Af - 28/04-15 18:06

Snart er det muligt: Bør vi genskabe mammutten?Snart er det muligt: Bør vi genskabe mammutten?

Skal vi have mammutten tilbage? Giv din mening i afstemningen.

storybild

Bør vi genskabe mammutten? Det er i hvert fald muligt - snart. (Billede: AP/arkiv)

Har du altid drømt om en blød lille kæle-mammut? Så er der godt nyt. Vi er nemlig få årtier fra at kunne genskabe fortidsdyret, fastslår ekspert på baggrund af ny forskning, der er udarbejdet af et internationalt forskningshold.

Forskerne har gennem undersøgelser af to sibirske mammutter sikret sig det mest omfattende dna-spor af den elefantlignende skabning til dato.

- Denne opdagelse betyder, at genskabelsen af udryddede dyrearter er langt mere realistisk, og det er noget, som vi i teorien kan føre ud i livet inden for årtier, siger Hendrik Poinar, der er evolutionær genetiker ved McMaster University i Canada og medforfatter til undersøgelsen ifølge The Huffington Post.

- Med et komplet genom (den genetiske information i arvemassen, red.) og denne form for data, kan vi nu begynde at forstå, hvad der gjorde en mammut til en mammut sammenlignet med en elefant. Vi kan også begynde at forstå nogle af de underliggende årsager til, hvorfor de uddøde, fortsætter han.

Baby-mammut fundet efter 39.000 år
Baby-mammut fundet efter 39.000 år

Mammutfund giver liv til drømmen om Jurassic Park
Mammutfund giver liv til drømmen om Jurassic Park

Skal bruge en elefant
I modsætning til nutidens elefant havde mammutten større stødtænder og langt mere fedt og hår. Med de nye dna-oplysninger kan man adskille forskellene på eksempelvis en asiatisk elefant og datidens mammut - og på den måde genskabe dyret fra fortiden.

- Det giver os et pejlemærke for, hvad vi skal ændre i en asiatisk elefants kromosomer for at få dem til at ligne en mammut, siger Poinar, der tidligere har udtalt, at det i realiteten blot er et spørgsmål om økonomi, hvis vi vil genskabe dyret.

Hendrik Poinar har ikke selv tænkt sig at være med til at genindføre en udryddet dyreart i nutidens fauna, men det vil altså være muligt.

- Kan vi gøre det? Jeg tror, at fremtiden er uundgåelig, og i den fremtid vil nogen gøre det. Det store spørgsmål er selvfølgelig, om vi bør? Det spørgsmål har jeg grublet over i 25 år, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx