Tak til Einstein: Ingen GPS uden relativitetsteorienTak til Einstein: Ingen GPS uden relativitetsteorien

Masser af moderne opfindelser og avancerede teknologier som fjernsynet, mobiltelefonen og GPS-systemet ville slet ikke eksistere, hvis det ikke var for Albert Einstein

storybild

(Billede: ap)

Masser af moderne opfindelser og avancerede teknologier som fjernsynet, mobiltelefonen og GPS-systemet ville slet ikke eksistere, hvis ikke Albert Einstein for præcis 100 år siden havde formuleret sin relativitetsteori.

Men hvor det kan være svært at forestille sig en verden uden eksempelvis tv eller mobiltelefoner, så er det nærmest umuligt at forestille sig et liv uden et troværdigt GPS-system til at styre stort set al global transport.

Men sådan havde verden set ud, hvis ikke Albert havde opdaget, at tid er relativ og kan bevæge sig med forskellig fart.

GPS-systemet beregner vores position ved at måle afstanden til fire satellitter. Afstandene findes ved at beregne, hvor længe signalerne fra satellitterne har været undervejs, når de når os.

Men satellitterne farer rundt 20.000 km over os med 14.000 km/t, og ifølge relativitetsteorien går tiden langsommere under bevægelse og hurtigere, jo svagere et tyngdefelt er. For en satellit betyder det, at den hvert døgn taber syv ­mikrosekunder på grund af hastigheden men vinder 45 mikrosekunder på grund af forskellen i tyngdefeltet.

I kraft af denne viden fra Einsteins relativitetsteori kan GPS-systemet automatisk korrigerer for forskellen på de 38 mikrosekunder i døgnet. Uden disse korrektioner ville det globale positionerings system vise forkert efter blot to minutter, og efter en hel dag, ville alle angivelser være 10 km ved siden af.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Så du detaljen ved Pione Sistos...
bt.dk
Ny bekymring for Hareide: Endnu en...
bt.dk
Familien efterlyser 27-årige Julia:...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx