Af Agnete Finnemann Scheel - 14/12-15 08:40

Seks gode råd til dig der sidder meget foran computerenSeks gode råd til dig der sidder meget foran computeren

Vi bruger timevis på at sidde og stirre ind i en computer hver dag. Derfor er det vigtigt at huske på, hvordan man skåner øjnene og nakken.

Bildstrecke im Grossformat »

Jens Vejmand havde et hårdt liv bag skærmen, og den samme risiko gælder for flere end to ud af tre danskere, der dagligt bruger en computer på arbejdet.

Det betyder rigtigt mange timer med blikket stift rettet mod små bogstaver, kunstigt lys og udsigt til ondt i øjne, hoved, skuldre og nakke. Og det er især folk, der allerede bruger briller, eller som muligvis ikke ved, at de burde bruge dem, der kan opleve problemer foran computerskærmen.

- Der er mange mennesker, der ikke har briller til formålet, og som sidder foran skærmen uden briller, selv om de nok burde have dem på, siger Michael Larsen, overlæge ved Rigshospitalets Øjenklinik og professor ved Københavns Universitet.

Bruger du dem? Her er de ti mest populære flirte-emojis
Bruger du dem? Her er de ti mest populære flirte-emojis

- Der kan sagtens opstå smerter i skuldre og nakke, fordi man sidder i forkert arbejdsstilling med hovedet. Ofte fordi man ikke har de korrekte briller på, forklarer overlæge Michael Larsen.

Det første råd til folk, der bruger en stor del af arbejdsdagen foran skærmen, er derfor at bruge skærmbriller. Det vil skåne øjnene, og derved vil man slappe mere af i hele kroppen, når man ikke sidder og holder fokus på at stille skarpt.

- Man har brug for skærmbriller, især fra man er midt i 40'erne. Uanset om man allerede bruger briller eller ej, så har man helt sikkert behov for skærmbriller, fastslår fysioterapeut Pernille Andersen fra ergomentor.dk, som i mange år har beskæftiget sig med ergonomisk rådgivning og arbejdspladsvurderinger.

Ekspert: Sådan falder du i søvn på ét minut
Ekspert: Sådan falder du i søvn på ét minut

- Øjnene vinder altid over kroppen. Hvis man har nogle synsmæssige udfordringer, som man forsøger at kompensere for, så vil det altid have sin pris, og det er meget ofte nakken, det går ud over, forklarer fysioterapeut Pernille Andersen.

Det er ikke kun folk, der allerede har nedsat syn, som kan få ondt i øjne, hoved, nakke eller skuldre. Der er generelt mange danskere, der sidder forkert, for stift, i forkert belysning og for længe i samme stilling.

- Når vi spørger på arbejdspladserne, så møder vi næsten altid folk, der klager over ondt i skuldrene i forbindelse med arbejdet. Det er ekstremt udbredt, siger fysioterapeut Pernille Andersen.

Gode råd foran computeren:

Gå til øjenlæge/optiker og sikr dig, at du har de rigtige briller med den rigtige styrke.Zoom ind og forstør skriften på din skærm, så du ikke skal anstrenge dig så meget.

Arbejdsgiveren skal betale for skærmbriller, hvis de ansatte beder om det.

Rejs dig op og kig ud ad vinduet en gang imellem. Fokuser på noget, der er langt væk, så du lige får "strakt synet ud."

Se de sjove billeder: Det her skal du ikke gøre til din firmajulefrokost
Se de sjove billeder: Det her skal du ikke gøre til din firmajulefrokost

Placer skærmen i lavere højde end dine øjne. På den måde undgår du at sidde med helt åbne øjne, hvilket kan være trættende.

Blink med øjnene en gang imellem for at opretholde øjets fugtighed. Det kan man hurtigt glemme, når man sidder helt stille og arbejder.

Kilder: Rigshospitalets Øjenklinik, fysioterapeut Pernille Andersen, ergomentor.dk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Klaus' kæreste gik fra ham på grund...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx