Af - 16/08-16 10:36

Populær smertestiller kædes sammen med ADHDPopulær smertestiller kædes sammen med ADHD

Hvis man tager hovedpinepiller under graviditeten, er der en risiko for, at barnet udvikler adfærdsvanskeligheder, ifølge ny forskning.

storybild

(Billede: Christian Lindgren)

Kvinder der tager smertestillende piller som Panodil og Pinex under graviditeten forøger risikoen for at deres barn udvikler ADHD.

Sådan lyder konklusionen i et nyt forskningsprojekt, der er blevet publiceret i det medicinske tidsskrift, Journal of the American Medical Association.

Forskere: ADHD-medicin kan forstyrre hjerterytmen
Forskere: ADHD-medicin kan forstyrre hjerterytmen


Det er det aktive stof Acetaminophen, der også er kendt som Paracetamol, der mistænkes for at være årsag til neurologiske forandringer hos fosteret, som kan føre til følelses- og adfærdsvanskeligheder, skriver forskerne i rapportens konklusion.

Tidligere har danske forskere lavet lignende undersøgelser, der kom frem til den samme konklusion, men alligevel er brugen af mange af de smertestillende piller stadig udbredte hos mange gravide, og ifølge de amerikanske forskere kan det dreje sig om helt op til halvdelen af alle gravide i Europa og USA, der stadig bruger pillerne trods de kendte risici.

Fordobling i antal børn og unge der får sovemedicin
Fordobling i antal børn og unge der får sovemedicin

Forskerne brugte data fra over 14.500 familier i Storbritannien, og her kunne de se, at 53 procent af mødrene havde brugt Acetaminophen efter 18 ugers graviditet, mens 42 procent havde brugt det frem til 32 uge.

Test dig selv: Har du symptomer på ADHD?
Test dig selv: Har du symptomer på ADHD?

Forskerne tog højde for socio-økonomiske faktorer samt rygning, alkoholindtag og genetik, og deres konklusion var, at gravide der brugte acetaminophen i 18 uge af graviditeten havde en forhøjet risiko for at barnet ville udvikle følelses- og adfærdsmæssige vanskeligheder som ADHD.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx