Af 20Minuten/TOB - 26/11-15 11:35

Nu skal Apple også bøje sig for kravet om universalstikketNu skal Apple også bøje sig for kravet om universalstikket

I 2017 skal alle smartphones i Schweiz kunne lades med en standardiseret oplader. 20 Minuten forklarer de vigtigste ting, du skal vide om universalstikket.

Bildstrecke im Grossformat »

Herover et patent som Apple arbejder på.

Forbundsrådet i Schweiz har besluttet, at fra sommeren 2017 skal alle smartphones og tablets, solgt i Schweiz, være kompatible med en standardiseret oplader. Det gælder både adapteren og selve stikket: ”Alle mobile enheder skal have en standardiseret brugerflade”, siger Lucio Cocciantelli, der er leder på Sektionen for Markedstilføjelse og Konformitet hos forbundskontoret for kommunikation (Bakom).

I fremtiden skal det være muligt at lade en iPhone med kablet fra en Samsung smartphone og omvendt, siger Coccionatelli. Dermed bliver de schweiziske regler tilpasset til EU's.

En universaloplader gør mange ting nemmere for brugeren. Der er mindre kabel-kaos, og det er nemmere at lade. Forbundsrådet håber også, at der kommer mindre elektronisk affald med standardiseringen.

Om universalstikket skal have et nyt design, eller om man bruger et eksisterende design er endnu ikke besluttet. Det er noget man diskuterer i hele Europa for tiden, siger Cocciantelli. På mobile enheder vil man bruge tre forskellige stik: Micro-USB, USB-C (som f.eks. Google Nexus 6P bruger), og lightning, som bliver brugt på nuværende iOS-enheder.

Er du også 'offer' for dette udbredte iPhone-problem?
Er du også 'offer' for dette udbredte iPhone-problem?

Apple er nogen af de eneste, der bruger et fuldstændigt andet system. Det skyldes at iPhone-koncernen tjener gode penge på et unikt system. For det første kan Apple tjene penge på produktionen af tilbehør til deres produkter, så som ladekablerne, og for det andet gennem en licens af produkter fra tredjepartsproducenter. Derfor er det meget usandsynlig, at Apple vil slippe dette koncept.

Mere sandsynligt er det, at Apple producerer en adapter, så de opfylder lovgivningen. Apple har valgt ikke at kommentere forbundsrådets beslutning til 20 Minuten.

Tilslutninger hos smartphones fra Apple, Samsung Google og Microsoft er som regel multifunktionelle, forklarer Paul Meller, talsmand for foreningen Digitaleurope.

Udover strøm bliver der også ført data som video og audio gennem kablet. ”Hvis producenterne ikke har muligheden for at forbedre deres stik, leder det til en teknologisk tilbagegang”, ifølge Meller, som har en ulempe for brugerne og kunne føre til højere priser på produkterne.

Hvis producenterne ikke overholder lovgivningen, og et produkt fra sommeren 2017 ikke lever op til kravene, kan det i værste fald resultere i et forbud om at sælge produktet, siger Coccionatelli fra Bakom.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Person og to hunde er gået igennem isen
bt.dk
Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Kæmpe Hollywood-firma er gået konkurs...
bt.dk
Se fødslen: Her kommer baby-giraf til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx