Af - 26/11-15 19:20

8 gode råd: Undgå fuskerne på nettet8 gode råd: Undgå fuskerne på nettet

Black Friday og julen står for døren - en dansk ekspert i it-sikkerhed giver dig tricks til at undgå fælderne.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Pedersen Tobias NØrgaard)

Rekordmange danskere klarer årets julegaveindkøb på nettet og i år bliver ingen undtagelse. Der er dog god grund til at tænke sig om, inden du trykker ”betal”, siger IT- sikkerhedsekspert.

Ifølge Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) forventes det, at danskerne i år vil slå alle rekorder i julegaveindkøb på nettet.

Men selvom det både er nemt og bekvemt at handle online, er der god grund til at være opmærksom på det stigende antal fupbutikker vi ser, i takt med danskerne stigende julehandel på nettet.

Også sikkerhedseksperterne hos det danske CSIS advarer imod svindlerne, der står klar med den online betalingsterminal.

Advarsel: Mere end 225.000 Apple-konti hacket
Advarsel: Mere end 225.000 Apple-konti hacket

Pas på hvor du handler i morgen, når du swinger kreditkortet online på #blackfriday. Der er i tusindvis af websider,...

Posted by CSIS Security Group A/S on Thursday, 26 November 2015

IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-virksomheden www.anytech365.com er klar med en række råd til, hvordan du kommer sikkert igennem årets julehandel.

1: Vær opmærksom på stavefejl

Du spotter en falsk net-butik, hvis siden er fyldt med stavefejl, dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl. Især udenlandske svindlere har tendens til at oversætte teksten til dansk ved hjælp af automatiske oversætningstjenester.

2: Tjek virksomhedens kontaktoplysninger

Finder du ikke et CVR-nummer eller andre kontaktoplysninger som adresser og telefonnumre, er det ofte et tegn på fup. En god idé er at kontrollere virksomhedens CVR-nummer på cvr.dk for at være sikker på, at der ikke står svindlere bag, siger Janus R. Nielsen.

3: Sammenlign priser

Du kan spare mange penge ved at tjekke priserne i forskellige net-butikker inden du køber julegaverne. Hvis ikke du vil lede efter det bedste tilbud på forskellige hjemmesider, kan du tjekke priser ud på sammenligningssites som pricerunner.dk og kelkoo.dk.

4: Tjek altid byttereglerne

Normalt er der 14 dages fortrydelsesret, når du handler på nettet, men det dur ikke, hvis du køber julegaverne i starten af december. Tjek derfor altid hvad den pågældende net-butik skriver om julegavebytning. Mange net-butikker forlænger deres bytteservice til januar, men da det ikke er et krav, er det værd at være opmærksom på.

5: Kig efter e-mærket

Før du handler er det en god idé at kigge efter e-mærket, som er et dansk mærke for sikker internethandel. Alle e-mærkede net-butikker er kontrolleret af e-handelsfonden og her kan du altid få hjælp, hvis du har brug for det.

6: Tjek brugeranmeldelser

Du kan tjekke brugeranmeldelser på sider som f.eks. Trustpilot inden du gennemfører dit køb på nettet. Brugeranmeldelser bliver mere og mere almindelige i dag og her vil du oftest få et fingerpeg om siden er reel eller ej, siger Janus R. Nielsen.

7: Betal altid med kort

Betal altid dine varer på nettet med betalingskort. Hvis ikke du modtager dine varer, kan banken nemlig hjælpe dig med at trække pengene tilbage, forklarer Janus. R. Nielsen.

5 råd: Sådan holder du hackerne fra din Facebook-profil
5 råd: Sådan holder du hackerne fra din Facebook-profil

8: Pak gaven op

Åbn gaven når du modtager den, så du slipper for at stå med en forkert vare d. 23. december, som du ikke kan nå at ombytte. Også i tilfælde af at varen er defekt, er du langt bedre stillet jo før du reklamerer over fejlen.

Gavehumør

Op til jul tilbyder AnyTech365 gratis rådgivning til alle, der har spørgsmål og problemer med julegaveindkøb online.

- Det stigende antal fupbutikker og svindlere på nettet fremkalder ofte tvivlsspørgsmål hos mange internetbrugere, som vi gerne vil hjælpe på rette vej, siger Janus R. Nielsen

LÆS OGSÅ: Pas på falske Windows 10 mails

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Familien efterlyser 27-årige Julia:...
bt.dk
Historisk dansk slot får sur smiley:...
bt.dk
Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Oliver Bjerrehuus om ny...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx