Af - 09/06-15 21:39

Har du tjekket dit tis i dag? Det kan afsløre sygdomHar du tjekket dit tis i dag? Det kan afsløre sygdom

Farven på din urin kan fortælle dig, om du går rundt med en sygdom, eller om du bare har spist for mange gulerødder. Her kan du se, hvad orange, grøn og blå urin betyder.

Bildstrecke im Grossformat »
Hvis dit tis har samme gule farve som det i kummen her, så burde der ikke være problemer. Men dit tis kan have mange andre farver, og de kan betyde, at du ikke har det alt for godt. Asap Science har set nærmere på, hvad farverne betyder, og det kan du se ved at klikke videre i galleriet. Hvis du lige har indtaget en ordentlig omgang rabarber, hestebønner, rødbeder eller aloe vera, så kan det farve din urin enten brun eller rødligt. Den brune farve kan også komme, hvis du tager enkelte former for medicin som eksempelvis afføringsmiddel og antibiotika. - I den mere seriøse ende kan det være et tegn på sygdom i leveren eller nyrerne, fortæller Asap Science. Den røde farve kan ud over rødbeder og aloe vera også komme fra bær, hvis de har en meget kraftig farve som for eksempel brombær. Også her kan medicin gøre urinen rød ligesom det kunne med brun urin. Det kan dog også være alvorligt. - Hvis dit urin er pink eller rødt, er det muligvis fordi, der er blod i. Det kan der være flere forskellige grunde til, såsom en forstørret prostata, kræft i blæren eller blyforgiftning, lyder det fra AsapScience. I den mere sjældne ende af skalaen er der blandt andet lilla urin, der kan skyldes, at man har sygdommen porfyrier. Den gør, at man har en nedsat evne til at producere hæmoglobin, der er blodets røde farvestof, og som er med til at sende ilt rundt i kroppen. Ifølge Sundhed.dk får 10 ud af 100.000 sygdommen i Sverige, mens tallet er ukendt - og mindre - i Danmark. AsapScience nævner, at det kan skyldes de grønne øl på Skt. Patricks Day, men ellers kan det grønne tis også komme fra medicin. Så selv om det sagtens kan give dig lidt af et chok, så burde der ikke være noget galt med grøn urin. I meget sjældne tilfælde kan det dog være tegn på sygdom. Ja, dit tis kan også være blåt. Og det kan skyldes, at du har en arvelig sygdom, der hedder hypercalcemia, og som skyldes et for højt indhold af kalk i blodet. Sygdommen ses oftest hos børn og skulle angiveligt gå under navnet 'blå ble-syndrom'. Igen kan medicin farve dit urin, hvis der er methylen i. Orange tis er ikke alvorligt i samme grad som mange af de andre farver. Det kan skyldes, at man har spist masser af frugt og grønt med et højt indhold af C-vitamin og karotin. Det gælder blandt andet gulerødder. Ellers kan det komme fra lægemidlet pyridium, der bruges til at behandle urinvejsinfektioner. Det er nedbrydningsstoffet 'urobilin', der giver urin den gule farve. Hvis du ikke drikker nok vand, bliver dit tis meget gult, og du bør derfor køre et glas eller to ned. Er dit urin helt gennemsigtigt, så har du enten drukket for meget vand, eller også er det koffein eller alkohol, der gør kroppen dårligere til at optage vand. Den her lyse gule farve betyder, at dit urin har den helt rigtige farve. Så hvis du har det, kan du godt være ret stolt af dig selv.

Normalt er det gult, når man har tømt blæren og kigger ned i toiletkummen. Men hvad nu, hvis det er orange, rødt eller grønt? Skal man så være bange, eller skal man bare lige tænke over, hvad man spiser?

Svaret har AsapScience sat sig for at finde ud af, og de har derfor lagt en lille video ud, hvor de fortæller, hvad de forskellige farver betyder. Noget kan komme fra for meget rødbede, men det kan også være en sygdom, der bliver afsløret af farvet urin.

Ny viden: Eksperter hævder, at tis bekæmper uren hud
Ny viden: Eksperter hævder, at tis bekæmper uren hud

Det kan altså være værd at holde øje med farven, både i forhold til sygdomme, men det kan også fortælle dig, om du måske skulle tage et glas vand mere eller mindre. Dit tis skal nemlig hverken være alt for gult eller fuldstændig gennemsigtigt.

I galleriet øverst kan du se, hvad de forskellige farver betyder, og du kan se videoen fra AsapScience herunder, hvis du gerne vil blive lidt klogere på din urin.

Lugter det stærkt, når du tisser? Det kan skyldes noget helt andet, end du tror
Lugter det stærkt, når du tisser? Det kan skyldes noget helt andet, end du tror

LÆS OGSÅ: TV: Her er de 7 tegn på kræft, som du skal kende

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx