tager det fra en time til et par dage at få adgang til en brugers konto. Derfor gælder det om at have et stærkt password, så livet bliver så svært som muligt for hackeren, siger Peter Kruse.

At det skandaløse hack overhovedet har været muligt skyldes, at Apple ikke er fulgt med de andre store spillere på markedet og har introduceret sikkerhed i to trin.

Det mener Shehzad Ahmad, chef for it-sikkerhedsorganisationen, DK CERT.

- Det er efterhånden blevet standard, at man eksempelvis tilbyder brugeren at få tilsendt en kode på sms, når de logger ind som en ekstra sikkerhed. Den funktion har Google og Facebook, men den findes ikke hos Apple. Det er mystisk, at de ikke har bedre sikkerhed, siger han.

Selvom sagen er uheldig for Apple, tror Shehzad Ahmad ikke, at den vil få de store konsekvenser for tech-giganten.

- Apple er så store, at der skal mere end det her til, for at brugerne skifter over til andre platforme. Men jeg tror da, at lækket vil få brugere til at tænke over, om deres kodeord er sikkert nok, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Apples presseafdeling.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Brøndby henter stor Superliga-profil
bt.dk
Ny forskning: Derfor må du IKKE sove...
bt.dk
Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx