Af - 05/06-15 07:33

Din kat kan give dig dårlige karaktererDin kat kan give dig dårlige karakterer

En potientielt farlig katte-parasit kan være skyld i, at nogle børn læser og husker dårligere, viser amerikansk undersøgelse.

storybild

Op mod halvdelen af alle mennesker har været inficeret med en potentielt farlig parasit, der kommer fra katte. (Billede: Polfoto/Frandsen Finn)

Hvis dine seneste eksamener har været en mindre 'kat'astrofe, så skal du måske give de pelsede kæledyr med ni liv skylden.

Der er nemlig en flok amerikanske forskere, der har fundet frem til, at der på en eller anden måde kan trækkes en linje mellem en parasit, der overføres til mennesker gennem katte, og en række skolebørns dårlige karakterer.

Parasitten går under navnet 'Toxoplasma gondii', og den er ret udbredt blandt fugle og pattedyr. Det gælder også mennesker, hvor forskning anslår, at mellem 30 og 50 procent af befolkningen har været inficeret med den. Det skriver iflscience.com.

På Florida International University og University of Iowa har man undersøgt 1755 børn på mellem 12 og 16 år for at finde ud af, om den udbredte parasit har betydning på indlæringen.

Og her lyder konklusionen, at 'Toxoplasma gondii' kan have en negativ virkning for elevernes evner til at læse og huske. De børn, der havde antistoffer mod parasitten i kroppen, fik ganske enkelt lavere karakterer end dem, der ikke havde noget.

Din kat kan se ting, der er usynlige for dig
Din kat kan se ting, der er usynlige for dig

TV: Nu er den her! Hættetrøje med stor transport-hygge-lomme til din kat
TV: Nu er den her! Hættetrøje med stor transport-hygge-lomme til din kat

Nu skal det her ikke betyde, at du skaffer dig af med katten, eller aldrig nærmer dig en igen. Det behøver nemlig slet ikke at være kontakt med katten, der giver dig parasitten.

Man bliver hovedsagligt inficeret med 'Toxoplasma gondii' gennem kattens afføring. Det kan altså sidde på de grøntsager, som man ikke får vasket godt nok, eller det kan gemme sig i sandkasserne, hvor katte har det med at efterlade både det ene og det andet.

Og de amerikanske forskere fandt faktisk også en ting, der kan hjælpe på den dårlige indlæring, som man angiveligt kan få gennem katte-parasitten. Det viste sig, at de børn, der havde et højt indhold af E-vitamin, ikke var så hårdt ramt som dem med lavt indhold.

På størrelse med en kat: Mød James Bond-hamsteren
På størrelse med en kat: Mød James Bond-hamsteren

Ubehagelige sager spreder sig: Winnie blev penge-afpresset for sin  forsvundne kat
Ubehagelige sager spreder sig: Winnie blev penge-afpresset for sin forsvundne kat

Men katteparasitten har ikke kun betydning for indlæringen. Danske forskere fandt i 2012 frem til, at kvinder, der er inficeret med parasitten, har omkring en halv gang større risiko for at forvolde skade på sig selv.

Ifølge Ingeniøren er den undersøgelse baseret på 45.788 blodprøver fra nyfødte danske børn, og her kunne de se, at 27 procent af mødrene var inficeret.

Ud over en øget risiko for at gøre skade på sig selv, var der også flere, der begik selvmord, og der var flere, der udviklede skizofreni.

Og hvis du ikke er blevet bange for katte endnu, så har metroxpress også i maj skrevet om, hvordan din behårede ven kan fordoble risikoen for at udvikle grøn stær.

LÆS OGSÅ: TV: Nåårh! Disse bittesmå grisebasser vil charmere sig lige ind i dit hjerte

LÆS OGSÅ: TV: Utroligt! Her overlever han mystisk ulykke

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx