Af - 07/12-16 15:28

Forbrugerrådet: Populært legetøj kan aflytte dit barn og dele dine dataForbrugerrådet: Populært legetøj kan aflytte dit barn og dele dine data

Dukkerne er kommet under hård kritik på grund af deres massive sikkerhedsbrister.

Se godt på disse to dukker. De ser ved første øjekast ud som helt uskyldigt legetøj. Men inde i dukkerne gemmer der sig en sandhed, der for mange vil være meget ubehagelig.

Legetøjet, der kan købes i de største danske legetøjskæder, hedder henholdsvis “My Friend Cayla og “I-Que”. De kan begge to kobles til internettet og forbindes med smartphones. Det betyder, at man kan tale gennem dem.

Dukkerne, der henvender sig til børn på fire år eller ældre, blev begge to kåret som årets legetøj i Sverige og Norge i 2014. Nu råber det norske Forbrukerrådet vagt i gevær, for dukkerne har nemlig markante sikkerhedsbrister. Det skriver det danske Forbrugerrådet Tænk.

Vandtætte telefoner tåler ikke altid vand
Vandtætte telefoner tåler ikke altid vand

Det norske Forbrukerrådet er blandt andet utilfredse med producenternes seriøse “mangel på forståelse for børns ret til privatliv samt sikkerhed”. Derudover skulle dukkernes funktioner være i direkte strid med diverse EU-love.

Den første brist, der kan give forældre grund til at rynke på næsen, er, at hverken “My Friend Cayla eller “I-Que” har en knap, man skal trykke på for at “parre” dem med en bluetooth-forbindelse. På den måde kan andre reelt set overtage dukkerne, hvis de er mindre end tyve meter væk i et åbent rum eller udendørs.

Kinder-overraskelse: Anklages for børnearbejde til slaveløn
Kinder-overraskelse: Anklages for børnearbejde til slaveløn

Det er i sig selv noget, der kan give de fleste forældre paranoia. Men det bliver endnu mere mistænkeligt, for hver gang du siger noget til enten ”My Friend Cayla” eller ”i-Que”, bliver optagelsen sendt videre til det amerikanske Nuance Communications, der er et teknologiselskab, der arbejder med talegenkendelse. Hvad der derefter sker med optagelserne, er nærmest umuligt for menigmand at gennemskue.

Noget tyder dog på, at samtalerne bliver brugt kommercielt, for hvis du godkender vilkårene for at bruge dukkerne, siger du ja til at producenten må bruge oplysninger om dit barn og dele al data med tredjepart - blandt andet Disney. For at toppe det hele af, kan virksomheden ændre vilkårene uden varsel.

Pigerne sikrer fremgang for amerikansk Lego-konkurrent
Pigerne sikrer fremgang for amerikansk Lego-konkurrent

Hvis man har købt en af dukkerne, kan man klage over dem i butikken, hvor de er købt. Her kan man fortælle, at produkterne ikke lever op til de internationale standarder for forbruger- og datasikkerhed. Har du købt en af dukkerne online inden for de seneste 14 dage, kan du benytte dig af din fortrydelsesret.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuset uddyber problemer før...
bt.dk
Godt nyt for tusindvis af danskere:...
bt.dk
Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Voldsom brand hærger strandkro: 'Der...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx