Af Af Videnskab.dk - 19/03-14 15:29

'Revolutionerende' blodtryks-behandling fejler'Revolutionerende' blodtryks-behandling fejler

En ny, simpel behandling skulle revolutionere behandlingen af forhøjet blodtryk. Men nu sår et studie tvivl om effekten af den "revolutionerende" behandling.

storybild

En ny, simpel behandling skulle revolutionere behandlingen af forhøjet blodtryk. Men nu sår et studie tvivl om effekten af den "revolutionerende" behandling. (Billede: Polfoto)

Nogle mennesker med for højt blodtryk er modstandsdygtige over for behandling, hvilket betyder, at den almindelige blodtryksmedicin ikke kan hjælpe dem.

Men for få år siden var der pludselig nyt håb for disse patienter: en såkaldt ’renal nerve ablation’.

Metoden går ud på at brænde nogle af nerverne i pulsåren i nyrerne af.

Læs også hos Videnskab.dk: Druer hjælper mod forhøjet blodtryk

Nerveaktiviteten i dette område er med til at opretholde et højt blodtryk, og hensigten med operationen er at dæmpe aktiviteten i disse nerver. Det er ikke et stort indgreb.

Proceduren lader sig gøre ved at føre et speciallavet instrument ind gennem blodårerne fra lysken og op til nyrerne.

Så sent som i 2012 blev metoden omtalt som en mulig revolution inden for behandling af forhøjet blodtryk, og i nogle europæiske lande er titusindvis af patienter allerede blevet opereret.

Men det videnskabelige grundlag for at sige, at metoden har en positiv effekt, er meget tyndt, mener overlæge Aud Høieggen ved Oslo universitetssygehus, ifølge Videnskab.dk.

Nu præsenterer hun, overlæge Fadl Elmula og deres kollegaer ved sygehuset nye resultater, der peger i den stik modsatte retning:

Indgrebet har værre effekter end den medicin, der allerede findes. Hvis lægerne tilpasser medicinen bedre til hver patient, vil mange flere undgå et farligt højt blodtryk.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor kan giraffen tåle sit tårnhøje blodtryk

Desuden viser det sig, at en god del af patienterne, som medicinen ikke har virket på, rent faktisk ikke er resistente.

Som udgangspunkt er det forståeligt, at lægemiddelstyrelsen har forsøgt at udvikle alternativer for behandlingsresistente patienter.

- Der er tale om mennesker, der tager tre eller flere blodtrykssænkende medikamenter, uden de formår at få sænket deres blodtryk, fortæller Aud Høieggen.

- Der findes også nogle få mennesker, der oplever så mange bivirkninger ved al medicinen, så de ikke kan klare at tage dem.

Disse grupper har været en udfordring for sundhedsvæsenet. Derfor var resultaterne fra de første studier af den nye kirurgiske metode meget velkomne.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx