Af - 22/04-16 19:43

Laver du også overspringshandlinger? Her er forklaringen på hvorforLaver du også overspringshandlinger? Her er forklaringen på hvorfor

Psykologiprofessor giver svaret på, hvorfor vi elsker at lave overspringshandlinger.

Bildstrecke im Grossformat »

Du kender det sikkert. Du har en aflevering til dagen efter, som du burde lave, men alligevel kan du ikke lade være med at foretage dig alt muligt andet.

Men hvorfor er det ekstra tillokkende at bruge tiden på Facebook, når du har en kedelig pligt, du burde fokusere på?

Det forklarer psykologiprofessor ved Carleton University i Ottawa, Canada Tim Pychyl, der har forsket i overspringshandlinger i 19 år, over for Vox.

Facebook var nede: De bedste overspringshandlinger
Facebook var nede: De bedste overspringshandlinger

Tim Pychyl udtaler, at overspringshandlinger ofte bunder i, at man ubevidst vil undgå de følelser, som det at udføre en kedelig pligt fremkalder. Ved at lave en overspringshandling kan man give sit humør et midlertidigt boost.

- Personer, der laver mange overspringshandlinger, tænker ofte, at de ikke kan finde ud af at styre deres tid ordentligt, eller at de deres viljestyrke er svag. Når andre skal beskrive 'overspringspersoner', siger de, at de er dovne, fortæller han og tilføjer:

- Men psykologer ser overspringshandlinger som en uheldig måde at kontrollere sine følelser på. Overspringshandlinger bruges til at undgå at håndtere følelser, og mange af dem er ubevidste. Man gør det for at føle sig tilpas. Det relaterer sig til en mangel på selvregulering.

Men hvordan kan man så sørge for at holde overspringshandlingerne nede? Tim Pychyl giver her sit bedste tip:

- Et af mine yndlingsudtryk er: "Bare kom i gang". Det er vigtigt, at du ikke siger: "Bare gør det". Det er for overvældende. Men sig til dig selv, at du skal i gang, siger han.

Smart studietrick: Aflever på dette tidspunkt og få bedre karakterer
Smart studietrick: Aflever på dette tidspunkt og få bedre karakterer

Sådan skriver du dine opgaver bedst
Sådan skriver du dine opgaver bedst

Gå tidligt i seng og scor gode karakterer i skolen
Gå tidligt i seng og scor gode karakterer i skolen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx