Af Agnete Finnemann Scheel - 03/11-15 07:37; Opdateret: 03/11-15 07:55

Hver anden føler sig afhængig af sin smartphoneHver anden føler sig afhængig af sin smartphone

Halvdelen af danskerne føler sig afhængig af sin smartphone.

storybild

Hver anden dansker føler sig afhængig af sin smartphone. (Billede: Frank Augstein)

Over halvdelen af danskere over 18 år føler sig afhængige af deres smartphone. Og lige under 30 procent ønsker at bruge mindre tid med deres lommecomputer.

Det viser en ny undersøgelse gennemført af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

Og afhængigheden er ikke til at spøge med, mener Morten Fenger, der har forsket i afhængigheden af smartphones og er i gang med at skrive en bog om altid at være online.

- Hver gang man tager telefonen op af lommen aktiveres en belønningsmekanisme, der minder om den narkomaner får, når de tager stoffer, siger Morten Fenger til Avisen.dk.

Det høje forbrug skyldes først og fremmest en frygt for ikke at være med og blive ekskluderet fra gruppen, siger forskeren. Men i virkeligheden er en konsekvens af overforbruget, at vi bliver mere ensomme og isolerede fra hinanden.

Ifølge forskeren hæmmer smartphonen nemlig vores sociale udvikling. Den gør os simpelthen mindre empatiske, hvilket betyder, at vi mister forbindelsen til andre mennesker.

På trods af de negative virkninger ved overforbruget er det ifølge sociolog og tidligere seniorforsker på Aarhus Universitet Mette Jensen ikke muligt at stille sig uden for udviklingen.

10 TIPS: Denne batteri-myte skal du glemme
10 TIPS: Denne batteri-myte skal du glemme

- Det er ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt vi har lyst til at bruge en smartphone eller ej. Vi har indrettet vores samfund efter det, så vi bliver nødt til det, siger Mette Jensen til Avisen.dk.

Hun peger blandt andet på, at man for at få breve fra det offentlige, skal have en internetforbindelse. Derudover er der mange typer jobs, hvor en smartphone nærmest er påkrævet. Det samme gælder, hvis man vil holde kontakten med ens venner.

LÆS OGSÅ: Kvinder og mænd: Sådan bruger vi smartphonen forskelligt

LÆS OGSÅ: Kan du spotte det smukke i dette billede?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Person og to hunde er gået igennem isen
bt.dk
Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Kæmpe Hollywood-firma er gået konkurs...
bt.dk
Se fødslen: Her kommer baby-giraf til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx