Af - 21/05-15 16:44

Hver fjerde kvinde tisser i bukserne: Sådan bekæmper du detHver fjerde kvinde tisser i bukserne: Sådan bekæmper du det

Dansk ekspert kalder det for den bedst skjulte folkesygdom, der rammer hver fjerde kvinde i den fødedygtige alder.

Bildstrecke im Grossformat »

Hver fjerde danske kvinde i den fødedygtige alder lider af inkontinens, og ny forskning fra Australien tyder på, at yngre kvinder kan få depression af den ufrivillige vandladning.

Inkontinens er et skjult problem blandt danske kvinder, hvor mere end hver fjerde kvinde i den fødedygtige alder oplever problemer med at holde på vandet.

Ny forskning fra University of Adelaide i Sydaustralien viser, at livskvaliteten bliver markant lavere for kvinder, der ikke har den fulde kontrol over blæren. De ældre kvinder tager det med som en del af pakken, når man bliver ældre, men det går hårdere ud over de yngre kvinder, hvor det kan ende i depression.

En dansk undersøgelse fra 2013 viser, at det kun er hver tredje med inkontinens, der føler, at de kan tale åbent om problemet med deres ægtefælle eller samlever om problemet.

Kvinde havde sexlegetøj oppe i sig i årevis
Kvinde havde sexlegetøj oppe i sig i årevis

Fysioterapeut Elin Solheim kender alt til problemet. Hun arbejder til dagligt med kvinder ramt af inkontinens efter fødslen. Hun har blandt andet udviklet et online træningsprogram, der skal give kvinder kontrollen tilbage over deres underliv.

- Inkontinens er den bedst skjulte danske folkesygdom. Det er et massivt tabu at tale om, at man som voksen kvinde tisser i bukserne. Det er jo ikke lige det emne, man tager op over en cafe latte med veninderne eller over middagsbordet for den sags skyld, siger fysioterapeuten til metroxpress.

Eksperten mener, at man burde komme tabuet til livs.

- De kvinder jeg arbejder bliver både overraskede og lettede, når de hører hvor mange andre, der har samme problem. Og helt ærligt; når op til hver anden kvinde, der har født, har inkontinens burde vi altså være i stand til at tale om det, siger hun.

Sløseri med cpr-numre på nettet
Sløseri med cpr-numre på nettet

Ifølge Elin Solheim er det største problem ved hemmelighedskræmmeriet, at kvinderne går glip af muligheden for at rette op på det ufrivillige tisseri:

- Når man ikke kan holde på vandet, er det som oftest et tegn på, at bækkenets støtteapparat, herunder bækkenbunden, ikke er velfungerende nok til den belastning kroppen udsættes for. Det kan give lækage når man går, hoster og nyser, eller ved løbetræning og høj-intensiv træning.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Dette kosttilskud får dig til at tisse i bukserne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: Skægtrimmer trækkes tilbage...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Kim Walls forældre fortæller BT om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx