Af - 29/04-17 18:28

Forskere afslører: Så lang tid bør du bruge på tøndenForskere afslører: Så lang tid bør du bruge på tønden

Forskere har undersøgt, hvor lang tid vi ideelt bør bruge på toilettet - og det er ikke meget.

Bildstrecke im Grossformat »
- Jeg bruger toilettet som et frirum. Jeg bor alene, men jeg bruger det som en pause, når jeg har gæster. Og så bliver jeg også tit fanget af min mobil, når jeg er derude. Jeg sidder ofte på toilettet og kigger Facebook og Instagram igennem eller tjekker nyheder. Niklas Falk, 23 år, studerende fra København S. - Jeg bruger tid derude, fordi det er mit frirum. Der kan jeg være mig selv. Jeg kan tænke tanker, og der er stille. Men jeg er der nok kun i ti minutters tid. Det er ikke altid længe nok efter min mening, haha. Ole Bülow, 75 år, pensionist fra Roskilde - Jeg sidder tit og spiller på min telefon, og så har jeg det også med at falde i staver. Jeg går dog ikke på toilettet for at få fred fra min kæreste, men når jeg er ude med mine venner, kan jeg godt sidde 10-15 minutter på det offentlige toilet for at være lidt alene. Thomas Karn, 18 år, holder sabbatår fra Randers. - Jeg er meget derude, fordi jeg døjer med maveproblemer – forstoppelse. Det er sådan noget mange af os ældre får. Men i mange boliger er toilettet jo også blevet moderniseret, så det næsten er et spaområde, og derfor er det jo også rart og hyggeligt at sidde derude. Svend Birker Jakobsen, 72 år, pensionist fra Roskilde. - Det er fordi, jeg scroller Facebook igennem. Jeg synes, det er et komfortabelt sted at sidde, selvom mit toilet dog er lidt lille. For mig handler det ikke om at få fred. Hvis jeg ville have fred fra min kæreste, ville jeg bare bede hende om at gå. Frederik Selvang, 24 år, fitnessmanager fra København S. - Det er et sted, hvor jeg kan være i fred. Nu bor jeg dog alene, men når jeg er et sted med mange mennesker, kan jeg få ro på toilettet. Dog synes jeg ikke, de offentlige toiletter er så rene, så jeg bruger egentlig nok kun tre-fire minutter derude. - En anden grund til, at mænd bruger lang tid på toilettet, er også, at de onanerer derude. Deres kærester betragter det som utroskab, så de gør det i skjul på toilettet. Men det gælder dog ikke mig selv. Bjørn Ælling, 64 år, førtidspensionist fra København V. Karen Sjørup nævner også, at forskellen på svarene kønnene imellem kan skyldes, at det ikke er særlig feminint at bruge lang tid på toilettet – derfor vælger mange kvinder at skynde sig derude. - Jeg har altid undret mig over den måde, vi opbygger vores hjem på. Det forventes, at voksne mennesker skal synes, det er dejligt at dele seng og soveværelse hele livet. På den måde kan det for nogle være svært at få et rum, der er ens eget. I gamle dage havde manden et herreværelse, men i vores funktionalistiske boliger bliver herreværelset betragtet som overflødigt, siger Karen Sjørup. - På et herreværelse ville børnene nok ikke respektere farens ret til fred som på et toilet. På et toilet har du desuden lås på døren, siger hun. Karen Sjørup fortæller, at til trods for ligestillingen, opfatter mange mænd stadig hjemmet som kvindens, så toilettet er det eneste rum, de også har en form for råderet over.

I galleriet herover: Danske mænd forklarer, hvorfor de bruger så lang tid på toilettet.

Vi har alle noget, der lige skal overstås på toilettet omtrent en gang om dagen. Men det er meget forskelligt, hvor lang tid vi bruger på det.

Især mænd har ry for at tage sig rigtig god tid, når der skal laves stort. I en undersøgelse, YouGov foretog for metroxpress for nylig, svarede 15 procent af de danske kvinder sågar, at de mente, deres kærester brugte for lang tid på det lille hus.

Hver femte kvinde i forhold: Han bruger for lang tid på toilettet
Hver femte kvinde i forhold: Han bruger for lang tid på toilettet

Teenager får bøde på 75.000 kroner for at tisse på gaden
Teenager får bøde på 75.000 kroner for at tisse på gaden

Og nu viser det sig, at der rent faktisk er hold i kvindernes anke. I et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Soft Matter, har forskere således sat sig for at undersøge, hvor lang tid vi ideelt bør bruge på at tømme ryggen.

Det viser sig, at du ikke bør bruge mere end 12 sekunder. Det er den tid, de fleste andre pattedyr ifølge forskerne bruger på det, og længere tid er det heller ikke nødvendigt at bruge for os. Det skal lige siges, at tiden, vi bruger på at tørre os bagefter, ikke er medregnet.

- Dette studie kan støtte lægers brug af ikke-invasive procedurer såsom tid brugt på afføring til at stille diagnoser af sygdomme i fordøjelsessystemet, skriver forskerne.

Passager skulle på toilettet under flyrejse: Der ventede et ubehageligt syn
Passager skulle på toilettet under flyrejse: Der ventede et ubehageligt syn

Læge advarer: Derfor skal du IKKE bruge mobilen på toilettet
Læge advarer: Derfor skal du IKKE bruge mobilen på toilettet

Der er ifølge forskerne en noget mere simpel årsag til, at dyr ikke tager sig god tid. Når de laver stort, er de nemlig udsatte og sårbare overfor angreb fra rovdyr - noget vi mennesker heldigvis sjældent skal bekymre os om.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Megastjerne afslører ubehagelig...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Mand røvede Fakta-butik: Nu søger...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx