Af - 12/05-17 12:04

Denne orm kan skjule sig i din sushiDenne orm kan skjule sig i din sushi

Stadig flere EU-borgere bliver ramt af af stærke mavesmerter på grund af ormen, skriver læger i en ny rapport.

storybild

Sushi er blevet stadig mere populært i Danmark og resten af Europa de senere år, men nu advarer læger om, at den øgede popularitet samtidig er skyld i, at der er sket en stigning i personer, der skal behandles for parasitten Anisakis, der på dansk er kendt under den samlede betegnelse rundorm.

Det er en gruppe portugisiske læger, der har offentliggjort en rapport i British Medical Journal, hvor de beskriver en 32-årig mandlig patient, der havde beklaget sig over stærke mavesmerter.

Kæmpetun solgt for millioner - vi har dem i samme størrelse herhjemme
Kæmpetun solgt for millioner - vi har dem i samme størrelse herhjemme

Han havde haft feber, opkast og mavesmerter i en uge, da han søgte behandling. Lægerne tog en blodprøve på den 32-årige mand, der viste, at han havde en mild betændelse i kroppen, og da lægerne trykkede ham på maven, kunne de mærke, at området under ribbenene var eftergivende.

Lægerne kunne ikke i første omgang konstatere årsagen smerterne, og det var først da patienten fortalte, at han havde spist sushi for nylig, lægerne begyndte at mistænke parasitten rundorm for at stå bag.

Efterfølgende foretog lægerne en kikkertundersøgelse af hans mave, hvor de fandt ormen, der var i gang med at arbejde sig igennem hans mavesæk.

Spis din sushi op - ellers får du en bøde
Spis din sushi op - ellers får du en bøde

I de danske farvande er det især hvide fisk, som som torsk, sej, helleflynder og fladfisk, der bliver ramt af Anisakis, og selvom EU kræver, at de fleste fisk skal være frosset ned til -20 grader, inden de bliver serveret, så kan man stadig opleve at få allergiske reaktioner, viser et tidligere forskningsprojekt fra EU.

- Spanske undersøgelser viser, at har man været inficeret med en levende orm før og spiser et stykke råt fiskekød, der indeholder sildeorm (Anisakis red.), kan man udvikle overfølsomhedsreaktioner. Også selvom fisken har været nedfrosset, og ormene er døde, siger professor ved Københavns Universitet Kurt Buchmann, der er tilknyttet forskningsprojektet til Videnskab.dk.

Han peger dog på, at man med ro i sindet kan spise burlaks fra Norge eller regnbueørreder fra Danmark, fordi de er opdrættet under forhold, hvor de hele livet igennem er blevet fodret med varmebehandlet tørfoder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chefforhandler forvirret: Hvad var...
bt.dk
Medie: Mourinho siger ja - rekordkøb...
bt.dk
Nu kan du købe Medinas ungdomslejlighed
bt.dk
Fodboldspiller fandt sin kone død:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx