Af - 12/03-15 12:08

Populær alternativ behandling har ingen effektPopulær alternativ behandling har ingen effekt

En særdeles populær alternativ behandling er kun ligeså effektiv som kalkpiller, lyder det fra en kæmpe australsk gennemgang af 1.800 studier.

Bildstrecke im Grossformat »

De australske sundhedsmyndigheder dømmer homøopati ude, når det kommer til at have en egentlig effekt. Den alternative behandling har en effekt på linje med placebo.

Altså på linje med kalktabletter uden effekt.

Det skriver australske ABC News.

National Health and Medical Research Council (NHMRC) har gennemgået 1.800 videnskabelige studier, der har kontrolleret effekten af homøopati. Ud af de mange studier er kun 225 af dem sluppet igennem sundhedsmyndighedernes nåleøje. Resten var begrænset af videnskabelig kvalitet, for eksempel kan der være blevet målt på en meget lille gruppe testpersoner eller der kan være andre ting, der gør det umuligt at konkludere noget videre ud fra. I hvert fald med den videnskabelige integritet i behold.

3-årig dreng reddet af rum-teknologi
3-årig dreng reddet af rum-teknologi

Homøopati bliver brugt til at klare mange hverdagslidelser såsom hoste, forkølelser, depression, hovedpine, astma og gidt.

Gennemgangen af de mange studier viste dog, at den alternative behandlingsform ikke var mere effektiv end en virksom tablet, når den kom til hovedpiner, astma, angst, ADHD og mavesår.

NHMRC kunne ikke finde nogle studier, der kunne understøtte påstandene om gavnlig virkning, som homøopaterne mener, at deres behandling har. De forsøg, der kunne tale for, havde for få deltagere deltagere til, at blive taget i videnskabelig betragtning.

'Gør det selv-kræftbehandling' vinder frem
'Gør det selv-kræftbehandling' vinder frem

Lederen af den store gennemgang er klar i spyttet omkring sin konklusion. Han mener, at den alternative behandling kan gøre med skade end gavn, hvis folk undgår at gå til lægen, men i stedet opsøger en homøopat.

- Folk, der bruger homøopati risikerer deres helbred, hvis de helt afviser eller udskyder en behandling, som der er god evidens for er både sikker og har en effekt, siger den ledende professor Warwick Anderson Fra NHMRC og fortsætter:

- Hvis man overvejer at gøre brug af homøopati, så bør man først få råd hos en autoriseret læge, og i mellemtiden følge den ordinerede behandling, lyder det det fra den australske professor.

Let at distrahere? Så har du nok denne egenskab
Let at distrahere? Så har du nok denne egenskab

De australske homøopater mener, at den australske sundhedsmyndighed har været forudindtaget i sine holdninger. Her mener man, at der er blevet fokuseret for snævert på studier, der ligner hinanden, og ikke de studier, der taler til fordel for den alternative behandling.

De mener desuden, at det hele ikke kan gøres op i konventionel medicin.

- Homoøpati er en holistisk form, og det betyder at vi tager højde for den psykosociale, fysiske, emotionelle tilstand hos en patient, når vi skal vurdere, hvad de kunne have brug for medicinsk, siger Ana Lamaro, talskvinde for de australske homøopater.

Populær pille kan give problemer med blodtryk, kredsløb og slagtilfælde
Populær pille kan give problemer med blodtryk, kredsløb og slagtilfælde

Talskvinden fra Australian Homoeopathic Association (AHA) mener ikke, at folk er i fare eller spilder deres penge ved at søge hjælp i homøopatien.

- Patienter spiller ikke hasard med deres helbred, patienter bruger og betaler gode penge for noget, der ikke virker. Patienter handler i deres egen bedste interesse, lyder det fra Ana Lamaro.

Du er næppe nede med influenza: Så tit rammer den i virkeligheden
Du er næppe nede med influenza: Så tit rammer den i virkeligheden


LÆS OGSÅ: Ny forskning: Så lang er en penis i snit

LÆS OGSÅ: Bruger du mere end 14 minutter på at falde i søvn? Så kan dit helbred være i fare

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fire år efter et af de største...
bt.dk
Hamilton peger på sine rivaler: Tre...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx