Af - 09/01-14 08:54

Ti tips til det perfekte passwordTi tips til det perfekte password

Hvis dit digitale nytårsfortsæt har været at passe langt bedre på dine elektroniske data, så har vi samlet ti gode råd til at styrke dit password og dermed din digitale sikkerhed.

storybild

Danske smartphone-brugere sjusker med sikkerheden på deres telefon. Over en tredjedel af brugerne har nemlig ikke sikret deres telefon med låsekode, det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for 4T Mobile Payments. (Billede: Polfoto/Nikolai Perjesi)

Hold dit password hemmeligt
Selvfølgelig skal du holde dine password hemmelige – det er digital sikkerhed for begyndere. Men du skal også være varsom med for eksempel link i e-mails, der vil have dig til at indtaste password med videre. Og huske på aldrig at oplyse dit password i en chat eller telefonsamtale.

Undlad at være indlysende
Hver år offentliggøres lister over de mest brugte password, og hvert år topper passwords baseret på brugerens eget navn, børnenes navn eller fødselsdage. Dette er indlysende ikke et godt udgangspunkt for et sikkert password.

130 millioner passwords lækket på nettet
130 millioner passwords lækket på nettet


Og undgå de indlysende faldgrubber

I forsøget på ikke at være indlysende er det nærliggende at lave et password med førnævnte navne stavet bagfra eller at benytte et langt ord fra ordbogen. Ligesom tastekombinationer som qwerty eller 12345 er fristende at bruge. Det gør ikke dit password mere sikkert.

Tænk uden for bogstaverne
Sørg for at gøre brug af både store og små bogstaver i dit password. Men benyt også specialtegn som
@$&%.

Er dit snapchat-nummer blevet hacket ?
Er dit snapchat-nummer blevet hacket ?

Lange password mere sikre
Et password skal være på minimum 8 tegn. Men jo længere og mere komplekst et password er, jo mere sikkert er det også, da hackere får meget svært ved at knække det med rå regnekraft alene.

Gør det nemt at huske
Det er næsten umuligt at huske et langt password med tilfældige bogstaver, tal og tegn – men hvis du i stedet konstruerer det som en sætning, bliver det nemt at huske men stadig svært at knække. Et fornuftigt password kunne for eksempel være JegH@rToTommelf1ngre eller M1nFr1$ørHedderBirte.

10 gode grunde til at droppe Facebook i 2014
10 gode grunde til at droppe Facebook i 2014

Brug forskellige passwords
Lad være med at bruge det samme password til alting, for er sikkerheden først brudt et sted står hele dit digitale liv åbent. Du kan for eksempel inddele dine passwords i zoner så du har et til email-kontoen, et andet til banken, et tredje til sociale medier og et fjerde til konkurrencer og lignende.

Anvend en password-manager
Hvis du har svært ved at holde styr på alle dine passwords, kan du med fordel vælge at benytte en password-manager. En sådan fås både til smartphones men er også ofte indbygget i sikkerhedssoftware som for eksempel Norton. En password-manager holder styr på alle dine forskellige password og er så selv låst med et enkelt password.

Snapchats billeder og film forsvinder aldrig
Snapchats billeder og film forsvinder aldrig

Benyt to trins login
Hvis det er muligt så gør brug af såkaldt to trins login. Det er en funktion, som blandt andet ligger i Gmail og Facebook, hvor du knytter dit mobiltelefonnummer til din konto. Hver gang du så skal logge ind fra en ny computer, sender systemet en ekstra talkode til din telefon, som skal indtastes sammen med dit sædvanlige password.

Husk at sikre din smartphone
Alle dine anstrengelser for at finde på et godt password er spildt, hvis du ikke også sørger for at sikre din smartphone, så den er låst med en kode – eller er der blot fri digital adgang til alt for en eventuel lommetyv.

Vores smartphones er den nye narko
Vores smartphones er den nye narko

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

35-årig far dræbte sine to små børn...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Storstrejke kan ramme flytrafikken i...
bt.dk
Kim Jong-Un kan nå Europa med sit nye...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx