Af - 07/04-14 18:43; Opdateret: 07/04-14 20:58

Overraskende ny forskning: Jorden er indhyllet i zebrastriberOverraskende ny forskning: Jorden er indhyllet i zebrastriber

Forskerne troede, at de vidste alt om området omkring Jorden magnetfelt. Nu viser nye observationer en ganske overraskende feature, som forskerne ikke kendte til.

storybild

Ifølge ny forskning er Jorden omgivet af zebrastriber. (Billede: SWNS - NTI - MASONS - HEMEDIA - RPY)

Jorden er omgivet af et enormt magnetfelt, der bliver skabt, når den flydende kerne roterer. Vi kan ikke se dette magnetfelt direkte, men vi kan se påvirkningen af det på et kompas. Nålens retning styres af magnetfeltet.

Vores magnetfelt beskytter os mod voldsomt bombardement af partikler fra Solen, der kunne påvirke vores elektriske systemer her på Jorden.
Inde under magnetfeltet, dannes der et elektrisk felt kaldet Van Allen-bæltet, der også skabes af Jordens rotation. 

LÆS OGSÅ: 'Dødstjerner' udrydder fosterplaneter i stjernefabrik

I 2012 sendte NASA to sonder op, der skulle undersøge bæltet i detaljer. Missionen fik navnet 'Van Allen Probes'.

Sonderne har blandt andet fundet koncentrationer af højenergielektroner, der hælder en anelse i forhold til de øvrige bælter. Det er ifølge forskerne denne hældning, der får striberne til at ligne en zebra. Det skriver Tycho Brahe Planetariet ifølge Videnskab.dk, hvor du kan se en video om Jordens zebrastriber.

Aktiviteten i Van Allen-bæltet er primært styret af Solens aktivitet. Forskere har altid troet, at det elektriske felt var for svagt til at have nogen indflydelse på det store magnetiske felt, men nye resultater fra to rumsonder fortæller en helt anden historie.

Man har længe vidst, at vores magnetfelt var zebrastribet, men forskere har troet, at disse striber blev skabt når solvinden ramte det.
NASA-missionen har studeret Jordens magnetfelt på et tidspunkt, hvor der var meget lav solaktivitet og derved også meget lille solvind.

LÆS OGSÅ: Morgensol holder dig slank

Her så man stadigvæk de samme striber, der endda var mere tydelige, i magnetfeltet, så det kan derfor ikke være solvinden der, skaber striberne.

Læs også hos Videnskab.dk: Ig Nobel: Her er verdens første nekrofile, homo-and

Forskerne valgte at undersøge magnetfeltet nærmere og har konkluderet, at det måtte være Jordens rotation, der skaber disse zebrastriber i magnetfeltet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du en elektronisk p-skive? Så...
bt.dk
Sigmund fra 'X Factor' langer ud...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx