Af - 24/03-14 17:36

Ny test giver doping-syndere tørt påNy test giver doping-syndere tørt på

Med en ny super-sensitiv metode bliver det sværere at snyde sig til en god sportspræstation.

storybild

(Billede: AP/MARCO TROVATI)

Den tidligere vinder af syv Tour de France løb, Lance Armstrong, er en af de mange syndere, der dopede sig til sejr. Det var nok ikke gået i dag.

En ny dopingtest er på vej, der er tusinde gange mere sensitiv end nuværende tests. Den skal gøre det langt nemmere at afsløre en snyder.

Dette gør dig mere effektiv på jobbet
Dette gør dig mere effektiv på jobbet

- Det er helt essentielt at udvikle nye, mere sensitive metoder. Det skyldes især to udfordringer indenfor dopingverdenen lige nu. Det ene er, at dopingstofferne ofte er i meget små koncentrationer og derfor svære at spore i kroppen. Det andet er, at stofferne minder mere om dem, vi selv producerer i kroppen, så det er svært at kende forskel, fortæller Lone Hansen, direktør for Anti Doping Danmark.

Det nye metode, kaldet PIESI, gør det muligt at finde små rester af dopingmidler i kroppen, selv efter de er begyndt at blive nedbrudt.

Forskere skaffer ny viden om universets begyndelse
Forskere skaffer ny viden om universets begyndelse

Det kan for eksempel være dele fra dopingstoffer som steroider eller amfetamin i blodet eller urinen.

Før har stofferne ofte været for små til at blive opdaget. Metoden virker ved at tilsætte et særligt stof til atletens prøve, der får de små rester til at samle sig i klynger.

Er en bæ-bank den nye blodbank?
Er en bæ-bank den nye blodbank?

Derved bliver det nemmere at måle, om der er rester af doping i kroppen. Forskere regner med, at dopinglaboratorier hurtigt vil tage metoden til sig, når den har været igennem de sidste godkendelsesprocedurer.

- Der bliver hele tiden udviklet nye præstationsfremmende midler, så det gælder om at være fremme i skoene med at udvikle nye metoder, der kan spore, om sportsfolk har dopet sig. Ekstremt sensitive metoder som denne har stort potentiale for at blive brugt på dopinglaboratorier, fortæller Lone Hansen.

De har størst risiko for at ende i et steroidemisbrug
De har størst risiko for at ende i et steroidemisbrug

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx