Af - 24/08-15 08:28; Opdateret: 24/08-15 09:19

Tvivl om sikkerhedsbrist på Facebook: Private beskeder frygtes offentliggjortTvivl om sikkerhedsbrist på Facebook: Private beskeder frygtes offentliggjort

Flere Facebook-brugere har på det seneste oplevet, at gamle beskeder fra 2007-2009, som de mente var skrevet privat, pludselig figurerer offentligt på deres væg. Det er en gammel traver, og der er ingen risiko for lækage, forsikrer Facebook.

Bildstrecke im Grossformat »
Flere Facebook-brugere har på det seneste oplevet, at gamle beskeder fra 2007-2009, som de mente var skrevet privat, pludselig figurerer offentligt på deres væg. For flere Facebook-brugere, som metroxpress har talt med, har de mærkeligt udseende beskeder skabt en frygt for, at Facebook er blevet hacket, så gamle, private beskeder pludselig ligger frit fremme, så alle kan læse med. Tilbage i 2012, da Facebook skiftede brugernes personlige vægge til timelines, skrev internationale medier om en lignende sag. Her oplevede flere franske brugere pludselig, at 'private' beskeder fra 2007-2008 begyndte at figurere offentligt. Dengang var Facebook hurtige til at slå historien ned, og de forsikrede om, at der ikke var tale om en lækage. Dette svar sværger Facebook stadig til, da metroxpress foreligger dem brugernes nye bekymringer om en mulig brist i sikkerheden. - Vores teknikere har undersøgt sagen, og de fandt ud af, at alle disse beskeder var ældre vægbeskeder, som altid har været offentligt synlige på vedkommendes profiler, udtalte Fred Wolens fra Facebook kommunikation. Der bliver desuden sagt: - Der er ikke tale om privatbeskeder. Dengang havde Facebook ikke en chatfunktion, som vi kender det i dag. Man kommunikerede ved at skrive beskeder på hinandens vægge. Over for metroxpress forklarer Facebook, som beskrevet tidligere, at brugerne ikke har noget at være nervøse over. Dog kan det være fornuftigt - nu når der atter kommer fokus på sagen - at gå tilbage i historien og se, om der ligger noget offentligt på ens timeline, som man ellers troede var 'hemmeligt', siger Facebook. - Det er klart, at vi bruger Facebook på en anden måde i dag, og derfor kan der være et behov for at genbesøge nogle af de indstillinger, man valgte dengang ens brug var anderledes, skriver Facebook i en mail til metroxpress. Hvis du vil se, om også du er blevet ramt, så gå ind på din tidslinje på Facebook og scroll tilbage til mellem 2007 og 2009. Her vil du formentlig finde en række beskeder mellem dig og dine venner, som du - ved første øjekast - synes ser højst besynderlige ud. For det første vil ordlyden sikkert overraske dig, da beskederne er skrevet for mange år siden, men også sammenhængen i beskederne kan virke mærkværdige og uden rød tråd.

Gå ind på din tidslinje på Facebook og scroll tilbage til mellem 2007 og 2009. Her vil du formentlig finde en række beskeder mellem dig og dine venner, som du - ved første øjekast - synes ser højst besynderlige ud.

For det første vil ordlyden sikkert overraske dig, da beskederne er skrevet for mange år siden, men også sammenhængen i beskederne kan virke mærkværdige og uden rød tråd.

Steroidhandel foregår helt åbenlyst på Facebook
Steroidhandel foregår helt åbenlyst på Facebook

For flere Facebook-brugere, som metroxpress har talt med, har de mærkeligt udseende beskeder skabt en frygt for, at Facebook er blevet hacket, så gamle, private beskeder pludselig ligger frit fremme, så alle kan læse med.

Én af dem er 28-årige Cathrine, som oprindeligt er fra Norge men bor og arbejder i Danmark.

- Jeg blev ringet op af en veninde fra Norge, som havde fundet en masse mærkelige beskeder på sin væg. Jeg gik straks ind på min egen side og kunne se, at det også så ret besynderligt ud, siger Cathrine, som ikke ønsker sit efternavn i medierne.

De fleste af beskederne var ifølge Cathrine ligegyldig small talk, som hun sagtens tror på er skrevet i al offentlighed tilbage mellem 2007 og 2009. Andre er derimod af så privat karakter, at hun aldrig ville dele dem.

- Jeg er helt sikker på, at nogle af de beskeder ikke kunne have været offentlige. Der er for eksempel korrespondancer med en studieveninde, hvor vi i detaljer snakker om en fyr, hun har mødt i byen. Det ville vi aldrig tale åbent om, siger Cathrine, som brugte fire timer på at slette alle beskederne fra sin væg.

Gammel historie
Tilbage i 2012, da Facebook skiftede brugernes personlige vægge til timelines, skrev internationale medier om en lignende sag. Her oplevede flere franske brugere pludselig, at 'private' beskeder fra 2007-2008 begyndte at figurere offentligt.

Dengang var Facebook hurtige til at slå historien ned, og de forsikrede om, at der ikke var tale om en lækage.

- Vores teknikere har undersøgt sagen, og de fandt ud af, at alle disse beskeder var ældre vægbeskeder, som altid har været offentligt synlige på vedkommendes profiler, udtalte Fred Wolens fra Facebook kommunikation til CNN.

Dette svar sværger Facebook stadig til, da metroxpress foreligger dem brugernes nye bekymringer om en mulig brist i sikkerheden.

Heller ikke Mikael Lemberg, udviklingschef for social marketing i Falcon Social og tidligere ansat hos netop Facebook fra 2012 til 2013 i det europæiske hovedkvarter i Dublin, tror på, at der er tale om en sikkerhedsbrist:

- Der er ikke tale om privatbeskeder. Dengang havde Facebook ikke en chatfunktion, som vi kender det i dag. Man kommunikerede ved at skrive beskeder på hinandens vægge, siger han til metroxpress og forklarer, at beskederne derfor i dag kan se mærkelige ud, da man ikke kan se sammenhængen i korrespondancen, fordi samtalen kører over to forskellige profiler.

Kødmafia hærger Coop og Dansk Supermarked
Kødmafia hærger Coop og Dansk Supermarked

- Dengang var vi også bare mindre vidende om, at det var noget, folk kunne læse med på, siger Mikael Lemberg.

Den tese understøttes af Jacob Holst Mouritzen, head of social i det sociale mediebureau Mindshare.

- Jeg kan selv huske, at jeg dengang fandt en masse mærkelige beskeder på min væg, som jeg ikke vidste hvor kom fra. Men efter jeg har undersøgt det – og det har jeg gjort til bunds – er jeg overbevist om, at det bare var måden, man kommunikerede på. Dengang vidste folk ikke, at det var et offentligt forum, hvilket det heller ikke var på samme måde som i dag, understreger han.

Selvom Jacob selv samt andre social medie-eksperter både herhjemme og i udlandet enstemmigt har understøttet Facebooks forklaring, er der, som han ser det, altid et 'men' til en historie som denne:

- Der er altid en mulighed for, at Facebook prøver at lave et cover up på det her, fordi de ikke vil have, at sådan noget rent faktisk skal kunne ske. Men det er næsten for stor en ting til, at det kan blive holdt hemmeligt. Især når man tænker på Facebook og deres 10.000 egne ansatte, som også selv ville have oplevet det her. Det er vildt, hvis ingen af dem på et eller andet tidspunkt var kommet til at afsløre noget fortroligt, siger Jacob Holst Mouritzen, som før han ser nye beviser i sagen ikke kan tro på andet end, at Facebook taler sandt.

14 ulovlige våben der sælges åbenlyst på Facebook
14 ulovlige våben der sælges åbenlyst på Facebook

28-årige Cathrine køber den dog ikke. Hun holder stadig fast i, at hun aldrig – også selvom hun dengang 'kun' var 18 år gammel – kunne finde på at dele privat indhold på den måde.

- Jeg synes også, det er mærkeligt, at jeg ikke kan finde de her beskeder fra dengang i min indbakke. Det er som om, de er blevet slettet, og at der kun ligger beskeder fra 2009 og frem, siger hun.

For Cathrine har sagen været en øjenåbner. Hun er ikke decideret bange for at bruge Facebook nu, men hun er helt klart blevet mere bevidst om, hvad hun skriver, fortæller hun.

- Jeg synes, det er skræmmende, og det får mig til at overveje, hvad og hvor meget jeg skal dele over sociale medier. Lige nu kommunikerer jeg rigtig meget med mine venner og bekendte fra Norge over Facebook, og jeg frygter lidt, at jeg skal komme ud for en lignende situation igen om ti år, siger hun.

Over for metroxpress forklarer Facebook, som beskrevet tidligere, at brugerne ikke har noget at være nervøse over. Dog kan det være fornuftigt - nu når der atter kommer fokus på sagen - at gå tilbage i historien og se, om der ligger noget offentligt på ens timeline, som man ellers troede var 'hemmeligt', siger de.

- Det er klart, at vi bruger Facebook på en anden måde i dag, og derfor kan der være et behov for at genbesøge nogle af de indstillinger, man valgte dengang ens brug var anderledes, skriver Facebook i en mail til metroxpress.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx