Af Mathias Tuxen - 04/05-17 19:25

Lille pige bliver næsten kvalt i viral video: Her er årsagen til, at du bør se denLille pige bliver næsten kvalt i viral video: Her er årsagen til, at du bør se den

Det begynder sjovt og underholdende, men pludselig er det dødelig alvor.

I videoen ser man først en række små underholdende klip, hvor forskellige personer kommer galt afsted på en underholdende måde - såkaldte ‘failvideos’. Det minder i begyndelsen om en hvilken som helst youtube-video lige indtil, en lille pige skal se, hvor mange stykker pølse, hun kan have i munden på en og samme tid. Midt i klippet får hun pludselig maden galt i halsen og begynder at blive kvalt. Hun kan ikke få luft.

I det øjeblik stopper videoen og spørgsmålet ‘hvad gør du nu?’ dukker op på skærmen sammen med et dramatisk rødt stopur. Det, som ved første øjekast, var en underholdende kavalkade af hjemmevideoer er nu pludselig en test af din viden om livreddende førstehjælp.

Kan du redde et barns liv? Tag testen i bunden af artiklen

Hvad gør du, hvis et lille barn er ved at blive kvalt?

Nogle vil prøve at slå barnet på ryggen og andre ringer 112 med det samme. Få går måske i panik, for de ved ikke, hvad de skal gøre. Og det kan koste liv. Det er netop budskabet bag en ny viral kampagne fra norsk Røde Kors, der i en vigtig video tester folks viden omkring livreddende førstehjælp.

Den opsigtsvækkende video er på kort tid gået viralt - og med god grund.

De færreste har formentlig været lige gode til at læse op på det førstehjælpskursus, hvis de ellers engang har taget det. I videoen får de personer, som ikke husker reglerne for førstehjælp nu en brat opvågning.

»Det er meget vigtigt at informere om førstehjælp, for det kan redde liv, hvis en person ikke kan få luft. Her tæller hvert minut. Hvis man virkelig er i vildrede i en akut situation, skal man ringe 112, hvor man bliver guidet af det sundhedsfaglige personale,« fortæller Ann Hjort Maltesen, der arbejder med førstehjælp i dansk Røde Kors til BT.

»Vi uddanner 100.000 personer om året, hvoraf halvdelen af dem er skolebørn. Det er svært at sige, hvor mange personer der kan førstehjælp i Danmark, for det handler om at holde det ved lige hele tiden. Vi mener, at man skal genopfriske sin viden og færdigheder med førstehjælp hvert andet år,« fortæller Inge Skaarup Andersen, der er førstehjælps konsulent i dansk Røde Kors.

I Danmark falder 3.500 personer hvert år om med hjertestop uden for hospitalet. I de tilfælde er det afgørende om vidner i det offentlige rum kan førstehjælp. Det samme gælder forældre, som skal kunne hjælpe deres og andres børn, hvis uheldet indtræffer.

Kan du klare førstehjælps testen og potentielt redde et barns liv?

Hvad gør du, når du ser barn blive kvalt i noget?

Hvor gammelt skal barnet være, før man må bruge Heimlich-metoden?

Hvor gammelt skal barnet være, før man må bruge Heimlich-metoden?

De rigtige svar:

Spørgsmål 1: Tjekker om barnet kan puste/tale (rigtigt)

Spørgsmål 2: 5 (rigtigt)

Spørgsmål 3: Over 1 år (rigtigt)

Se den virale video-test HER

Sådan laver du førstehjælp på et barn ifølge Dansk Røde Kors

Sidste år formåede norsk Røde Kors også at sprede et vigtigt budskab med en viral video. I videoen læser flygtningebørn hadefulde og racistiske kommentarer op fra de sociale medier.

LÆS OGSÅ: Viral video: Man tror ikke sine egne øjne, da 10-årig vender sig om

LÆS OGSÅ: Viral video kan give din hjerne ‘orgasme’ - virker den på dig?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Santan-der blev der lukket og slukket...
bt.dk
Aviciis ekskæreste med hjerteskærende...
bt.dk
Realitystjerne har dumpet sin fyr:...
bt.dk
Linse er klar med et helt nyt program...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx