Af - 18/09-14 15:09

Apple bekæmper overvågning med den nye iPhoneApple bekæmper overvågning med den nye iPhone

Apple vil nu nægte myndigheder adgang til dine billeder og beskeder. Det er positivt, men udstiller samtidig, hvor udsat brugernes private data har været hidtil, mener ekspert.

storybild

(Billede: Marcio Jose Sanchez)

Apples image fik sig en gevaldig bule i forbindelse med hackersagen, hvor en række stjerner fik offentliggjort endog meget private billeder.

I et forsøg på at genvinde forbrugernes tillid til, at de rent faktisk er i stand til at opbevare deres private data sikkert, har techgiganten nu taget et drastisk skridt.

Apple med ny overraskelse i næste måned
Apple med ny overraskelse i næste måned

Med den nye opdatering til iPhones styresytem iOS 8 er det nemlig slut med at udlevere brugernes data til myndigheder.

- Det er et positivt træk fra Apple. Det er normal praksis i alle vestlige lande, at en myndighed kan bede en virksomhed om private data fra en bruger med en dommerkendelse, men hvis virksomheden ikke har adgang til de data, så kan de jo ikke udlevere dem, siger Michael Hopp, advokat hos Plesner og ekspert i persondatasikkerhed.

Finten fra Apples side ligger i, at de giver brugeren mulighed for at gemme alle deres personlige oplysninger bag et kodeord, som Apple ikke har adgang til.

Derfor kan Apple ikke udlevere de private data, når en myndighed efterspørger dem, da de ganske enkelt ikke har adgang til dem.

Teleselskaber i advarsel til iPhone ejere
Teleselskaber i advarsel til iPhone ejere

Det nye tiltag skal ses som Apples reaktion på, at der er en ny sikkerhedsdagsorden i verden, efter de mange afsløringer af den massive overvågning af privat personer fra den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA.

- Katten er ude af sækken, og det er nu offentligt kendt, at myndigheder målrettet forsøger at få adgang til privat data hos brugere over hele verden. Og derfor er det her et skridt i den rigtige retning, siger Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos CSIS.

Han hæfter sig ved, at det kun er brugerne af det splinternye iOS 8, der får glæde af beskyttelsen overfor overvågning fra myndigheder. Dermed tyder det på, at sikkerheden ikke har været i top på de tidligere udgaver af det populære styresystem.

- Det er en indirekte måde for Apple at sige på, at myndigheder formentlig har haft adgang til brugernes private data indtil nu. De slikker stadig sårene efter hackingskandalen, der har udstillet huller i deres sikkerhed, og det her er et forsøg på at bevare forbrugernes tillid, siger Peter Kruse.

Vild rekord: Ny iPhone er den mest populære nogensinde
Vild rekord: Ny iPhone er den mest populære nogensinde

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Anmeldelse: Henrik Sass hader...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx