26/11-17 13:30

Forskere lavede sukker-undersøgelser i 1968: De skræmmende resultater har været hemmelige - indtil nu Forskere lavede sukker-undersøgelser i 1968: De skræmmende resultater har været hemmelige - indtil nu

I 1968 fik forskere penge af den amerikanske sukkerindustri til at undersøge, hvordan sukker påvirker hjertet.

storybild

Men da deres forsøg viste, at et højt sukkerindtag muligvis kan skade hjertet og forårsage blærekræft, sørgede industrien for, at forskningen blev stoppet og resultaterne lagt i skuffen.

Det afslører en ny rapport, netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS Biology. Det skriver Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Fed ost kan sagtens høre hjemme i sund kost

Stanton Glantz og kollegaer har gennemgået historiske, interne dokumenter fra en handelssammenslutning kaldet Sugar Research Foundation - i dag kendt som Sugar Association.

Dokumenterne har en forsker fra University of California støvet op i arkiverne på flere forskellige amerikanske universitetsbiblioteker.

»De nye fund fortsætter med at bygge ovenpå sagen om, at sukkerindustrien har en lang historie med at manipulere forskning,« siger en af forskerne bag rapporten, Stanton Glantz, der er professor i medicin på University of California i USA, til New York Times.

I den nye rapport dokumenterer de, at industrisammenslutningen Sugar Research Foundation (i dag kendt som Sugar Association) gav forskere penge til at lave dyreforsøg for at undersøge, om der var en sammenhæng mellem sukkerindtag og hjertets sundhed.

Dyreforsøgene gav ikke et ønsket resultat. Tværtimod: Forsøgene indikerede, at et højt sukkerindtag muligvis kan forårsage ikke bare hjertekarsygdom, men også blærekræft.

Sukkerindustrien klappede derfor pengekassen i og sørgede for at forsøgene stoppede. Resultaterne blev aldrig publiceret.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er mest usundt: Stoffer, alkohol eller cigaretter?

En dansk forsker, Torben Jørgensen, der er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, er langt fra overrasket over de amerikanske afsløringer.

»Jeg anser det for alment kendt, at mange industrier gennem årene har beskyttet deres indtjening gennem reklamer, lobbyvirksomhed, public relations, benægtelse af fakta, manipulation, ved at drage solide forskningsresultater i tvivl samt ved at betale højt estimerede forskere til at støtte tvivlsomme produkter,« siger han.

I mange år har Torben Jørgensen været blandt dem, der ihærdigt har kritiseret fødevare- og tobaksindustrien for at skade vores helbred.

»De amerikanske afsløringer sætter fokus på, hvordan denne type industrier historisk har været med til at præge folkesundheden,« siger professoren og tilføjer: »Det, der skete dengang, sker stadigvæk,« siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er den sundeste vægt?

Torben Jørgensen mener, at politikerne i højere grad burde kontrollere virksomhederne for at beskytte folkesundheden.

»Det er til en vis grad lykkedes over for tobaksindustrien, for eksempel ved at forbyde reklamevirksomhed i det offentlige rum, men der er lang vej endnu. Overvægt og kroniske sygdomme skyldes produkter som tobak, alkohol og sukker, der fabrikeres af få store virksomheder,« siger Torben Jørgensen og fortsætter:

»Lidt provokerende kan man sige, at der kun er en overordnet grund til, at vi har så mange overvægtige og kronisk syge i mange lande: Regeringers manglende evne til eller interesse i at kontrollere disse virksomheder, som ikke er sat i verden for at sikre folkesundheden, men for at tjene penge til aktionærerne.«

Andre artikler på Videnskab.dk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter bruddet: Det skal der ske med...
bt.dk
Lille barns svar i skoleopgave går...
bt.dk
Scorede i finalen i København: Nu har...
bt.dk
DMI udvider varsel: Risiko for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx