Af - 06/04-15 15:26

Forskere: Derfor er du bange for edderkopperForskere: Derfor er du bange for edderkopper

Hint: Det er formentlig dine forældres skyld...

Bildstrecke im Grossformat »

Forskerne er klar med en ny videnskabelig forklaring på, hvorfor nogle farer ekstra meget op, når de ser en edderkop. Araknofobi, frygten for ottebenede kryb, kan være en sideeffekt af den menneskelige udvikling.

Det skriver The Independent.

Videnskabsfolkene fra Columbia University i New York mener, at frygten for edderkopper kan ligge dybt i nogle menneskers DNA, og det kan have aner helt tilbage til menneskeartens vugge i Afrika.

Her overlevede oldmennesket, der hurtigere fik øje på en potentielt giftig edderkop længere, end deres mere sløvsindige artsfæller.

- Mennesket levede i konstant, uforudsigelig og meget virkelig fare for at møde en meget giftig edderkop på den tid, lyder det fra Joshua New fra Columbia.

Købte en pose bananer og fik en af verdens farligste edderkopper med i købet
Købte en pose bananer og fik en af verdens farligste edderkopper med i købet

Han påpeger, at selv et ikke-dødeligt stik fra en sort enke dengang ville kunne have gjort offeret ukampdygtig i dage og måske uger.

Og det bærer fleres DNA stadig spor af,

Det nye studie testede 252 testpersoner på, hvor hurtigt de kunne genkende en edderkop imellem andre frygtindgående billeder så som fluer eller nåle. De fleste identificerede hurtigst de karakteristiske otte-benede dyr.

TV: Kæmpe-invasion af edderkoppe indtager varehus
TV: Kæmpe-invasion af edderkoppe indtager varehus

En professor i psykologi fra Plymouth University mener, at edderkopperne har en del karakteristika, der gør dem uappetitlige for mennesker.

- Vi kan godt lide farverige sommerfugle og mariehøns, men edderkopper er mørke med lange kantede ben og uforudsigelige bevægelser - og det vækker negative følelser, vurderer professor Jon May.

TV: Du vil sandsynligvis fortryde, at du ser denne video
TV: Du vil sandsynligvis fortryde, at du ser denne video

- Vi er også følsomme overfor at se ting, der bevæger sig i udkanten af vores synsfelt og lægger øjeblikkeligt mærke til det - insekter bevæger sig både hurtigt og uforudsigeligt, siger psykologiprofessoren.

I modsætning til den nye forskning fra Columbia University mener Jon May, at frygten for spindlerne bliver udviklet socialt, når børn ser deres ældre søskende eller forældre reagere på edderkopper.

LÆS OGSÅ: TV: Her er edderkoppen, du umuligt kan blive bange for

LÆS OGSÅ: TV: Araknofober møder deres værste fjende

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx