Af - 11/04-15 11:18

IT-bøller vil tage din data som gidsel: Sådan sikrer du digIT-bøller vil tage din data som gidsel: Sådan sikrer du dig

It-svindlerne tager dine dokumenter som gidsel og krypterer indholdet, så det bliver ubrugeligt. For at få dine data frigivet, forlanges en løsesum, som du aldrig skal betale

Bildstrecke im Grossformat »
Der skal ikke meget til for at sikre dig bedre i mod en af de nye trends blandt internetkriminelle, hvor hackerne får adgang til dine familiefotos eller vigtige dokumenter - krypterer dem - og kræver penge for at låse dem op igen. Klik til højre og læs en it-eksperts råd til at sikre sig imod de internetkriminelle. Det kan derimod koste dig dyrt at miste dyrebare billeder af de mange rejser, din musiksamling eller andre filer, du vil miste for evigt, hvis ikke du sikrer dig imod it-angreb. Også for virksomheder kan det være en dyr fornøjelse, ikke alene rent økonomisk men også tidsmæssigt, da det kræver mange ressourcer at etablere systemerne igen. Hertil kommer også tab som kunderegistreringer samt virksomhedens omdømme og troværdighed. - Det er ikke altid, man husker at tage en backup, men det er hamrende vigtigt at gøre løbende, så computerens system og filer kan gendannes efter et it-angreb, siger sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen. Ransomware angriber computeren ved at brugeren klikker på et link eller en fil på nettet, der er inficeret. Det sker ofte gennem phishing e-mails, der ser så ægte ud, at de kan være svære at gennemskue. - Hvis du vil undgå, at ondsindede koder slipper ind på din computer, og at du lige pludselig ikke har adgang til dine filer, så skal du aldrig klikke på et link, før du har undersøgt det nærmere. Hold musen over linket og se, hvilken webadresse der kommer frem og tjek afsenderadressen, hvis det drejer sig om en e-mail, siger Janus R. Nielsen. Langt hen af vejen er man rigtig godt stillet med et ordentligt antivirusprogram, løbende opdateringer og vedligeholdelse af sin PC. Men hertil er det vigtigt at vælge et sikkerhedsprogram, der både indeholder firewall og 'anti-phishing', som beskytter imod it-angreb udefra. Styresystemet Windows er udstyret med en indbygget firewall, men det er langt fra nok til at holde it-svindlere væk. På samme måde som et fint, hvidt stakit foran et villahus, er det godt at have et Windows firewall-system, men det er ikke tilstrækkeligt, hvis uvedkommende bryder ind. Det er vigtigt at beskytte sin computer med en ekstra firewall for at undgå at blive taget som software-gidsel i it-svindlernes spil.

Klikker du på et enkelt link, der er inficeret, kan du blive nægtet adgang til alle dine filer. Det såkaldte Ransomware-svindel vinder frem mod både private og virksomheder og bliver et stadig større problem i hele verden.

Læs her, hvordan du bedst muligt sikrer dig imod it-svindlernes beskidte tricks.

De internetkriminelle har nemmere ved at få adgang til danskernes computere end nogensinde før, hvilket i høj grad skyldes manglende fokus på it-sikkerhed. Det mener Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.mysecuritycenter.com.

Fem mio. Gmail-konti hacket: Er det din? Tjek her
Fem mio. Gmail-konti hacket: Er det din? Tjek her


Det store problem ligger i, at mange finder det uoverskueligt at forholde sig til it-sikkerhed, især fordi de fleste forbinder det med en større proces, der bærer mange omkostninger med sig. Men i virkeligheden skal der ikke så meget til.

En sikker it-løsning behøver ikke at være dyr for at være tilstrækkelig.

PAS PÅ! Denne fil kan tage din computer som gidsel
PAS PÅ! Denne fil kan tage din computer som gidsel

I toppen af artiklen kan du klikke dig videre til højre og læse sikkerhedsekspertens tre råd til at sikre sig imod Ransomware.


LÆS OGSÅ: Dansk komiker lænset for 66.000 i hackerangreb

LÆS OGSÅ: Gør du det også for nemt for tyven? Her er den dumme kodefejl

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx