Af - 15/09-16 06:01

Banebrydende teknik kan lade mænd få børn med sig selvBanebrydende teknik kan lade mænd få børn med sig selv

Forskere har fundet en ny potentiel teknik til reproduktion, som overflødiggør kvinder.

storybild

Hvis forskernes teori en dag bliver en mulighed, kan to mænd eksempelvis få et barn sammen, uden at en kvinde på nogen måde er indvolveret. (Billede: Scanpix)

Forskere forsøger nu at fjerne en af grundpillerne i selve naturen om fødsler - nemlig at der skal en mand og en kvinde til at skabe et barn.

Således er et hold fra University of Bath i Storbritannien ved at finde frem til en banebrydende teknologi, der eksempelvis kan gøre det muligt for to mænd at få et barn sammen - eller for en mand at få et barn med sig selv. Det skriver Independent.

Ny forskning: P-piller har en meget positiv bivirkning
Ny forskning: P-piller har en meget positiv bivirkning

I dag er det sådan set allerede muligt for singler at få børn ved hjælp af kunstig befrugtning, men det kræver altså stadig en sædcelle fra en mand og en ægcelle fra en kvinde. Og det vil man nu lave om på.

- Vores arbejde udfordrer dogmet …, at kun et æg befrugtet med en sædcelle kan resultere i fødslen af et levende pattedyr, siger den ledende forsker bag studiet, Tony Perry.

Idéen er i hovedtræk, at man befrugter en af mandens egne celler - eksempelvis en hudcelle - med hans sædcelle. Man har forsøgt at gøre netop det med mus og er nået frem til, at det rent faktisk er en reel mulighed.

Denne nyfødte baby er 12 år gammel: Her er forklaringen
Denne nyfødte baby er 12 år gammel: Her er forklaringen

I eksperimentet har man brugt såkaldte “parthenogenetiske” fosterceller fra mus, hvilket er kunstige fostre skabt i et laboratorie. Disse celler dør normalt efter en dag eller to, men ved at tilføje sædceller til dem, har man formået at gøre dem stabile.

Og teorien er så, at dette på sigt også kan lade sig gøre med almindelige hudceller eller lignende.

- Disse fosterceller er ‘mitotiske’ celler - samme type celler som næsten alle cellerne i din krop er. Og derfor er det potentielt muligt, at vi en dag kan udvide, hvad vi har fundet, til andre mitotiske celler, siger Tony Perry og supplerer:

- Bliver det muligt? Jeg ved det ikke. Men jeg tror, at hvis det nogensinde gør, tror jeg at folk i fremtiden vil se tilbage på dette studie og sige, at det var her, det startede.

Thomas mistede sin penis til kræft - nu har han fået en ny
Thomas mistede sin penis til kræft - nu har han fået en ny

Han påpeger desuden, at denne teknologi potentielt også kan gavne sterile kvinder hvis ægceller eksempelvis er blevet ødelagt af kræftmedicin eller andet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx