Af - 27/08-15 11:43; Opdateret: 28/08-15 09:55

Kræftceller forvandlet til normale celler i nyt gennembrudKræftceller forvandlet til normale celler i nyt gennembrud

Det er lykkes amerikanske forskere at 'omprogrammere' kræftceller til normale celler.

storybild

Radiolog udpeger kræftceller på mamografi. (Billede: Polfoto)

For første gang nogensinde er det lykkes forskere at forvandle aggressive bryst-, lunge- og blærekræftceller til helt almindelige celler. Gennembruddet kan betyde nye behandlingsmuligheder. Det skriver The Telegraph.

Amerikanske forskere fra Mayo Clinic i Florida har formået at lave aggressive kræftceller om til harmløse celler ved at genoprette en naturlig celle-egenskab, som stopper kræftcellerne i at dele sig og forme farlig vækst.

Kvinders bryster fjernes - uden at redde liv
Kvinders bryster fjernes - uden at redde liv

Indtil videre er metoden kun blevet testet på menneskelige celler i et laboratorie, men ifølge forskerne kan teknikken forhåbentlig en dag blive brugt mod tumorer og 'slukke' for kræften.

- Vi bør være i stand til at genetablere 'bremserne' og genoprette normal cellefunktion. Indledende forsøg med visse aggressive former for kræft har faktisk vist sig at være meget lovende. Det repræsenterer en uventet ny biologi, der giver koden - softwaren - til at slukke kræft, siger Profesor Panos Anastasiadis, fra Department for Cancer Biology.

Dødssyg af kræft: Hvordan skriver man testamente som 19-årig?
Dødssyg af kræft: Hvordan skriver man testamente som 19-årig?

Celler skal konstant dele og udskifte sig selv. Kræftceller stopper ikke med at dele sig, som giver overdrevet vækst og tumorer.

Forskerne opdagede, at den 'lim,' der holder cellerne sammen reguleres af biologiske mikroprocessorer kaldet microRNA. Når alt fungerer normalt skal microRNA instruere cellerne i at stoppe delingen, når de har delt sig tilstrækkeligt.

Det gør de ved at udløse produktionen af et protein kaldet PLEKHA7, som bryder celle-båndene. Men i kræft virker processen ikke. Forskerne opdagede de kunne 'tænde' kræft i celler ved at fjerne microRNA fra cellerne og forhindre dem i at producere proteinet.

Men mere afgørende fandt de ud af, at de kunne vende processen om bremse kræft. MicroRNA'er er små molekyler, som kan leveres direkte til celler eller tumorer med en indsprøjtning for at øge niveauet og slukke sygdom.

'Beverly Hills 90210'-stjerne ramt af kræft
'Beverly Hills 90210'-stjerne ramt af kræft

Spændende tænkning
I Kræftens Bekæmpelse er man opmærksom på nyheden og følger interesseret med i det nye 'gennembrud'.

- Jeg synes, tænkningen er rigtig spændende. Hvis vi kan komme til at omprogrammere kræftceller tidligt, så sygdommen ikke bliver til noget, så har det spændende perspektiver, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Jens Oluf Bruun Pedersen.

Ifølge overlægen kan der gå lang tid, før vi ser noget konkret på området. Og det handler også typisk om medicinalindustrien, og hvor mange penge, der bliver sat af til at videreudvikle på resultaterne.

- Nu skal vi lige se, hvad der kan lade sig gøre. Man kan sige, det er et gennembrud i erkendelsen og ikke i behandlingen – i hvert fald ikke endnu. Det tager typisk 10 år i laboratoriet, før man har noget konkret, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

LÆS OGSÅ: Tidligere præsident Carter er ramt af kræft flere steder

LÆS OGSÅ: Tidligere præsident Carter er ramt af kræft flere steder

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx