Af - 05/02-16 12:55

Dansk ekspert afslører: Sådan hacker du din tøndeslagningDansk ekspert afslører: Sådan hacker du din tøndeslagning

Desuden afslører lektoren fra DTU også, hvordan man bedst sikrer sin tønde bedst imod snydepelse.

Bildstrecke im Grossformat »

Et hold ingeniører fra Danmarks Tekniske Universitet har haft en fastelavnstønde under kærlig behandling.

Lektor Holger Hoss, der er ekspert i konstruktioner hos DTU BYG, har på foranledning af en videnskabsbrevkasse hos Politiken, regnet på, hvor det svageste punkt på en fastelavnstønde sidder.

Metroxpress har efterfølgende kontaktet eksperten for at få uddybet, hvordan man allerbedst klarer sig, hvis man pinedød vil vinde fastelavnens traditionsrige tøndeslagning - og selvfølgelig, hvordan man sikrer sig imod, at tønden bliver smasket til pindebrænde indenfor fem minutter.

Klar til fastelavn: Sådan bliver weekendvejret
Klar til fastelavn: Sådan bliver weekendvejret

Lektoren fra DTU forklarer, at eksperterne i bygningskonstruktion først havde regnet på sagerne, og det viste sig, at teori og praksis hang godt sammen. I hvert fald på deres tønde, der bestod af fire tøndebånd, der holdt sammen på træstavene, der udgår siderne.

- Vores overvejelser var, at man skulle ramme tønden der, hvor slaget var mest effektivt. Altså der, hvor der er mest slik. Og det er i bunden af tønden, siger Holger Hoss fra DTU til metroxpress.

Det viser sig, at det mest optimale sted at ramme tønden for at blive kattedronning, og klappe bunden ud af den, er at ramme den godtefyldte konstruktion omkring en femtedel oppe fra bunden.

Gå selv på opdagelse i den interaktive grafik nedenfor, og se, hvordan du lettest vinder med videnskaben i ryggen.

DTU-eksperternes forsøg er baseret på traditionel tøndeslagning for børn, hvor tønden typisk bliver bragt i ro imellem slagene. Desuden havde tønden ikke stået og trukket vand - en praksis, der udbredt blandt forældre, der gerne vil have fastelavnsløjerne til at fortsætte lidt længere.

QUIZ: Modeuge eller fastelavn? Se om du kan se forskel
QUIZ: Modeuge eller fastelavn? Se om du kan se forskel

Skulle man dog være til fastelavnsfest med vennerne, og være forhippet på at spænde en gylden papkrone om hagen med en tynd, hvid elastik, ja, så er der faktisk også en strategi for at optimere, hvor meget destruktiv rå kraft man sender ind i tønden.

Den kræver blot, at tønden ikke bliver bragt i ro imellem kølleslagene.

- Det er klart, at hvis der går sport i den, så er det en anden snak. Så er det optimale, at man koordinerer slaget, så man rammer tønden på det bedste punkt, mens den svinger imod en, forklarer Holger Hoss overfor metroxpress.

Sådan sikrer du bedst din egen tønde

Hvis du skulle stå på den anden side af tønden, og være interesseret i, at tønden holder så længe som muligt, så har lektoren også råd for det, hvis man har venner, der er lige lidt for dygtige med et bat.

Man kan nemlig optimere en klassisk fastelavnstønde på mindst to måder, hvis man er interesseret i at trække køllelegen ud i det uendelige.

Den første kræver dog lidt handymangener.

- Hvis man vil gøre konstruktionen stærkere, så kan man indsætte nogle vandrette plader i tønden, som slutter tæt til tøndens kant. Det betyder, at man pludselig skal slå pladen i stykker på langs, og det er en meget svær opgave, siger Holger Hoss til metroxpress.

Børnehave aflyser fastelavn: Gider ikke prinsesser og superhelte
Børnehave aflyser fastelavn: Gider ikke prinsesser og superhelte

Den anden metode er mere simpel, og næsten lige så nederdrægtig. Metoden vil formentlig trække tøndeslagningen ud i timevis.

- Man kan laminere tønden på indersiden med et lag lim, hvor man forer tønden med stof. Det betyder, at nærmest ligemeget, hvor meget man slår på den, så vil alle brædderne blive hængende i stoffet, siger lektoren til DTU.

TV: Den her babyelefant er SÅ træt af halloween
TV: Den her babyelefant er SÅ træt af halloween

Hvis du vil se virkelig mange års ophobet universitetsuddannelse slå katten af tønden, dog uden udklædning, så se videoen af eksperimentet, der er blevet optaget hos DTU her.


LÆS OGSÅ: Stjernerne går halloween-amok: Du gætter aldrig hvem der gemmer sig bag masken

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx