Af - 01/10-14 18:01

Ny viden: Mænd drikker mere, fordi de har det sjovereNy viden: Mænd drikker mere, fordi de har det sjovere

Ifølge et nyt studie får mænd socialt meget mere ud af at drikke alkohol, end kvinder gør.

storybild

'Smittende smil' kan være en årsag til, at mænd drikker mere end kvinder. Socialt får de nemlig mere ud af det. (Billede: Polfoto)

Der er ikke noget som alkohol, der kan sænke sociale parader og få smilebåndene på gled. I hvert fald ikke for mænd.

Bartendere drikker sig stangstive i arbejdstiden
Bartendere drikker sig stangstive i arbejdstiden

Ifølge et nyt studie publiceret i journalen Clinical Psychological Science er kvinder meget mere tilbøjelige til at smile i selskab af hinanden, end mænd er, når der ikke er alkohol involveret.

Men så snart mænd begynder at drikke, bliver der ikke sparet på de store smil. Studiets resultater kan således tyde på, at mænd simpelthen drikker mere end kvinder, fordi de får det sjovere af det, end kvinder gør.

Danskerne kan snart få en natklub uden alkohol
Danskerne kan snart få en natklub uden alkohol

- Mange mænd siger, at størstedelen af deres sociale bonding sker i forbindelse med indtagelse af alkohol. Vi ville undersøge muligheden for, at socialt alkoholforbrug er mere belønnende for mænd end for kvinder - ideen om at alkohol faktisk kan ‘smøre’ sociale bånd i højere grad blandt mænd, siger studiets leder, psykolog Catharine Fairbairn fra University of Pittsbourg, i en pressemeddelelse.

For mennesker og en række andre dyr findes der noget, der kaldes ‘emotionel smitte’. Ubevidst bliver vi påvirkede at vores nærmestes ansigtsudtryk og kan selv finde på at trække på smilebåndene, hvis de gør det. Vores smil smitter altså, så at sige, og det ville forskerne se, hvordan alkohol ville påvirke.

Bilist med tårnhøj promille kørte med tre børn
Bilist med tårnhøj promille kørte med tre børn

720 raske mennesker i alderen 21 til 28 år blev tilfældigt grupperet tre og tre. Hver gruppe fik tildelt en bestemt drik - nogle fik alkohol (vodka/tranebær), nogle fik alkoholfri drikke, mens andre fik alkoholfri placebo-drikke, som de fik at vide indeholdt alkohol. Og så blev de fremmede mennesker bedt om at interagere med hinanden, mens de indtog deres drikke.

Ud fra videooptagelser undersøgte forskerne hvor mange reelle, smittende smil, der kom i hver gruppe. Det viste sig, at alkohol ‘øgede smilenes smitteevne markant - men kun i grupper bestående af mænd’. Alkohol havde ingen betydelig virkning i de grupper, der var kvinder i.

Dårlig undskyldning: Jo, du kan godt træne selvom du har drukket
Dårlig undskyldning: Jo, du kan godt træne selvom du har drukket

Det indikerer, at alkohol giver mænd en slags ‘socialt mod’, som forskerne kalder det, hvilket forhindrer den proces, der normalt får mænd til ikke at lade sig påvirke af andre mænds smil.

Catharine Fairbairn mener, at resultatet i studiet er en vigtig brik i at forstå, hvorfor mennesker udvikler alkoholmisbrug.

- Den gængse opfattelse er, at det ikke er et problem at være en ‘social drikker’ - på trods af at størstedelen af alkoholindtag for både let drikkende og ‘problem-drikkere’ sker i en social kontekst, siger hun og tilføjer:

Ældres alkoholforbrug er tårnhøjt - ekspert advarer
Ældres alkoholforbrug er tårnhøjt - ekspert advarer

- Behovet for at ‘høre til’ og skabe sociale bånd med hinanden er et fundamentalt menneskeligt motiv. Derfor kan sociale motiver være stærkt relevant for at forstå, hvordan alkoholmisbrug udvikles.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdenskendt popstjerne deler frækt...
bt.dk
FCK-profil med overraskende...
bt.dk
Stunt-ekspert om Jakob Oftebros...
bt.dk
Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx