Af - 09/10-16 16:40

Forskere: Dit gab afslører meget om din hjerneForskere: Dit gab afslører meget om din hjerne

Hvorfor gaber mennesker længere tid end flodheste? Det har anerkendte forskere studeret og fundet dette svar på.

storybild

Gaaaaaaabb! (Billede: scanpix/arkiv)

Store hjerner langer gab. Små hjerne korte gab. Internationale topforskere har nu fundet bevis for, at der med stor sandsynlighed er en klar sammenhæng mellem et gabs længde og det gabende individs hjernestørrelse. Det fremgår af en videnskabelig artikel offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Royal Society Publishing, Biology Letters.

Forskerne fra State University of New York tog udgangspunkt i observationen af, at store pattedyr som flodheste, afrikanske elefanter og gorillaer alle gaber i kortere tid end mennesker, selv om deres kropsvægt er markant større end menneskers.

6 gode grunde: Derfor skal du sove på venstre side
6 gode grunde: Derfor skal du sove på venstre side

Det fik forskerne til at opstille en hypotese om, at der er en sammenhæng mellem hjernestørrelse og et et gabs længde, da de store pattedyr. Forskerne undersøgte derpå videooptagelser af 205 gab fordelt på 177 individer fra den mindst mus, over mennsker til elefanter. Mus gabte i gennemsnit 0,8 sekunder, mens et menneskebag i gennemsnit varede 6,5 sekunder. Kameler og hunde kom ind som henholdsvis nummer to og tre på langgaber-skalaen.

Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem gabelængde og kropsstørrelse, kæbestruktur og lignende fysiske karaktertræk. Den eneste entydige sammenhæng bekræftede forskerne hypotese: Jo større hjerne, desto længere gab.

Ekspert: Det er dumt at bruge weekenden på at sove
Ekspert: Det er dumt at bruge weekenden på at sove

Og hvad så? Ja, det har forskerne også et kvalificeret bud på: Jo større hjerne et individ har, desto længere tid har det brug for at køle hjernen lidt ned gennem lange gab.

Den danske søvnforsker Poul Jennum har tidligere udtalt til Videnskab.dk, at gab udløser dopamin som giver en følelse af velvære. Han tilføjede:

Sådan finder du den rigtige madras
Sådan finder du den rigtige madras

- Gabet påvirker mange forskellige dele af hjernen, og ligesom smil og surhed så smitter gab også - men heller ikke her ved vi præcist hvorfor. Det har sikkert haft en vigtig social funktion gennem menneskets udvikling. Sluttelig mener man, at gabet øger blodgennemstrømningen af hjernestammen. Og derved giver det mere energi til den del af hjernen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx