Af LASSE SVENDSEN, LYD & BILLEDE - 25/04-17 09:07; Opdateret: 25/04-17 12:31

Stor guide til pladespillere på budgetStor guide til pladespillere på budget

Gode grammofoner giver den fine, varme lyd uden knitren – og uden at det koster en bondegård.

storybild

Mange kaldte det en døgnflue, da salget af vinylplader tog fart igen for et par år siden. Men lpsalget er kun steget ifølge de seneste branchetal, og det trækker salget af pladespillere op. Det har medført, at udvalget af pladespillere er øget drastisk, og nu er det muligt at finde pladespillere til under en tusse.

Det er dog ikke dem, vi er mest optaget af. Fordi vi altid søger efter de bedste køb, må barren sættes højere. Pladespillere, der lyder godt, er ikke billige, men de behøver ikke at koste alverden. Det fandt vi ud for et halvt år siden, da vi testede fem pladespillere til omkring 4.000 kroner stykket.

Denne gang sætter vi barren lidt lavere og ser på en overkommelig pladespiller fra testvinderen Audio-Technica i duel med en kollega fra Pioneer. Begge leveres med pickup færdigmonteret og kræver ingen forkundskaber at sætte op og komme i gang med. Du behøver ikke en separat pladespillerforstærker (RIAAtrin) for at bruge de to pladespillere.

De har RIAA indbygget, og Audio-Technica har desuden usb-port, så du kan plugge den direkte i computeren. Dermed kan du rippe pladerne på din computer og overføre musikken digitalt til mobilen.

Pladespiller for begyndere: Pioneer PL-30-K

Pioneers grammofon er et godt valg for alle, der har brug for nem betjening og udmærket lyd.

+ Plus: Fuldautomatisk pladespiller med verdens nemmeste betjening – perfekt til begyndere. Klar og fyldig lyd.

– Minus: Tam dynamik og manglende finesse gør ofte musikken kedelig og uengagerende. Billig plastik trækker også ned.

Engang lavede Pioneer meget fine pladespillere. Det var nogle af de bedste fra Japan på det tidspunkt, men efter cd-revolutionen forsvandt de fleste af dem fra katalogerne.

Nu har Pioneer igen flere interessante pladespillere på programmet – måske ikke helt i samme klasse som de bedste fra lp’ernes guldalder, men alligevel. Den slanke og relativt lette PL-30-K er lavet til nybegyndere uden den store erfaring med pladespillere. Derfor er den fuldautomatisk.

Det betyder, at du bare skal trykke på en knap, så begynder afspilningen af sig selv. Lp’en begynder at snurre, og armen løfter sig og kører ind til starten af pladen, hvor den sænkes ned i rillen.

Når afspilningen er færdig, stopper den af sig selv, og armen vender tilbage til armholderen. Meget nemmere bliver det ikke. Pioneers pladespiller er en simpel konstruktion med et letvægtschassis – hovedsagelig i plast – som hviler på plastikfødder og ikke har dæmpning eller justering. Den udstansede metaltallerken er remdrevet, og en tyk gummimåtte sørger for god masse, som stabiliserer
rotationen.

Pickuppen er en simpel model fra Audio-Technica, men med udskiftelig nål, og PL- 30-K har indbygget pladespillerforstærker. Det eliminerer behovet for en separat; pladespilleren kan bare plugges i en ledig indgang på forstærkeren. Den simple grammofon klarer sig udmærket i lyttetesten. Lydbilledet er stort og fyldigt, og der er tilstrækkelig bas til, at den opleves som relativt medrivende. Dire Straits’ ‘Once Upon a Time in the West’ er normalt rig på klangdetaljer og har et levende og dynamisk trommespor.

DF vil fordoble antallet af værnepligtige i Danmark
DF vil fordoble antallet af værnepligtige i Danmark

Men ikke her. PL-30-K maskerer detaljerne for meget, og dynamikken er begrænset. Derfor rykker lyden fra Pioneers pladespiller ikke rigtig. Stereoperspektivet er dog veldefineret. Barney Kessel og Stéphane Grappellis ‘Limehouse Blues’ får en god bredde, og klangen fra guitar og violin er veldefineret. Bassen er også klar, men oplevelsen hæmmes af, at lydbilledet er fladt og uengagerende.

Konklusion

Der er ikke meget tvivl om, at en bedre pickup vil gøre Pioneer PL-30-K langt mere engagerende. Det vil også øge prisen så meget, at vi hellere ville vælge Rega Planar 2, som giver meget mere engagement. Pioneers pladespiller er trods den lidt slappe lyd et godt valg for dem, der er interesseret i den bekvemmelighed, som en fuldautomatisk model giver. På den måde er den et godt valg.

Pioneer PL-30-K

• Hastighed: 33 1/3, 45 rpm
• Drift: Remdrift, helautomatisk
• Arm: Statisk balanceret, aftageligt PU-hoved
• Pickup: Audio Technica AT3600 MM
• Tilslutning: RCA med line- og phono-omskifter
• Andet: Sort finish
• Pris: 2.779 kroner
• Web: pioneer.dk

4/6 stjerner

Solid grammofon: Audio-Technica AT-LP120

Gunstig pris, solid kvalitet og god lyd gør AT-LP120 til et godt valg.

+ Plus:
Fokuseret lyd med solid bas og god klangfylde. Veludstyret og et godt udgangspunkt for opgradering.

– Minus: Lidt flad lyd og begrænset dynamisk kontrast.

Audio-Technica er ikke de eneste, der har kopieret det tidløse design på Technics’ legendariske SL-1200. Men det er kun designet, der ligner; teknisk set er de meget forskellige, omend det ikke behøver at være en ulempe. ATLP120 har dog samme direkte drift, hastighedskontrol (pitch) og højdejustérbar arm.

Den vejer godt 10 kg og er langt mere solidt bygget end normalt for prisklassen. Den har også usbport for dem, der vil rippe lp’er digitalt til en computer. Enten til arkivering eller til afspilning på mobilen. AT-LP120 kan sluttes til en almindelig forstærkers analoge indgange, da RIAA-trinet er indbygget, men kan også kobles til et separat RIAA-trin for endnu bedre lyd. Pickuppen er den velkendte AT95E fra Audio-Technica. Den benyttes også af mange andre og lyder rigtig godt for en billig pickup. Forudsat at den er monteret på en god arm. AT-LP120 er helt manuel.

Her må du selv starte motoren, sætte nålen i rillerne og sørge for at stoppe afspilningen, når pladesiden er spillet færdig. Hastighed, hastighedsjustering og pitch styres elektronisk. Konstruktionen er meget solid med justérbare gummifødder og en arm, der virker godt skruet sammen. Alt tyder på, at man får meget for pengene her, men det står og falder med lydkvaliteten.

Sammenlignet med den dyrere AT-LP5 fra samme producent. får man ikke de samme klangnuancer her. Pladespilleren er dog bedre fokuseret end Pioneer PL-30-K, og lydbilledet har lidt flere detaljer. Ellers er forskellen ikke stor. På Dire Straits’ ‘Once Upon a Time in the West’ høres klangdetaljer tydeligere, og tordenskraldet i starten af sangen er klarere defineret. Bassen er solid og stramt gengivet med fin dynamisk kontrast, omend AT-LP120 heller ikke sprudler rent lydmæssigt.

Vild panik: Hackere tænder for alle alarmsirener i amerikansk storby
Vild panik: Hackere tænder for alle alarmsirener i amerikansk storby

Men den spiller mere medrivende end PL-30-K. Barney Kessel og Stéphane Grappellis ‘Limehouse Blues’ lyder dejlig levende med en varm, fyldig klang fra guitar og violin – og god, drivende basrytme. Men der er et stykke op til den mere nuancerede klang og den dynamiske kontrast, som man finder på dyrere pladespillere.

Konklusion

LP120 har en bedre pickup end Pioneers model og er bedre udrustet og mere solidt bygget. Den er også mere medrivende at lytte til, selv om forskellen ikke er stor. Men lavere pris og flere muligheder gør, at LP120 er et bedre køb og rigtig godt i forhold til prisklassen. Et godt valg for dem, der kan se nytten af usb-port, direkte drift og muligheden for at opgradere på et mere solidt fundament.

Audio-Technica AT-LP120

• Hastighed: 33 1/3, 45, 78 rpm
• Drift: Direkte
• Arm: Statisk balanceret J-arm, aftageligt PU-hoved
• Pickup: Audio Technica AT95E MM
• Tilslutning: USB, RCA line out
• Andet: Sort eller sølv, pitch-kontrol, Audacity software
• Pris: 2.549 kroner
• Web: audio-technica.com

5/6 stjerner

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er gravid i syvende måned - og...
bt.dk
Kendt præst: Derfor hylder danskerne...
bt.dk
Beckham-søn viser sin nye tatovering...
bt.dk
Midt i sorgen: Her overrasker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx