Af Sebastian Kirk - 19/11-17 17:11; Opdateret: 19/11-17 17:29

Kvindelig psykolog: PMS er bare en myte, kvinder bruger som undskyldningKvindelig psykolog: PMS er bare en myte, kvinder bruger som undskyldning

En amerikansk psykolog og professor i kvindestudier mener, vi bør gøre op med idéen om, at næsten alle kvinder bliver ramt af PMS.

storybild

PMS er ren indbildning for langt de fleste kvinder, mener psykolog.

For mange kvinder er præmenstruelt syndrom - eller bare PMS - et reelt problem hver eneste måned.

Ifølge Netdoktor er det op mod 70-80 procent af alle kvinder, der bliver ramt af symptomer som hovedpine, ledsmerter, svimmelhed, humørsvingninger og træthed i perioden op til deres menstruation. Og det er bare et lille udpluk.

Nogle fagpersoner mener imidlertid, at PMS rent faktisk ikke eksisterer - i hvert fald ikke i så stort et omfang som beskrevet herover. En af dem er den amerikanske kvindelige psykolog og underviser i kvindestudier ved Stony Brook University i New York, Robyn Stein DeLuca.

Hun mener, at PMS for langt de fleste kvinder blot er noget, de bilder sig selv ind, fordi de gennem hele deres liv har fået at vide, at det er en reel lidelse.

»Når vi vokser op og bliver kvinder, får vi at vide gennem bøger, internettet og i magasiner, at PMS er en ting. Vi internaliserer idéen om, at vores kroppe er defekte,« siger hun til Daily Mail.

Hun forklarer, at der er høje forventninger til nutidens kvinder, der både skal arbejde, passe børn, lave mad osv., og derfor bliver PMS brugt som en form for ventil, når stressniveauet bliver for højt.

»Hvis du bruger PMS som en undskyldning (for at undgå et eller andet, red.), er det som et slip-ud-af-fængsel-kort. Det er kvinders undskyldning for at have brug for en pause,« siger hun.

Hun medgiver, at hormoner har en vis indflydelse på kroppen, og at kvinder kan opleve kramper, oppustethed og depression i forbindelse med menstruation.

»Men det påvirker os helt klart ikke så meget følelsesmæssigt, at det er noget særligt. Det er der, myten ligger,« slår hun fast.

Robyn Stein DeLuca mener, at 'myten' om PMS stammer helt tilbage fra 1800-tallet, hvor det patriarkalske samfund stemplede kvinder som værende 'hysteriske'. Først omkring 1950'erne fik vi udtrykket 'præmenstruelt syndrom'.

Siden har man forsket en hel del i det, men DeLuca mener, at mange af studierne i de efterfølgende år har været ekstremt mangelfulde. Op mod 150 forskellige symptomer er igennem årene blevet sat i forbindelse med menstruation, men det er en overdrivelse, siger hun til Daily Mail.

»Det er symptomer, alle kan have. Hovedpiner, træthed og dårligt humør - alle oplever disse ting en gang imellem.«

Så når der på Netdoktor eksempelvis står, at 70-80 procent af alle kvinder - eller ligefrem 90 procent, som mange også påstår - lider af PMS, er det en lodret løgn, mener Robyn Stein DeLuca, som mener, det reelle tal ligger mellem tre og otte procent.

»Et fåtal af kvinder har hormonelle udsving, der forårsager alvorlige problemer og gør dem ude af stand til at fungere eller arbejde effektivt … Det er noget, der bør behandles. Men for resten af os er det bare lidt humørsvingninger, der har meget lidt med hormoner at gøre,« understreger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuset uddyber problemer før...
bt.dk
Susanne lever med brændende smerter...
bt.dk
Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Mand med jagtgevær fik politi til at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx