Af - 05/12-15 10:55

'Undgå' fuldkorn på dates – din partner vil takke dig for det'Undgå' fuldkorn på dates – din partner vil takke dig for det

En nyt dansk studie viser, at fuldkornsprodukter får dig til at prutte mere.

storybild

(Billede: AP Images)

Hvis du gerne vil være sund, skal du gå uden om det lyse brød, den lyse pasta og de hvide jasminris og i stedet snuppe fudkornsversionerne af de tre kornprodukter.

Alligevel skal du måske tænke to gange, inden du vælger retten med fuldkornspasta, når du er på date. Et nyt studie foretaget på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet viser nemlig, at fuldkorn giver mere luft i maven og dermed øger risikoen for at komme til at slippe en uventet vind under middagen.

- Vi så, at dem, der havde spist fuldkorn fik mere luft i maven og havde flere luftafgange i løbet af dagen. Dem, der ikke fik fuldkorn, følte sig mere oppustede, og de følte sig mere trætte i perioden, fortæller Stine Vuholm, som er videnskabelig assistent ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og hovedforfatter til studiet.

Prut løs: Dine prutter er sunde for dig og dine omgivelser
Prut løs: Dine prutter er sunde for dig og dine omgivelser

Det skriver Videnskab.dk.

I alt deltog 75 forsøgspersoner i studiet, hvor nogle fik udskiftet deres 'almindelige' kornprodukter med fuldkornsprodukter, imens de resterende deltagere ikke måtte spise fuldkorn i deres kornprodukter.

Denne dårlige vane får os til at tænde helt af på vores partner
Denne dårlige vane får os til at tænde helt af på vores partner

Konklusionen på studiet var, at forsøgspersonerne, som havde spist fuldkorn, kunne berette om mere tarmaktivitet, end de, der udelukkende spiste hvede. Fuldkornsprodukterne fik dem til at gå oftere på toilettet og prutte mere, end de plejede.

- En masse komponenter i kosten bliver nedbrudt af de enzymer, vi har i tarmen. Men for eksempel kostfibre kan ikke blive nedbrudt, og så ender de i tyktarmen, hvor de så bliver fermenteret af tarmens bakterier i stedet. Det danner gas, og det kan være en af forklaringen på, at de fik mere luft i maven, siger Stine Vuholm, som efterfølgende forklarer, at hyppigere toiletbesøg ikke er en dårlig ting. Snarere tværtom:

- Socialt kan det være upraktisk, men det er sådan set godt at komme af med sin luft. Det kan føre til mavesmerter, hvis man føler sig oppustet og ikke kan komme af med gas i tarmen, siger Stine Vuholm.

Her er appen, der kan få dig til at prutte mindre
Her er appen, der kan få dig til at prutte mindre

Derfor larmer dine prutter
Derfor larmer dine prutter

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx